A gerillamarketing történelme

gerillamarketing-megoldas.jpg - Gerillamarketing blog

A marketing mindig az üzleti világ alapvető része volt. Az évtizedek során számos kreatív és hatékony módszert fejlesztettek ki annak érdekében, hogy eljuttassák az üzenetüket a fogyasztókhoz. Az egyik módszer, amely az utóbbi években kiemelkedően népszerűvé vált, a gerillamarketing. Ebben a blogbejegyzésben bemutatjuk a gerillamarketing történetét, és megvizsgáljuk annak hatékonyságát az üzleti világban.

Mi az a gerillamarketing?

A gerillamarketing egy olyan marketingstratégia, amely merész, szokatlan és váratlan módon közelíti meg a fogyasztókat. Célja az, hogy megragadja a figyelmet és az emlékezetet, anélkül, hogy hagyományos, költséges marketingcsatornákat alkalmazna. A gerillamarketingre jellemző, hogy rendkívül kreatív és sokszor humoros megoldásokkal operál. Az elv az, hogy egyedi és érdekes módon jut el az üzenet a célcsoporthoz, ami emlékezetesebbé teszi a márka vagy termék számára.

Részterületei:

  1. Utcai marketing
  2. Ambient marketing
  3. Buzz marketing
  4. Vírusmarketing
  5. Élménymarketing

Elméleti megközelítések: Gerillamarketing – a hatékony, olcsó, kreatív marketing

A gerillamarketing eredete

A gerillamarketing fogalma az 1980-as években jelent meg először. Jay Conrad Levinson nevéhez fűződik, aki 1984-ben írta meg "Guerrilla Marketing" című könyvét. Levinson egy olyan marketingmegközelítést javasolt, amely a hadviselésben a "gerillaháború" koncepcióját vette alapul. A gerillaháborús módszerekre építve azt hirdette, hogy a kisvállalkozásoknak lehetőségük van versenyezni a nagyobb vállalatokkal, ha kreatív és hatékony marketingstratégiát alkalmaznak.
Ezt követően már a klasszikus marketing is beintegrálta tudásbázisába a gerillamarketinget. Olyan világhírű szerzők elemezték és hivatkoztak rá, mint például Philip Kotler, Al Ries és Jack Trout a könyveikben.

Joggal gondolhatjuk persze, a gerillamarketing létezett már korábban is, csak nem tudtak róla eleink :-)
V.ö.: Ókori gerillamarketing

A gerillamarketing sikerének kulcsai

A gerillamarketing sikere számos tényezőn alapul, amelyek közül néhány kiemelkedő fontosságú:

1. Kreativitás és meglepetésszerűség

A gerillamarketing alapvetően arról szól, hogy kilépjen a megszokott, sablonos marketingmegoldások közül. A meglepetésszerűség és kreativitás az, ami megkülönbözteti a gerillamarketinget más hagyományosabb megközelítésektől.
A gerillamarketing határtalan, a műfaji határokat sem ismeri. Gerillamarketing zenével
Az időnek is ellenáll, a mai elitnek is üzenhetünk ősrégi dallal:

2. Célcsoport pontos megismerése

A gerillamarketing hatékonysága nagymértékben függ attól, hogy a célcsoport igényeit és preferenciáit pontosan megismerjük. Csak így lehet olyan üzenetet közvetíteni, amely valóban megszólítja a potenciális vásárlókat.

3. Humor és érzelmi kötődés

A humor és az érzelmi kötődés remek eszközök a figyelem felkeltésére és a márka emlékezetességének növelésére. Ha a gerillamarketing kreatív és vicces elemeket tartalmaz, az sokkal nagyobb eséllyel marad meg az emberek emlékezetében.

Példa a sikeres gerillamarketing kampányra

Coca-Cola "boldogsággép"

A Coca-Cola "Happiness Machine" kampánya a közösségi média korai időszakában vált híressé. Az egyetemi kampuszokra telepített automatából nemcsak üdítőitalt lehetett kérni, hanem különféle meglepetéseket is kaptak az emberek. A kreatív és népszerű kampány gyorsan terjed a közösségi média segítségével, és hatalmas népszerűséget szerzett a fiatalok körében.

Összegzés

A gerillamarketing a kreativitás és a váratlanság erejére építve számos sikeres kampányt hozott létre az évek során. A megfelelően alkalmazott gerillamarketing lehetőségeket ad a kisvállalkozásoknak és a nagyobb márkáknak egyaránt, hogy megragadják a célcsoportot és emlékezetes élményt nyújtsanak. Az internet és a közösségi média térhódításával a gerillamarketing még könnyebben valósítható meg, ami tovább növeli ennek a kreatív megközelítésnek a jelentőségét a marketing világában.

***

Más online történelmek:

A nyitókép megszületéséről: Gerillamarketing: a vagány cumi

Még egy kis gerillamarketing: