A Voice-nak fafülű közönsége van

zene.JPG

Tovább szavazták a semmit is

Szombat este a közönség szavazatain múlt - elvileg, formailag -, hogy a Voice első élő show-ja tizenkét résztvevője közül ki lesz a nyolc továbbjutó és ki lesz a négy kieső.
Elvileg.
Ugyanis vegyük példának Kalocsai Lilla Anna tökéletesen hamisan előadott blues produkcióját. Ez a dal egyáltalán nem illett a fiatal lányhoz. Aki elég régóta él, abban megfogalmazódhat: olyan soul-blues énekesnők után, mint mondjuk Janis Joplin, ne vegye akárki a szájára a műfajt.
De egye fene, egy próbát megér.

Ám nem jött össze. Totálisan hamis előadást kellett végigszenvednünk a televízió képernyője előtt.
És most jön az elvileg szó értelmezése.

A zsűri finomkodott egy langyosat

Ketten igen finoman nagyjából azt fogalmazták meg, hogy a nagy igyekezet, a parádés mozgás közben a hangok tisztaságára több figyelmet kellene fordítani.
De lám, ez nem volt elegendő, mert nem vájtfülű, finom utalásokra érzékeny tömeg ül a készülékek előtt. Hanem a fizetőképes kereslet!
Az pedig hadd bontakozzon ki, hadd arasson fényes diadalt, de legalábbis hagyni kell, hogy azt kapja, amiből majd a hozzáértők pénzt csinálnak. Ez kérem tiszta marketing - hagyjuk a hangokat a sarokban, amikor annyira szép könnyfakasztó sztorik állíthatóak csatasorba a nézők könnyeiért és forintjaiért.

Ha a dal volna a fontos meg az énekes, akkor a zsűrinek e kritikán alúli blues előadásra azt kellett volna mondania, hogy a hamis éneklés nem való képernyőre, az előadás elfogathatatlannak bizonyult. Ezt talán így, egyenesen megfogalmazva még a képernyő másik oldalán is megértette volna a fafülű közönség.

Nem előzmény nélküli ciki

2010-ben az X-faktor döntője előtt Király L. Norbert fahangú illető kiütőtte a mezőnyből Janicsák Vecát, aki érett énekesnőnek bizonyult.
Akkor úgy véltem, örülnöm kellene, hiszen teljesen életszerű az esemény: a bunkóság, a sületlen tehetségtelenség, az énekhang nélküli énekesség úgy verte le a rátermettséget, ahogyan az szokás mifelénk!
Vagyis a tehetségkutatás televíziós változatai tulajdonképpen az életre nevelnek!

***

Legyen még zene, dal, móka és kacagás: