Robbanás előtt a munkaerőpiac?

fizikai-munkaero.JPG - Gerillamarketing blog

Az Aarenson Consulting valóságos veteránnak számít a munkaerő közvetítő, népszerű néven a fejvadász cégek között. Most azt látjuk, hogy a honlapjuk egy Szakmunkás és fizikai munkás toborzás aloldallal, vagyis a tevékenységük egy új formával bővült.
Ebből arra következtethetünk, hogy a cég valamilyen új, jelentős kihívásra számít a munkaerőpiacon? - kérdem Bogdanovits Péter ügyvezetőtől.

- A kihívás évek óta jelen van a magyar munkaerőpiacon - kapom a választ.
Valahonnan pótolni kell azt a több százezer szakmunkást, betanított munkást, akik Nyugat-Európa felé vették az irányt az elmúlt 12-15 évben. Magyarország továbbra is elsősorban a termelő, összeszerelő, gyártó kapacitásával tud csatlakozni a nemzetközi gazdasághoz. Itthon is zajlik termékfejlesztés, de az uniós összehasonlításban alacsony bérek miatt a tömegmunkát várják tőlünk. Emellett - szerencsére - évek óta pörög a magas létszámigényű építőipar, amely szintén munkaerő hiánnyal küzd, most már hagyományosan.

Igény a szakmunkás toborzásra

Számos vállalat, amelynek az Aarenson fejvadászat szolgáltatást nyújt, igényelné tőlünk a szakmunkás toborzást is, de eddig nem tudtunk segíteni. Nem volt megfelelő csatornánk nagy létszámú betanított munkás, szakmunkás keresés elvégzéséhez.
Ennek két oka volt: a fejvadászat és a munkaerő közvetítés csak látszólag hasonló feladat, valójában nagyon is különböző műfaj. Mi fejvadász cégként 16 éve képviselünk egy szolgáltatás színvonalat, és csak úgy vágunk bele egy másik típusú feladatba, hogy ugyan azt a megbízhatóságot és üzleti hozzáállást tudjuk benne garantálni.

Ahhoz, hogy fizikai munkások közvetítése területén is megfelelő megoldást nyújtsunk, új módszert és partnert kellett találnunk. Hosszas előkészítés után a vietnámi munkaerőben találtuk meg a megoldást. Fontos, hogy ez az Aarenson-ban egy új, a fejvadászattól különálló üzletág, önálló stábbal.

- Azzal már megbarátkozhattunk, hogy a környező, kelet-európai országokból foglalkoztatunk munkaerőt Magyarországon. Na, de Vietnámból?! Mit lehet tudni erről a munkaerőről?

- A vietnámi munkaerő foglalkoztatása egyáltalán nem újszerű gondolat a világban, az ipar szinte minden területén jelen vannak. Ázsiában, a Közel-Keleten évtizedek óta előszeretettel foglalkoztatnak vietnámi szakmunkásokat. Hogy milyen magas szintű munkavégzésre képesek, jól jelzi, hogy a híresen szigorú és minőségmániás Japán gyártásban is az egyik legnépszerűbb vendégmunkaerő.

Néhány éve az Európa Unió némely tagállama is megnyitotta a kapuit a vietnámi munkások előtt, szerencsére hazánk is.
Mit kell róluk tudni?
Elkötelezett, szorgalmas, szerény emberek, akik szeretnek dolgozni. Már jelenleg is több tízezren dolgoznak nálunk, és mindenhol elismerik a képzettségüket, tanulékonyságukat és lojalitásukat.

A vietnámiak az idősekért is dolgoznak

Tudni kell, hogy a 100 milliós Vietnámban nincsen nyugdíjrendszer, az a hagyomány, hogy a fiatal korosztály tartja el a nagyszülőket, időseket, rájuk támaszkodik a családi kassza. Ettől fogva egy vietnámi fiatal, középkorú számára természetes, hogy ezek a munka évei, most rajtuk a sor.
A külföldi munkavégzést a vietnámi állam is támogatja. Szakképzésük felveszi a versenyt a hazaival, és ha a tudáshoz szorgalom, munkavágy társul, meg is kapjuk a megoldást, amire a hazai munkaerőpiacnak szüksége van.

- Ez a szükség közelebbről vizsgálva mely munkaterületeken jelentkezik, s milyen áttételekben?

Az Aarenson megteremti a kapcsot a magyar munkáltatók és a vietnámi munkaerő között. A teljes kiválasztási, adminisztrációs, és beutazási folyamatot menedzseljük, új üzletágunkban. Jellemzően az építőipar, az élelmiszeripar, a textilipar és az összeszerelő ipar felé végzünk szakmunkás toborzást.

***

Kapcsolódó oldalak: