Az LMP az ellenzék megsemmisítésére játszik?

Az LMP folytatja az ellenzék szalámizását

Keresztes László Lóránt, az LMP maradék társelnöke arról panaszkodott az Indexben közölt interjúban, hogy a választási kampányban gyomorforgató kritikákat kapott a pécsi szocialistáktól, akik a Mellár Tamás javára történő visszalépését akarták kicsikarni.

A maradék társelnök emlékezetét frissítendő említeném, hogy a visszalépését a pécsi ellenzéki csoportok és polgárok pártszimpátiáktól függetlenül követelték, mert Hódmezővásárhely nyomán a kormány leváltását kívánók technikai összefogást akartak elérni és Mellárt tartották a győzelemre méltónak és alkalmasnak!

mellar-es-keresztes.jpgPécsi választási vita: Keresztes és Mellár egymás mellett - egymás ellen

Keresztes és a bőpénzű Ungár Péter egyaránt az ellenzéki politika kudarcáról beszél, olynyira, hogy már-már a Fidesz szatelitpártjaként is felfogható irányba mozdítanák el pártjukat (V.ö. Orbán már elfogadható, menekültügyben igazat adnak neki...) és a szélsőjobbról befelé, a centrum felé tántorgó Jobbikot is magukkal rántanák. A Momentum is, mint szintén huszonegyedik századi párt, a célkeresztjükbe került.

Abban a pécsi választókörzetben, ahol a maradék társelnök indult, hárman is a Mecsekbe döngölték, messze megelőzték a választási voksok számháborújában (Mellár Tamás (független) 39,26%; Csizi Péter (Fidesz) 36,97%; Fogarasi Gábor (Jobbik) 14,08%; Keresztes (LMP) 5,46%) és Mellár Tamás szerezte meg a parlamenti mandátumot. Ebben a körzetben nem a technikai összefogás, nem az ellenzéki együttműködés, nem az ellenzék en blokk bukott meg, hanem a számok láttán mondhatjuk: az LMP és pécsi jelöltje, a maradék társelnök, Keresztes László Lóránt.

Az ellenzéki pártok szalámizása az LMP-ben folytatódik. A pártok XX. századi és XXI. századi kettéosztása aligha nevezhető korszerű, program alapú megközelítésnek, inkább a maradék ellenzéki erők további forgácsolását eredményezi. Az LMP-nek - amely a választásokig Szél és Hadházy révén példamutató ellenzéki munkát mutatott föl, majd annak eredményeit eltékozolta - tartósan ez volna a küldetése?

***

A témához kapcsolódó bejegyzések: