Kell-e nekünk internet?

internet.JPG

Már tényleg mindenki internetezik?

Évekkel ezelőtt az MR6 vendégei voltunk Weinreich Lacival a Pécsi Internet Akadémia megalapítása kapcsán. Kis Tünde műsorvezető mikrofonja előtt több minden szóba került, s nem először találkoztam olyan kérdéssel, hogy kell-e még Magyarországon internetről beszélnünk, amikor jószerével "már mindenki internetezik"?!

És tényleg, könnyen ezt hihettük volna, és ezt hihetnénk ma is, mert már a legkeményebb bűnözők televíziós bemutatásakor is azt látjuk, hogy a kigyúrt gyanúsított háta mögött az otthonában monitor villog, s szürke klaviatúrán villán a fény, azaz nem csak a gyúrás a menő, hanem az interneten a muszklik megmutatása is király.

Szóval már nem is létezik digitális analfabétizmus? Mintha sokak szemében csak az e-mail küldése-fogadása, esetleg egy fészbukos esti puszi volna maga az internet és a világháló - ez kevéssé látszik.

Gyarapodó internet hozzáférés

Bár a növekvő számokat is érdemes számba vennünk.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) adatai szerint 2023 júniusában 4,6 millió magyarországi háztartás rendelkezett internetkapcsolattal. Ez a szám 2018 júniusához képest 20%-kal nőtt. Az internethasználat legnépszerűbb formája a vezetékes internet, amely 3,4 millió háztartásban van jelen. A mobilinternetet 1,2 millió háztartásban használják.

Az internethasználat növekedése több tényezőnek köszönhető, többek között a digitalizáció növekedésének, a vezetékes internetszolgáltatások árának csökkenésének és a mobiltelefonok elérhetőségének növekedésének. Részletesebben: Emberek az interneten

Az élő adás kulisszatitkaiból

Élő adásban az ember akkor járhat a legjobban, ha inkább csak oldottan beszélget, nem előadást tart, nem akar mindenáron elvárásoknak megfelelni, mert akkor le fogja izzadni magáról a nadrágot. Nekem ez az alapállásom, s ezzel fel is vállalom, hogy olykor az érdekesség oltárán - már ha érdekes egyáltalán, amit annak szánok - feláldozhatok ezt-azt.

A felemlített beszélgetés során azt találtam mondani - arra a kérdésre válaszolva, hogy miért akadémia a neve a Pécsi Internet Akadémiának -, hogy ha óvodának hívnánk, akkor aligha lennénk itt (mármint a rádióban), vagy ha itt is lennénk, másról, például a spenót egészséges voltáról beszélgetnénk!

Na, ez eléggé veszélyes önélc volt - írásban "nem merném" elővezetni - mert még a végén a figyelemfelhívás szándéka visszaüthet és ovinak fogják nevezni az "intézményt"!
Amúgy ezzel a civil kezdeményezéssel szerettük volna elősegíteni, hogy a civil szerveződések ingyen kisérleti terephez jussanak, ha meg akarják tapasztalni az internetes kapcsolódások módjait, előnyeit.

A földről az égre a tekintetekkel!

Ezzel persze arra a hiányra is fel akartuk hívni a figyelmet, hogy az EKF még nem volt interaktív a weben, pedig számos alkalommal bizonyítottuk, hogy Pécsnek számtalan barátja, híve van az interneten, akik önzetlenül képesek kapcsolódni hozzánk, ha értéket hozunk létre, ha megfelelően érdekes tartalmakat kínálunk. Pécsi történetek.

Hát hogyan másképp lehetne hatékonyabban megmutatni egy várost? A lakóit, a szervezeteit?...

Ilyen alkalmakkor el szoktam mondani - ez főhajtás is a Zsolnay család előtt -, hogy ők lenéztek a földre és a sárból csináltak aranyat, teremtettek ipart és hírnevet Pécsnek és adtak munkát családok sokaságának.
Nekünk viszont a huszonegyedik században az égre kell(ene) néznünk, a műholdak, az internet, a csillagok határtalan világára.

***

PS.

Szegeden alakult meg a Pécsi Internet Akadémia (PIA)

akademia_alapitas.jpg
A mélyben a PIA

Szeged, 2009. okt. 14.
Szeged ma két helyütt is fogadta a pécsi civilek szerveződésének három tagú csoportját, a pécsi Civil Hálózatok Közösségének alapító tagjait. (Képünkön: a Gödörben a Pécsi Internet Akadémia alapítói: Héder Sándor, Weinreich László, Bognár László).

Délután a Szegedi Marketingklub látta vendégül a társaságot, amelynek tagjai a hálózati világ jellemzését nyújtották ill. az Európa Kulturális Fővárosa program civil támogatásának lehetőségeiről beszéltek.

A Gödörből jöttünk föl

Előtte azonban Szegeden, a Gödörben megalakították a Pécsi Internet Akadémiát, jelezve ezzel is, hogy a net nem ismer határokat! (Aztán kijöttek a Gödörből és mentek a szegedi marketingesek közé.)
A pécsi szerveződés célja, hogy segítséget nyújtson a pécsi civil szervezeteknek az internetes kommunikáció elsajátításához! Hogy Pécs eképpen is megmutathassa és kapcsolatokkal gyarapíthassa magát!

Címkék: rádió, internet, Pécs