A holokauszt emléknap után

auschwitz.JPG

Auschwitz ma - Cseri László fotója

Emléknap online és az utcán

A holokauszt áldozatairól Pécsett is megemlékeztek a lapok, de pécsi polgárok is, bármilyen népcsoporthoz, felekezethez, politikai csoportosuláshoz is tartozzanak.
Ugyanis a humanizmus olyan általános emberi érték, amely mindannyiunkban benne él - hacsak nem nyomja el őrült propaganda, pártutasítás vagy bármilyen más önös érdek.
Az "átlagos" megemlékezésen jelentősen túlmutatott Cseri László fotóművész képsorozata, melyet a Facebookon publikált.

Nagyon finoman fogalmazva nem tartozik kedvenceim közé a PécsMa online magazin, de ezúttal Esztergár Lajossal, az egykori pécsi polgármesterrel, mint kollaboránssal szemben, ez az orgánum is megfogalmazta kételyeit.

Ám a lap témában mutatott felfogásában így is erősen visszaköszön a "hivatalos", ám hazug felfogás: a magyar zsidóság szinte teljes megsemmisítéséért a német megszállókat terheli csupán felelősség. (Mintha nem lettek volna.korábban: a numerus clausus 20-as években hozott, zsidókat korlátozó intézkedései; a Kamenyec-Podolszkijban elkövetett tömeggyilkosságok körülményei...)

A hírek arról szólnak, hogy a lengyel törvényhozás is szeretne hasonló felfogást képviselni, börtönnel sújtaná azokat, akik "lengyel megsemmisítő tábort" emlegetnének.

Ezzel szemben Konrád Györggyel értek egyet, aki így ír Zsidókról c. könyvében:

"Hogyan lehet Auschwitz után még mindig ugyanott élni Közép-Európában? A németek csak vezették az akciót, de találtak hozzá bőven segítőtársakat osztrákok és lengyelek, litvánok és ukránok, magyarok és románok, horvátok és szlovákok között. Az egész térség Európa közepén és benne a te hazád kifejezte, hogy nem kívánja a zsidók jelenlétét, és többé-kevésbé hozzájárult az elpusztításukhoz."

A Mészáros Lőrinc-féle BAMA.hu az emléknapon az amerikai külügyminiszter lengyelországi beszédét ismertette néhány mondatban, vagyis a lap szerint Pécsnek semmi köze az eseményhez. Az olyan pontos és kiemelt idézetek az USA külügyminiszterétől, Rex Tillersontól, mint a "Soha többé, soha többé" - a lap elévülhetetlen szégyene, (mert tartalomhoz nem kötve kiüresíti a fogalmakat).

A Szabad Pécs független portál beszámolt arról a flash mobról, amelyen magam is részt vettem.

 

esztergar-utca.jpg

Tegnap, másik két pécsi polgárral - Berkecz Balázzsal és Rajnai Attilával - a pécsi Uránvárosban sétáltam. A flash mob fogalmáról beszélgettünk. Mivel éppen volt nálunk létra és fekete szigszalag is...

Akciónkat az indokolta, hogy Esztergár Lajos erkölcsi felelősséggel tartozik négyezer pécsi zsidó gettóba kényszerítéséért, kifosztásáért, megalázásáért és haláltáborba hurcolásuk előkészítéséért.
(V.ö.: A pécsi Esztergár-kultusz ; Mesekönyv-e a Pécs Lexikon?)

Miért vettem részt egy gerillamarketing akcióban?

Miért hagytam el a komfortzónámat és álltam föl a klaviatúrám mögül?
Jómagam immár fél éve mutatok rá: a pécsi Esztergár-kultusz hamis és hazug alapokon áll! Írásaimban bemutattam azokat a műveket, amelyek a valóságnak megfelelően interpretálják a történteket, rámutattam a történelmet meghamisító alapokra (ennek következtében egy nyugalmazott főlevéltáros nyilvánosan elismerte, hogy hibázott, amikor nem vett tudomást 1944-ről) - de az önkormányzati képviselők úgy látszik, nem olvasnak vagy valamilyen más okból nem szánják el magukat cselekvésre, viszont szégyenszemre szépen kiosztják az Esztergár Lajos szociális díjat a város nevében.
De talán képeket nézegetnek, ezért vettem részt az utcai akcióban...