2021-től csak "közel nulla energiaigényű" épületek húzhatók föl

energia.JPG

Új követelmény: az energiaigény legalább 25%-át már megújuló energiaforrásból szükséges biztosítani

- Az építkezések jövőjével kapcsolatban a legtöbb szó az ÁFA változásairól hallható-olvasható, pedig az energetikáról, az energiafelhasználásról is önteni kéne az ismereteket - mondja Józsa Péter energetikai tanúsító.
Majd így folytatja.
- Az Európai Unió 2010-ben - az energiafogyasztás és környezetszennyezés csökkentésének érdekében - megfogalmazott irányelve alapján 2021-től Magyarországon is csak "közel nulla energiaigényű" épületek építésére lesz lehetőség.

Hazánkban 2012. január 1-től minden eladásra és tartós bérbe adásra szánt ingatlan esetén kötelező az "épület-zöldkártyaként" definiált energetikai tanúsítvány elkészíttetése.
Az energetikai besorolás jelölésének változására 2016-ban került sor, melynek következtében a korábbi egy helyett két karakterrel azonosítjuk az osztályokat, jól megkülönböztetve a régit az újtól.
A költségoptimalizált követelmény szint 2018.01.01-i bevezetésével szigorodtak az épületet határoló szerkezetek - például a külső falak, a födémek, a nyílászárók - hőátbocsátási tényezőinek követelményértékei.
Az új épületnek már az emelt követelményszintnek kell megfelelniük a használatbavételi engedély kiállításához.

2020-tól új szabályok az energetikai tanúsítványokban


Továbbra is szükséges a hőátbocsátási tényezőknek való megfelelés új épületek esetén, legyen szó akár középületről, akár társas-, vagy családi házról.

epulet-energetika.jpg

Nem mindegy, mi kerül az energetikai tanúsítványok rubrikáiba

A tanúsítványban bevezetésre kerülnek az ún. "közel nulla energiaigényű" épületek, vagyis a jövőben csak olyan épület építhető, mely ezt a szintet eléri:
Többek között az egyik fontos kritérium, hogy az energiaigény legalább 25%-át már megújuló energiaforrásból szükséges biztosítani.
 
Mielőtt építkezni szeretnénk, érdemes tehát tájékozódni a várható jelentős változások kapcsán, melyek legkésőbb 2020. december 31-én lépnek életbe.

***

Témánkba vág: