Szégyenlős téma: WC higiénia

wc.JPG

WC higiénia és duguláselhárítás

Bár a lehető legkevesebbet tartózkodunk a mellékhelyiségben, kivéve persze a notórius WC-n olvasókat, elengedhetetlenül fontos a WC és környezetének tisztasága. Nem csak a higiénia miatt, hanem mert az elhanyagolt WC csésze előbb-utóbb megbosszulja magát, eldugul, és ilyenkor már nincs az a házi praktika, mely felveheti a versenyt egy duguláselhárító szakember aranykezével, csőgörényével, WOMA-jával.

- A WC duguláselhárítás az egyik leggyakoribb duguláselhárítási feladatunk - feleli firtatásomra Világi Tamás úr, a Világi Duguláselhárítás tulajdonosa. Majd így folytatja:

- Azt szoktuk mondani - mutasd a WC-d, megmondom, ki vagy!
Kevés gusztustalanabb látvány van annál, mint a WC-csészében a vízkőre tapadt fekália.
Ennél egy fokkal is rosszabb, amikor a WC ülőke khm, mondjuk úgy: mocskos. Mert hiába csillog a lakás, a szupermarket, ha a toalett bűzlik és botrányos a budi.
A Pest megyei bevásárlóközpontok illemhelyeiről rendkívül hiteles tanulmányt tudnánk írni, levonva a megfelelő konzekvenciákat az adott objektumokról.

- Szokás-e, hogy a duguláselhárító mester rápirít a WC-k tulajdonosaira? - kérdem.

- Fontosnak tartom megjegyezni, mi, duguláselhárító szakemberek, soha nem törünk pálcát senki felett, amikor egy góc miatt beáll a WC, és mi szemtanúi leszünk ennek-annak. A duguláselhárítás olyan szakma, melyben a diszkréció az egyik legfontosabb kritérium! Szemünk se rebben, szavunk sincs, ha tampon, óvszer, méregből kidobott eljegyzési gyűrű, szexuális játékszer vagy zsebrádió bukkan föl egy magánlakás mellékhelyiségének mélyéről.

A WC és a tisztaság

A mester így folytatja:
- A vizelet és széklet fertőző anyag – nem véletlenül lett kitalálva az alapos kézmosás. A vele való érintkezés igaz, mindaddig nem okoz problémát, míg nem jut be (általában szájon át) a szervezetbe. Ott is csak akkor gond, ha olyan baktériumokat, vírusokat tartalmaz, melyek betegségeket okozhatnak. Ergo: a WC-t fertőtlenítsük! Vigyázzunk, hogy maró hatású anyag semmiképpen se maradjon az ülőkén, és a lefolyóban sem, gondoljunk a felfröccsenésre!

A bórax, citromsav, ecet, szódabikarbóna kiváló, nem mellesleg környezetbarát tisztítószerek. A bórax remek helyettesítőszere a klór tartalmú anyagoknak. Citromlével keverve nem csak a WC, hanem a kád is ragyogóan takarítható vele.

Fertőtlenítéskor ne feledkezzünk meg a WC környékéről, az ablak- és ajtókilincsekről sem!

WC duguláselhárítás

- Mit tegyünk, ha belepottyan valami, mondjuk a farzsebből a mobilunk a WC-be?

- Ha a WC dugulás oka beesett tárgy, ne kísérletezzünk, kérjük duguláselhárító szakember segítségét! Így nagyobb eséllyel ússzuk meg, hogy a blokkot csak odébb toljuk, és nagyobb galibát okozunk, mint amekkora a „piszkálás” előtt volt.

Ha a WC eltömődését nem bepottyant tárgy okozza, pumpa segítségével idézzünk elő vákuumot. A WC lefolyó keresztmetszetét beszűkítő vízkő, húgykő sósavval jól oldható. Hatékonyabb, ha kimerjük a vizet beöntés előtt. Fontos: ha nem szeretnénk, hogy a helyiség csatornaszagban ússzon, töltsük fel a szintig a kagylót, különben a bűzelzárás nem működik!

A WC tartály

- A tartálynak is megjár a tisztítás - szövi tovább a gondolatokat a duguláselhárító vállalkozó.
Itt sem árt vízkőteleníteni, mert egy leváló darab akár folyamatos vízcsorgást is okozhat. A tartály alkatrészei sem örökéletűek.

***

A témába vág:

WC dugulások

Kit hívjunk, ha dugulás van?

Szakmákon túli tudás: duguláselhárítás

Nehogy a WC legyen az ünnepi sztár