A magányos hős szerepében Márki-Zay Péter

magányos hős.JPG

Olykor némi pedagógiai célzattal – túllépve online elköteleződésemen – a negyedik évéhez közeledő unokámmal elsétálok a közeli újságárus pavilonjáig és mindkettőnknek veszek egy-egy újságot.
A minap is ez történt.
Domika verdákról szóló kiadványához két szép mini játékautó is járt, éppen ezért választotta ezt a sajtóterméket.
Nem voltam irigy a fiatalúrra, az én Magyar Hangomhoz ugyan nem járt két játékautó, de helyette egy Puzsér Róbert és egy Nagy Attila Tibor írás kigyenlítette a játékjárművek hiányát.

Ezúttal a Puzsér klaviatúrájáról eliramlott gondolatmenet csapódott a korábban, másoktól olvasott írásművekhez. Ám mielőtt erről véleményt mondanék, hadd tegyek egy rövid, véleményemet megalapozó kitérőt.

Hatlövetű pártstruktúra

Az ellenzéki pártok összefogásáról hosszú évek óta azt vallom, hogy ez akkor érheti el hatékonysága csúcspontját, amikor a benne résztvevők úgy beszélnek az összefogásban résztvevő többi szereplőről, hogy kiemelik mindegyikük nélkülözhetetlen voltát és felmutatják azok pozitív szerepét az együttműködésben.
A hat ellenzéki párt tucatnyi év után végre elindult egy ilyen cél felé, és az együttműködés eddig sosem tapasztalt fokáig ért el.

Sajnálatos tényként kell azonban rögzítenünk, hogy az előválasztás során győztes jelölt „kilóg a sorból”; az ellenzéki pártok megosztására tett lépéseket (tiszták és nem tiszták), az ellenzék leváltásáról szórta a szót és általános árulózással folyamatosan gyengítette és gyengíti az ellenzék iránti bizalmat.

Ez a helyzet az én megítélésem szerint nagyrészt széttörte azt a győzelmi esélyt jelentő struktúrát, amit fentebb ideálisként leírtam.

Mások persze vélekedhetnek erről másként és meg is teszik.

Pártok a céltábla szerepében

Puzsér Róbert is a Magyar Hang 2022 január 21-27-i számában Márki-Zay Péter jelenleg az egyetlen esély, amit igenis meg kell játszani c. írásában MZP-ről, mint a Fidesz legyőzésére alkalmas államférfi-jelöltjéről beszél.
Ám közben nem mulasztja el, hogy MZP-hez hasonlóan (!) a hat pártról levegye a keresztvizet. Azt írja MZP-ről és pártokról:

„...fennen hordozza az ellenzékváltás ügyét, amelyet már cserben hagyott a Jobbik, az LMP és a Momentum, mely szervezetek az utódpárt kihívóiból mára a probléma részeivé váltak.”

Gondolatmenete kísértetiesen hasonlít például a Magyar György (Magyar Ügyvéd blog), Kovács Zoltán (ÉS), Ungváry Rudolf (Népszava), Kőszeg Ferenc (Átlátszó) írásaiban megjelenő véleményekhez.
Ezek a szerzők is hitet tesznek a Fidesz legyőzésének szükségessége mellett és a győzelmet győzelemre halmozó Márki-Zay Péterben látják a sikerhez vezető megoldást.
Azonban mintegy észrevétlen módon, mintegy magányos amerikai hőst ábrázolják MZP-t, aki nem csak a Fidesszel, hanem a lesajnált, mindig vereséget szenvedett ellenzéki pártokkal is megküzd. Akik ezt a reménybeli hőst kritizálják, rendesen megkapják a magukét!

Példának okáért:

Magyar György: „Márki-Zay Péter győzelmével az ellenzéki előválasztás során új helyzet állt elő, de ha a polgárok benne látják Orbán Viktor esélyes kihívóját, ezt az összefogásban részes hat pártnak is tudomásul kell vennie. Vagyis nem kellene acsarkodni, egymás stílusát bírálni...”
Magyar Ügyvéd blog, 2022. január 5. - Az előválasztás eredményét tiszteletben kell tartani, különben lejáratjuk és nevetségessé tesszük az egész folyamatot

Kőszeg Ferenc:
„A miniszterelnök-jelöltnek igaza van: aki ebben a feszült helyzetben kételyeket ébreszt, az nem kritikus értelmiségi, hanem olyan ember, aki jobban örülne Orbán győzelmének, mint Márki-Zayénak.”
Átlátszó, 2022. január 11. - Ha békét akarsz, légy készen a háborúra: Márki-Zay Péter, és akiknek nem kell

Kovács Zoltán:
„Nem lehet vele nyerni – mondják, mintha tán három egymást követő súlyos választási vereség után biztos tapasztalatunk volna, kivel is lehet nyerni. Mondhatnánk, megszokott vezetővel mégiscsak komfortosabb veszteni, azt legalább tudjuk, milyen.”
ÉS, 2022. január 7. - Tartsunk már Nyugatra

Ungváry Rudolf:
„...”igazságbeszédre” törekszik, nem pedig jólfésült, támadhatatlan, de többnyire semmitmondó szavakra. Ázsiója viszont inkább az utóbbiaknak van. A kormánypárti oldalon abból a célból beszélnek mellé, hogy az ordas hazugságaikat leplezzék. Ellenzéki oldalon pedig azért, hogy politikai képzelőerejük satnyaságát takarják el. „
Népszava, 2022. január 17. - Aki jobbegyenesekkel jött

Számomra szinte már riasztó a véleményformáló elit egy jelentős csoportjának álláspontja, amely nem vesz tudomást az ellenzéki pártok „fejlődéstörténetéről”, együttműködéséről, s tulajdonképpen nélkülük, egy magányos szuperhőst küldenek harcba a gonosz legyőzésére, akit támogatni egyenesen kötelesség.

***

A témában elolvasásra ajánlom még: