Az első vakcina és a magyaros körülmények

2020 december 26-án, szombaton, megérkezett Magyarországra az első, koronavírus elleni vakcinaszállítmány.
A Pfizer ellenszere rendőri felvezetéssel, inkább propaganda célokat szolgáló felhajtással, katonai védelem biztosításával, miniszteri jelenléttel fűszerezve jelent meg a képernyőkön és az online kiadványok bájtjain.

Az erő velük van

Ez ekképpen illik is a Fidesz vezette országhoz, az erő, a karhatalom felmutatása, az ünnepélyes pillanatok kiemelése (még ha a közvélemény szemében bukott miniszter részvételével is).
Az üzenet egyértelmű: urai vagyunk a helyzetnek, tőlünk ered a jó, mindent megteszünk az emberek egészségéért.
A híradásokból kiderül, az első koronavírus elleni védőoltást a Dél-pesti Centrumkórházban Dr. Szlávik János adta be egy intenzív osztályon dolgozó főorvosnőnek.
Az ember azt gondolja, hogy ennek a pillanatnak – ha már a szállítmány fogadtatás része olyan erőteljesnek mutatkozott – akkor az egészségügyi része is ilyen lesz. Valamilyen steril környezetben elegánsan prezentálják az egészségügy magasztos pillanatát a koronavírus legyűrésének heroikus küzdelme során.

Van képük hozzá!

Nézem az MTI által mindenhová eljutó képet, amely az első injekció beadásának hivatkozott pillanatát hivatott megőrizni.

kepkivagas1.JPG kepkivagas2.JPG kepkivagas3.JPG

A kép megjelenése például, sorrendben: 24.hu; HVG online; Telex.hu

A kép bal oldalán egy fémvázas asztalkán nyitott kartondoboz, mellette vesetál mutatja a valót. Ez inkább egy raktárhelyiség képzetét kelti, (mintsem egy gyógyításra berendezett szobáét), ahová éppen beszaladtak egy gyors szuri véghezviteléhez.
A főorvosnő nem egyenesen ül, hanem mintha menekülne az injekció elől, a tűt tartó kéz elől az ellenkező irányba dől.
Lám, az orvos is ember, nem örül annak, ha megszúrják, ösztönösen védekező pózt vesz föl. Ám ez a kép most ennél többet közvetít a résztvevők nyilvánvaló szándéka ellenére: bizonytalanságot tükröz a vakcinával szemben.

Sajnos ez az ellentmondás – a nagy ívű, peckes propaganda és a valóság szerényebb kiállása között – nagyon is jól eltalált képen nyer bizonyosságot.

***

Egy korábbi "fotóelemzés" itt, a Gerillamarketing blogban:
Gerillamarketing taktikák - Orbán sálja