Egy botrány utórezgései

kiraly-tiszteletere.JPGGyöngyhalászok és kerámia készítők

Szeptemberben Van az a pénz? címmel számoltam be a pécsi Kodály Központban tartott estről, ahol is Vaheed Alkhan bahreini zeneszerző Spirit of Bahrain c. szimfonikus alkotását mutatták be a Pannon Filharmonikusok arab zenészekkel kiegészítve.

Az est apropója volt: a Pécsett futó Seven Hills International Film Festivalra díszvendégnek meghívták Bahreint.


Az est számomra két meglepetést is hozott. Egyfelől döbbenettel tapasztaltam, hogy Pécs polgármestere nem világhírű Zsolnay porcelánt, hanem a város által létrehozott, marketing értelemben névtelen Ledina Kft. utódszervezetének porcelán vázáját küldte a bahreini kalifának.
A másik meglepetés a műsorfüzetben ért, amely az egyik darabról így írt:

"Ez a darab azt a felejthetetlen pillanatot mutatja be, amikor Bahrein lakosai kifejezik szeretetüket, hálájukat és hűségüket vezetőjük, Őfelsége Hamad Bin Isa Al Khalafi király iránt, aki a demokrácia és az egyenlőség új korszakát jelentette be a Bahreini Királyságnak Sitra szigetén 2001-ben."

Ha valamitől kiráz a hideg, akkor az a nép szeretete, hálája és hűségének kifejeződése a vezető iránt.

Mindkét meglepetésemnek van utóélete

Olvasom, hogy a Ledina utódszervezeteiből egy már megszűnt, egy másik ellen kényszermegszüntetés van folyamatban, a Ledina ellen pedig kilenc végrehajtási kezdeményezés érkezett. Magyarán a Zsolnay ellenében létrehozott fideszes ellen-gyár haldoklik, tevékenysége gyakorlatilag a nullával egyenlő.
Eközben a Zsolnay gazdasági teljesítménye is korábbi bevételei alatt marad.
Vagyis Pécs város vezetői azzal, hogy a város nevében ellen-manufaktúrát alapítottak, alaposan tönkretették a város egyik meghatározó értékét!
Gondoljunk csak arra, hogy az Európa Kulturális Fővárosa program (2010) egyik kulcsprojektje volt a Zsolnay-negyed kialakítása.

A másik akkori meglepetésemre is rakódott újabb meglepetés.
A filmfesztivál kedves vendége, a béke és barátság kultúráját bemutató, a gyöngyhalászatáról híres másfél milliós ország, Bahrein, ahol az írástudatlanok a lakosság 10%-át képviselik, szóval a kis békeszerető monarchia neve feltűnt egy most kezembe került könyvben.
Ez a kiadvány a Nukleáris zsákutca címet viseli (Women in Europe for Common Future kiadvány alapján magyar kiadás a GeniaNet-től).
Ebben ezt olvashatom:
"2007-ben 18 ország vette föl az uránlövedéket fegyvertárába: Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Franciaország, Oroszország,... Bachrain..."
Ez aztán a bomba meglepetés!

*****

Még egy kis Pécs:

Jutalom közösségrombolásért

Még egy kis atom: