Tényleg vezet Karácsony Gergely?

Politikusok keresettsége a weben

E blogban többször előfordult már, hogy a Google Trends eszközével igyekeztünk finomhangolni, árnyaltabbá tenni a közvélemény-kutatások eredményeit.
Most, hogy a Publicus Intézet felmérése szerint Karácsony Gergely már népszerűbb, mint Orbán Viktor, érdemes ismét megvizsgálnunk, a weben történő keresések vajon visszaigazolják-e, megerősítik-e ezt az eredményt.

Azt persze rögzítenünk kell, hogy az interneten megvalósuló keresések növekedése, csökkenése nem azonos a népszerűség módosulásaival, bár áttételesen utalhat arra.
A keresések mindazonáltal jól jellemezhetnek egy-egy árut, mosóport, politikust, bárminemű divatot (ezért is használjuk a Google Trends eszközét előszeretettel a keresőoptimalizálás során. Útmutató: Mire jó a Google Trends?)

Durva megközelítésben: nyáron a fürdőruha, télen a télikabát keresettsége ugrik óriásit, mert ezeket keresik az adott évszakban az emberek.
De ezekben a napokban a politikusok évszaka dúl, hoz viharokat és emel magasba egyeseket vagy ejt másokat a mélybe.
A trendek nem abszolút számokat, hanem egymáshoz viszonyított arányokat tükröznek.
Az elmúlt harminc napban, Magyarországon a weben Karácsony Gergely, Orbán Viktor, Szél Bernadett és Gyurcsány Ferenc keresettsége így alakult:

 politikusok-keresettsege-dec.JPG

A táblázatból kiderül, hogy a Publicus felmérése nem feltétlenül ok Karácsony Gergely (kék) hívei számára az eufóriára. Sokkal inkább helyénvalónak látszik számukra az óvatos derűlátás!
Ugyanis Orbán Viktor (lila) még a keresettség terén tartja előnyét, s az ellenzéki politikusok körében az elmúlt hónap igazi nyertese Vona Gábor (okker). Sőt, láthatóan még Gyurcsány Ferencben (zöld) is van lendület.
Kérdés persze, hogy a Jobbik elnöke számára maradt-e még potenciál az Állami Számvevőszék elleni küzdelemben.

Eddig úgy tudtuk, hogy Karácsony jövőre vonatkozó esélyeit növelheti az MSZP-DK megállapodás, amelyben mindkét párt elfogadja Karácsony miniszterelnöki szerepét, de ugyanez a szívélyes megegyezés hátrébb szoríthatta volna Gyurcsány Ferenc DK elnököt. Valószínűleg éppen ezért történt, hogy az előzetes hírekkel szemben a DK mégsem fogadja el Karácsony Gergelyt, egy harmadik párt elnökét, miniszterelnök jelöltjének.

A pécsi botrány hatása a szereplőkre

Aktualitása miatt megvizsgáltam, hogy vajon miként hatott a friss pécsi botrány a benne szereplők keresettségére.
Egyfelől a megtámadott civil szervezet, az Emberség Erejével Alapítvány eredménye, másfelől a „támadók” értéke érdekelt. Vagyis Hoppál Péter államtitkáré, aki felszólította a pécsieket, hogy ne adjanak ki bérleményt az alapítványnak, és Páva Zsolt pécsi polgármesteré, akinek a lemondását egyre hangosabban követelik Pécsett.

pecsi-helyzetkep.JPG

Meglepetésemre az államtitkár úr a botránya előtt is harmatgyengén szerepelt a weben, országos politikusként a „se nem oszt, se nem szoroz” kategóriában imbolygó keresettséggel rendelkezett. A polgármester úr vezetésével összehozott 9,5 milliárdos hiányra sem voltak túl sokan kíváncsiak, a regionalitás nem tesz jót a politikusi kiemelkedésnek.
A pécsi botrányból – a keresettség tekintetében – az Emberség Erejével Alapítvány jött ki jól, az internet népe elkezdte őket keresni a weben!

***

Korábban a témában:

***

Frissítés 2018.02.24.
Karácsony Gergely keresettsége így alakult az elmúlt egy esztendőben:

karacsony_gergely_keresettsege.JPG

***
A szerző tulajdonában álló Bognár Stúdió 2006 óta kíséri figyelemmel az online marketing, s benne a keresőoptimalizálás eszközeivel a politikai mozgásokat.