Bezáró ország: a háztartási balesetek Eldorádója

A kijárási korlátozások és a balesetek összefüggései a duguláselhárító szemszögéből

- A baj nem jár egyedül és pillanatok alatt meg is van! - mondja Világi Tamás, a csatornázás-duguláselhárítás témájában immár többedik alkalommal megszólaló vendégünk.
Mióta a koronavírus a tüskéivel befurakodott az életünkbe, rengetegen kényszerültek a munkahelyüktől távol maradni, és home office üzemmódban dolgozni. Ez – teljesen logikusan – azt eredményezte, hogy megnőtt a háztartási balesetek száma.

Az otthoni balesetek trendje már a home office és az online oktatás előtt is évről-évre emelkedett. A takarítás, barkácsolás, főzés, sajnos gyakran nem éri be holmi gyorsan hegedő felületes vágással. Meglepő, de bizony az otthoni halálos balesetek száma is háromszor annyi, mint a közlekedési balesetben elhunytaké.
Korántsem biztos, hogy minden adandó szerelési, magasba-mélybe szállást-merülést, szerszámcsattogtatást igénylő tevékenységnek, duguláselhárítási és más munkának mi magunk álljunk neki!

A "maradj otthon" pozitív oldala

Jó hír viszont - lám, ilyet is kapunk beszélgetőpartneremtől -, hogy a munkahelyi és közúti balesetek száma viszont csökkent. A kijárási korlátozások ebből a szempontból igazán hatékonyak. Nézegetve a KSH adatsorait például azt látom, amíg 2019 első három negyedévében 3601, addig 2020 ezen időszakában 3183 közúti baleset történt, pedig a tavalyi kijárási korlátozás viszonylag rövid ideig tartott.

Kísérteties duguláselhárítás Budapest kerületeiben

A kijárási korlátozás 20 óra utánra vonatkozó része megdöbbentő élmény. Esténként, amikor egy-egy „sürgős duguláselhárítás Budapest” címszó alatt robogunk a kihalt utcákon, hihetetlenül furcsa látvány, és gyomorszorító érzés az üres, vagy majdnem üres kerületek látványa.

Persze nem kicsit örülünk annak, hogy sokkal gyorsabban, dugó és fennakadás nélkül érhetünk a helyszínre, és végezhetjük duguláselhárító szolgáltatásunkat, de tényleg bizarr az amúgy nyüzsgő kerületek kongó üressége.

Szívből reméljük, hogy mielőbb visszatér az élet a régi kerékvágásba, és ezzel együtt csökken a háztartási balesetek (esések, leesések, mérgezések, vágás, törés, zúzódás, áramütés, égések) száma.

És végül Világi úr egy jó tanáccsal lát el a felemelt mutatóujja alól: addig pedig legyünk különösen óvatosak és elővigyázatosak, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy ép bőrrel ússzuk meg ezt az időszakot. A gyerekes családok legyenek a megszokottnál is éberebbek! Szemünk fényei rettentően találékonyak, és előszeretettel keresik a bajt!

***

Korábban a téma a blogunkban :

A lefolyótisztítás zöld megoldása

Őszi teendő – téliesítés

Szégyenlős téma: WC higiénia

Ünnepek után gyakoribb a dugulás

Forgatnak a mélyben, de nekik nem jut Oscar

 

Nehogy a WC legyen az ünnepi sztár

Tanácsadónk honlapja: Duguláselhárítás