Koronavírus: eltérő orvosi hozzáállások

orvos-tipusok.JPG

Megütköző orvosvélemények az ATV Heti Naplójában

Akik március elsején úgy gondolták, hogy mindennapjaikhoz ugyanúgy hozzátartoznak a koronavírusos hírek, mint Sváby Andráshoz Karcsika, az eb, azok megnézték az ATV-én a Heti Naplót.
A Karcsika iránt érdeklődők minden vonatkozásban kielégülhettek, a hírekre szomjazók nagyjából. De én személy szerint annak a nyilván nem tervezett ajándéknak örültem legjobban, amely két orvos más-más emberi-szakmai hozzáállását tükrözte.

Szájmaszk

Jakab Ferenc pécsi virológus professzor a vele riportot készítő televíziós újságíróval nem fogott kezet, mivel ilyen járvány közeli helyzetben az ilyesmi veszélyes luxusnak számít.
A műsorkészítők rá is erősítettek erre, fiatal pár nyalta-falta egymást a képernyőn, a frászt hozva a nézőre, hogy ezek mi mindent adnak át egymásnak, most, amikor nyakunkon az influenza meg a koronavírus is, az ilyen felelőtlen egyedektől indul az egész, az ilyenek miatt rizikós mindenfajta utazás és a most divatos nagybevásárlás is miattuk életveszélyes.
A virológus ezt követően a kézmosás fontosságára hívta fel a figyelmet, majd bemutatta, hogy az úgynevezett orvosi szájmaszk viselése felesleges, őrült nagy rések engedik be az ember szaglószervébe a vírusokat, szájmaszkot csak a betegek viseljenek, így védelmezve az emberi közösségeket - önmaguktól.

Kézfogás

Szlávik János infektológus viszont olyan orvosként alkotott véleményt ugyanezekről a kérdésekről, aki a kórházban emberekkel is szokott találkozni, s életét nem csupán kémcsövek és mikroszkópok töltik ki, amely dolgokhoz nem szükséges empátia és pszichológiai ismeretanyag, ámbár vitathatatlanul szükséges hozzá fényesre csiszolt tudás.
Szlávik doktor szerint például a tömegközlekedési eszközökön, mondjuk a kapaszkodókról, vírusok kerülhetnek az emberi kézre, s hajlamosak vagyunk az arcunkhoz, szemünkhöz, orrunkhoz, szánkhoz nyúlni, és a szájmaszk ebben meg fog gátolni minket. Az egyszerű orvosi szájmaszknak ez az egyetlen előnye ugyan, mert direkt módon nem ad oltalmat a fertőzések ellen, de adjuk meg a lehetőséget az embereknek, hogy ne csupán kiszolgáltatottnak tudják magukat, hanem aktív, cselekvő részesei lehessenek a védekezésnek.
A műsor végén Szlávik János kezet fogott a műsorvezetővel, jelezve, más állásponton van, mint az imént szereplő kollégája.

Mindkét típusú orvosra nagy szüksége van a társadalomnak, de nekem engedtessék meg, hogy a Szlávik doktor által képviselt orvosok típusát még Karcsika agyonreklámozott figurájánál is sokkal többre tartsam!

***

Kapcsolódó bejegyzések: