A mesterséges intelligencia fogorvoshoz megy

Az informatika berobbant a fogorvoslásba

planmaster-kepkocka.JPG

Képkocka a PlanMaster 3D digitális asszisztens videójából

Mottó 1.0: „A betegség felismerése, azonosítása, terápiája, a terápia hatékonyságának ellenőrzése az orvos intelligenciáján múlott, melyet nem támogatott sem egyéni, sem kollektív adatbázis, sem gépi intelligencia.”
Csepeli György, Ember 2.0; E-egészségügy fejezet

- Gyerekkoromban, vagyis utazzunk vissza egy percre a múlt század hatvanas éveibe, az iskolafogászatok alkalmával valamelyik osztálytársamra hárult a feladat, hogy a fogorvosi fúrógépet - annak lábpedálját hajtva, mintha az Singer varrógép volna – megfelelő sebességre gyorsítsa.
A mai orvosi rendelők másmilyenek – mondom Botos Tibor úrnak, az ismert egészségügyi, közelebbről fogászati területen működő vállalkozónak.

- Így igaz, a magán rendelőkből ma már nem hiányoznak a képalkotás eszközei sem, a panorámaröntgen, a számítógép, a páciens számára is látható monitorkép. Sőt, a fúrógépet sem emberi erő hajtja – kapom mosolyogva a feleletet.

- Érzékelhetően nagyot változott az idők folyamán a fogorvosok felfogása és eszközrendszere is.

- Ma már, ha csak lehet, az elveszett fogat implantátummal pótoljuk. Ennek számos fajtája, megoldási módja van, nem feltétlenül kell milliomosnak lenni az implantációhoz.

Mottó 2.0: A digitalizált egészségügyi szervezet ideális példája Észtország, ahol a betegek és az orvosok sosem látnak papírt.
Csepeli György, Ember 2.0; E-egészségügy fejezet

- Én elbűvölten szemlélem az Ön vállalkozása által tervezett és megvalósított fogorvosi programot, a PlanMaster 3D-t. Ez már a 4.0-ás ipari és egészségügyi forradalom terméke, a mesterséges intelligencia megjelenése a fogorvoslásban. A program egyszerre segédorvos, asszisztencia, demonstrátor, egészségügyi tervező és még ki tudja, mi minden. A honlapjukon látom, a programot használó fogorvosok nem győzik dicsérni.

- Hogy a mottó 2.0-ra utaljak, a mi virtuális asszisztensünk az észt mintát követi. A rendelési időt sms-ben és e-mailben szervezi, hangutasításokra rögzíti a beteg fogazatának állapotát, ez alapján készít kezelési tervet, akár alternatív megoldásokkal, ezt a tervet 3d-s animációval akár a rendelőben, akár elektronikus információ formájában a páciens telefonjára, számítógépes monitorára juttatva megmutatja a betegnek.
Óriási időmennyiséget takarítunk meg a fogorvosok és asszisztenciájuk számára, ezt az időt gyógyításra, újabb betegek szakszerű ellátására fordíthatják.
Mindez a betegek számára is korábban soha nem tapasztalt előnyöket nyújt. Lerövidülhetnek a várakozási idők, láthatják, hogy mi és miért fog történni velük a beavatkozások során.

- Lám, egy ember életének hossza elegendő volt ahhoz, hogy a pedálos fúrógéptől eljussunk a mesterséges intelligencia gyógyító jelenlétéig.

***

Kapcsolódó oldalak:
PlanMaster
Fogorvosi marketing