Ársapka a meztelen fenekű polgár kobakján

benzin-arsapka-alatt.PNG

Pazarló ország lassú ébredése

Horgászidény van, sok százezernyi pecás pattan autójába, hogy kipróbálja a pontyos vizek hullámain a szerencséjét. A szerencse persze már félig adott, a benzinnel nem kell spórolniuk. Autójuk benzinje világpiaci ár alatti, ahogyan ez egy szupergazdag országhoz illik is, ahol ársapka választja el a sporttársakat a valóságtól.

A valóság persze eddig is ingatag talajon állt. A „rezsicsökkentés” intézménye megkímélte a polgártársakat a korszerű eljárások gondjától. A hőszigetelés, a nyílászáró csere nem mindenkinél tűnt föl égető szükségszerűségként.
A vegyes - elegánsabban a hibrid - megoldások egy-egy háztartás energiagazdálkodási tervében széles körben nem szerepeltek.
Ám a rezsi mégiscsak kiköveteli magának a valósághoz idomítását. Most éppen ez történik, csörög a vekker, ébredni kell a mély, állam által keltett altatásból.

Víz és pazarlás

Általában mély hallgatás övezi pazarlásainkat. Ilyen teszem az, amit az egyre inkább kincset érő vízzel teszünk. A szakemberek véleménye szerint egy-egy európai háztartásban az ivóvíz felét pazarlón, bután használjuk fel. Gondoljunk csak bele: még a WC-t is ivóvízzel öblögetjük, akár kicsiny, akár nagy dologról van szó!

A háztartásonkénti 150 liter ivóvíz felhasználásból 75 litert nyugodtan kiválthatnánk "esővíz" minőségű H2O-val. (Takarítás, öntözés, tisztálkodás, WC).

Nagyjából az a helyzet a vízzel történő eszméletlen pazarlás terén, hogy a gazdagok viselkednek úgy, mintha szegények volnának. Vagyis spórolnak az ivóvízzel, mert van pénzük a szürke víz rendszerbe állítására.
Viszont a szegények viselkednek úgy, mintha ménkő gazdagok volnának, mert még a WC-t is a méregdrága kinccsel, a kristálytiszta ivóvízzel öblítik le!

***
A szürke vízről és a valódi energia megtakarításról:

Szennyvíz kiskáté meg a Legionellózis

Energetikai tanúsítvány, a valódi megtakarítás