Őszi teendő – téliesítés

teliesites.JPG
- Bőrünkön még a nyári nap színe és Ön máris a téliesítés feladatait sorolja? - kérdem Világi Tamás urat (Világi Duguláselhárítás), a csatornázás, a duguláselhárítás ismert budapesti vállalkozóját, aki tanácsaival nem először segíti itt az olvasót.

- Igen, igen, itt az ideje, hogy felkészüljünk a télre – feleli. Érdemes már most felírni a naptárunkba, csupa nagybetűvel, hogy még véletlenül se tudjunk elsiklani felette: TÉLIESÍTÉS. Még az első fagyok beállta előtt ezt meg is kell ejteni, mielőtt az első jégdugók meghíznak a vezetékeinkben, és galádul tönkreteszik azt.

Az agglomeráció, a Duna partvidéke különösen veszélyeztetett

Persze zömmel nem a fővárosban találkozunk kioldani való jégdugóval, hiszen a város télen is él, lüktet, viszonylagosan kevesebb a télen lakatlan ingatlan.
De a fővárosi agglomerációban, a Duna körzetében rengeteg fűtetlen nyaraló áll üresen fagyok idején. E tájakról gyakran keresnek duguláselhárító szakembert, amikor befagy egy-egy vízvezeték, aztán az idő enyhülésével a megrepedt csövekből áradó vizet ki kell szivattyúzni a lakásból, a pincéből, az alagsorból.

- Ilyenkor ki fizeti a számlát?

- Jó, ha tudjuk, a fagy elleni védelemről a hatályos jogszabályok szerint a felhasználó köteles gondoskodni! Ha ez nem történik meg, az elfagyott vízmérő ára, annak cseréje és az elfolyt víz díja is bennünket terhel!
De nem csak a vízvezeték szorul téli előkészítésre
A fagymentesítéskor nem csak a vízvezetékek téliesítése az egyetlen teendő – kapom az újabb „feladatokat”.
Az első és legfontosabb természetesen a vízvezetékek, vízmérő akna felkészítése. Az előírások szerint minimum 1 méterrel a talajszint alatt kell, hogy legyen a mérőóra. Ám hiába a megfelelő mélység, ha a fedlap nem zárja el a mínuszok elől a vízmérőt.

- Mit tehetünk?

- Biztosítsuk az aknafedlap tökéletes zárófunkcióját.
A szigetelés is legyen hatékony: takarjuk le vízhatlan fóliával, és helyezzünk rá hőszigetelésre alkalmas anyagot. Az akna belső felületét, és a csapóajtót is ajánlott szigetelni – javasolt a hungarocell.
A vízmérő műanyag fedelét ne hagyjuk nyitva.
Időnként ellenőrizzük, nincs-e víz az aknában. Ezt érdemes a tavasztól őszig tartó időszakokban is megejteni olykor, hiszen az ördög és a csőtörés nem alszik.

Ha az ingatlanba nincs bevezetve a víz, és rendelkezünk ásott kúttal, ne feledkezzünk meg a búvárszivattyú víztelenítéséről-karbantartásáról. Távolítsuk el belőle a vizet, és áramtalanítsuk a berendezést.

A nyaralók is veszélyforrások lehetnek télen

- A télen lakatlan ingatlanok vízvezetékeinek téliesítése hogyan, milyen lépésekben történjen?

- Zárjuk el a főelzárót. Nyissuk meg az összes csapot és ellenőrizzük a vízmérő számlapján, forog-e csillagkerék, megállt-e a számláló. Ha továbbra is pörög, számol, az jelentheti, hogy valami nincs rendben, nyitva maradt valamelyik csap.
Ne feledkezzünk meg a WC tartályban lévő vízről, a bojlerről és egyéb „vizes” dolgokról sem.
A szifonokba, bűzelzárókba öntsünk fagyálló anyagot, például téli szélvédőmosót, így a bűzelzáró továbbra is elláthatja feladatát.
A szennyvízvezetéket is fagymentesíteni kell.
A szennyvízvezetékben jelenlévő góc, és az a környezetében pangó, megrekedt szennyvíz is pompás lehetőség a csővezeték elfagyására.
Érdemes a duguláselhárító segítségét kérnünk még időben, ha arra gyanakszunk, hogy a csatorna, akárcsak részlegesen is, de el van tömődve.
Ez vonatkozik a renyhe lejtésű csatornára, vagy a nem megfelelő mélységben futó csővezetékre is – a vízzsák simán kialakul, ez pedig ha megfagy…

- Remélem, ennél már nem lesz több teendő!

- Már hogy ne lenne, hiszen a kerti csap is gondot okozhat.
Zárjuk el a fagycsapot. Ez után nyissuk meg a csapokat, hogy a vezetékekből kifolyjon a víz – ez jellegzetes, szörcsögő hangot ad. Szereljük le a slagot, ha van, ebből folyassuk ki a vizet, és úgy tegyük el, hogy ne törjön meg.
Aztán a csatorna, ereszcsatorna téliesítése sem maradhat el!
Az eltömődött csatornákban, ereszcsatornákban, csurgókban rekedt falevelek és más dugók felett, mellett megrekedő víz előszele egy elfagyó vezetéknek. Előzzük meg ezt egy alapos takarítással!

- Köszönöm a tanácsokat!

***
Egy korábbi jó tanács a Gerillamarketing blogban: A lefolyótisztítás zöld megoldása

Még több információ a témában:

Világi Duguláselhárítás

Duguláselhárítás: piaci verseny a köbön

Víz-gáz-fűtés szerelés

Ősz, falevelek, dugulás