Atomlétesítmények és marketingháború

csernobil.JPG

Csernobil ma

Atomtervek Magyarországon: Paks 2, uránbánya, atomtemető

A jövő felé vezető út nem spontán alakul ki, hanem nagyon is tudatos tervezők rajzolják meg a nyomvonalát. Az út tervét persze el is kell fogadtatni, így a tervezők a marketinget hívják segítségül.
Pécsett, az atomlétesítményekkel kapcsolatban két útvonal terve sejlik fel a figyelmes polgár előtt.

Az egyik, a hivatalos, az állami terv, amely szerinti a Paks 2 atomerőmű megvalósítása és hozzá kapcsolódóan a Pécstől 12-15 kilométerre kialakítandó bodai atomtemető létrehozása a cél. Ez utóbbi hivatalos megnevezése: nagy radioaktivitású hulladékok végleges, föld alatti tárolója.
Sőt, ezeken felül már az uránbánya újranyitása is napirendre került.

A másik út az ellenállásé.
Elszórtan elképzelések születnek arról, miként lehetne megakadályozni a korszerűtlen és több veszélyt is magában rejtő, az országot eladósító atomerőmű-bővítést és az ehhez kapcsolódó atomtemetőnek egy nagyváros kertjei alá történő telepítését.

Az erőviszonyok roppant egyoldalúak

Az egyik oldalon a magyar állam és partnere, a Putyin vezette Oroszország áll. Vagyis két állam intézményei, bürokráciája, erőszakszervezetei, titkosszolgálatai, média ereje szolgálja az atomlobbi gazdasági és politikai céljait. Az építésben érdekelt nemzetközi és hazai vállalatok sok milliárdnyi bevételük védelmében szintén ezen az oldalon sorakoznak föl.

A másik oldal jobbára egymástól független és önmagukban gyenge szerveződésekből áll.
A pártok közül a múltban a legelkötelezettebb vitathatatlanul az LMP volt, amely napjainkban „társadalmi büntetés” alatt áll, mivel az országgyűlési választásokon nem erősítette a Fideszt leváltani akaró erőket.
Pécsett tovább színesíti a zöld párt helyzetét, hogy az őszi önkormányzati választások alkalmával is külön indult. Az LMP gyengesége ellenére is jelen van az önkormányzatban és a parlamentben is, zöld elkötelezettsége változatlan.

lmp-sek-csernobil-filmvita.JPG

LMP-s vezetők egy általuk szervezett Csernobil-filmvitán

A Zöld Fiatalok Egyesülete (ZÖFI) az Energiaklub partnereként szintén erőteljesen hallatta hangját.
Más, kisebb zöld csoportocskák is léteznek és az ellenzéki pártok is kezdenek „zöldülni”, de jószerével még hiányzik a múltból eredő hitelesség.

Beindult az atommarketing

A magyar atomlobbi folyamatosan a lakosság atombarátságát igyekezett és igyekszik megnyerni.
Utak Paksra és más atomlétesítményekbe, az atomtemetőnek kiszemelt környék folyamatos támogatása, információval történő ellátása, újságírók támogatása (v.ö. Urántoll-díj), média-dömping.

Az ellenvélemények gyenge hangját a napjainkban tapasztalható marketing fordulatig elhallgatták, jegelték.
Jellemző, hogy a Roszatom által Pécsre szervezett barátkozós-konzultálós konferenciát (AtomEco) a magyar fél elhallgatta, a pécsi zöldek teljesen véletlenül szereztek róla tudomást orosz honlapról. Mint kiderült, a magyar fél az önkormányzati választásokra hivatkozva kérte az oroszok megértését a hazai csöndért.
(Lám, úgy fest, a Fidesz mégiscsak félve teszi gyékényre a nukleáris áruját.)
De ez az AtomEco konferencia Paks 2 mellett már a százötvenezer lakót számláló Pécs mellé tervezett atomtemetőt is támogató mosoly-marketing részeként is felfogható, mi másért került volna Pécsre.

atom-pavilon-pecs.JPG

Az AtomEco mosolyoffenzívájaként atom-pavilon Pécs főterén

A jeges- majd a mosolyos szakasz után már beindult a lejárató kampány is, melynek célja az ellenállást szervező szervezetek és az annak hangot adó személyek ellehetetlenítése lehet.
A „kilövési engedély” kiadásának bizonyítékát én az Origón vélem felfedezni: Magyarország jó úton jár a Paks II. Atomerőmű megépítésével.

A média-háború beindulását két médium két címével illusztrálhatom:
- AtomEco: átláthatóság, párbeszéd, szakmaiság (Pakspress)
- A Roszatom lenyomja az atomtemetőt a pécsiek torkán (Népszava)

A közösségi médiában megjelentek a pécsi atomberuházásokat üdvözlő szövegek. Szó nincs veszélyekről, hanem új munkahelyek, ragyogó infrastruktúra képe ragyogja be a sorokat.

Az újonnan megválasztott független, ellenzéki hátterű polgármester reálpolitikusként viselkedik. Véleménye szerint ha megépül Paks 2, akkor annak lehetőségeit ki kell használni. (Gondoljunk például a pécsi egyetem szakirányú kurzusaira). Viszont minden törvényes eszközzel igyekszik programja szerint megakadályozni a Pécsre és Pécs környékére tervezett nukleáris beruházásokat.

Egyedül nem megy

atomellenes-nok.JPG

Atomellenes nők - az Energiaklub és a ZÖFI lányai beszélgetést indukálnak

Az ellenzők egy héten belül három rendezvényt is tartottak. Az LMP egy Csernobil-film vetítését követő beszélgetést szervezett.
Az MSZP vezetői egy nekik tulajdonított konferencián jelentették ki, hogy a jövő zöld lesz és baloldali. 
(A meetinget amúgy a Szociális Demokráciáért Intézet és az Európai Progresszív Tanulmányok Központja jegyezte.)
A ZÖFI és az Energiaklub a Nőként az atomlobby ellen címmel osztotta meg tapasztalatait az atomenergia és a zöld energia kérdéseiben.

Tehát az ellenzők is aktívak, de a német zöldeknél szerzett tapasztalatok alapján hadd jegyezzem meg: eredmény csak összefogással valósítható meg!

*****

Korábban a témában:

A marketingről egy tömör bemutató (slide):