A munkaerőnek: fogd be!

Május másodikán

Május elseje táján megszaporodnak a munkával, a munkaerővel kapcsolatos hírek, bejegyzések, gondolatok.
Nekem május elsejéről már nem is a virsli, hanem vállalati tréninggel foglalkozó barátom ama blogbejegyzése jut eszembe, amelyben arról ír, hogy a munkahelyi továbbképzésekre újabban azzal az instrukcióval engedik el az asszonyok a férjüket:

"Beülsz a hátsó sorba és befogod a pofádat!"

Itt tartunk (megint), erről beszélünk a munka ünnepe táján, vagyis a munkahelyről, amelynek értéke egyfelől megnövekedett, amelynek megőrzése érdekében tartanunk kell a pofánk.

 

 Másfelől viszont - és ez a Kelly Services friss felméréséből derül ki - a magyar munkavállalóknak csupán 42%-a érzi a munkahelyén megbecsült munkatársnak magát. Vagyis közel hatvan százaléka a munkaerőnek a legszívesebben "elhúzna" onnan, ahol éppen van!

Ez egy levél...

Talán éppen olyan munkavállalótól kaptam az imént elektronikus levelet, aki tüstént munkahelyet váltana.
Az e-mail így szól:

"X.Y. vagyok és egy szívességet szeretnék kérni Öntől. Még 3 évvel ezelőtt sikerült bespammelnem egy posztjába, amit nagyon helyesen helyre is utasított. Itt ni:
..... (a pontok helyén a pontos hely megjelölése, a szerk.)
Viszont azóta ezt annyira magasra értékeli a Google, hogy legnagyobb meglepetésemre ezt hozza ki első találatnak ha valaki rákeres a nevemre. Ez álláskeresési szempontból igen kínos. Ezért szeretném szépen kérni, hogy lehetne-e törölni a kommentemet, illetve a válaszát rá?
Mentségemre szóljon, hogy fogalmam sem volt akkoriban arról, hogy ez spammelés és egyáltalán, viszont azóta se szokásom.
Nagyon szépen köszönöm a szívességet!"

 Lám, munkaerő és az internet kapcsolata. Jó lesz vigyáznunk vele!

Dolgozni csak irodában lehet?

Számomra igen elgondolkoztató Jason Fried TED-előadása, amely megkérdőjelezi a hagyományos munkahelyek hatékonyságát. Meglehet, az ilyen gondolatok jelentik a jövőbeni május elsejék szellemiségét? Nekem mindenesetre szimpatikusabb, mintsem az, hogy "fogjam a pofám"!

 

***

Kapcsolódó bejegyzés:

Önmagam főnöke voltam