Szobrok, utcanevek - felborult pécsi közmegegyezés

Pécs igazán szép és izgalmas hírekkel borzolja Magyarország hírfogyasztó polgárainak estéit. A minap az RTL Klub Balogh Zoltán kamerájából tudósította a jóravaló népet arról, hogy egy Kossuth-díjas szobrász alkotását, amely Dr. Doktor Sándort ábrázolja, a szeméttelepen, odvas rönkök, rozsdamarta vasrudak tetején helyezték el, madárszaros ábrázattal az ég felé fordítva. Vagyis egy önkormányzati szeméttelep ad számára édes otthont.

szobor.JPG


Balogh Zoltán nem mai újságíró, számos toll-, mikrofon- és klaviatúraforgató tanulta nála a print és az elektronikus újságírást .

A szegények orvosa és/vagy hazaáruló

E népes csoport tagjai erősen meg lettek volna lepve, ha Balogh Zoltán a riportjában nem ad rövid, de lényeget visszaadó értékelést Dr. Doktor Sándorról. Elmondta, hogy ő, akit a „szegények orvosának” hívtak, alapította a pécsi bábaképzőt, s azt is hozzátette, hogy a múlt század elején a Nemzeti Bizottságban is szerepet vállalt. Arról sem hallgatott, hogy részt vett 1921-ben a Baranya-bajai Szerb-Magyar Köztársaság kikiáltásában.
A szobrot Pécs önkormányzata ez utóbbi okból távolította el egy pécsi köztérről.

Az RTL Klub riportjában tőle szokatlanul visszafogott stílusban megszólalt Böszörményi István szobrász is, aki nem politikai szemszögből, hanem az esztétika, a művészi érték szempontjából jegyezte meg, hogy egy ilyen szobornak nem szeméttelepen, hanem múzeumban volna a helye.
Rögzítsük: nem közteret mondott, hanem múzeumot. S rögzítsük azt is, politikai értelemben sem a riporter, sem a megszólaltatott művész nem foglalt állást.

Két percben ennél átfogóbb, társadalmi vitát, korábbi intézkedést újra gondoltató – vagyis közérdeklődésre számot tartó riportot aligha lehet megkomponálni.

Hazudik-e, aki igazat mond

Hogy az RTL Klubot és Balogh Zoltánt ezek után hazugsággal vádolta meg az önkormányzat által fenntartott, elvileg közszolgálati, gyakorlatilag állampénzen pumpált fideszes pecsma.hu hírportál, azon nem vagyok meglepve. ("Dr. Doktor Sándor Pécs közterületéről 2011-ben száműzött szobrának sorsáról készített az objektivitástól messze álló híradást az RTL.")

Kis kitérő
A portál szellemiségét talán az az eset mutatja meg legfényesebben, amikor a Fidesz által az önkormányzat padsoraiba vitt Fodor Ibolya lehazaárulózta az ellenzéki tüntetőket.
Pécs város lakosságának pénzén az elektronikus orgánum nem azon háborodott föl, hogy Pécs város lakosságának egy részét lehazaárulózták, hanem a Fodor lemondását követelő tüntetőkön élcelődött.
Ez a lap szellemisége, ez a város polgárai iránti elkötelezettsége.
(A Fodor-ügyről itt olvashat: A Fodor Ibolya dráma)

Mire jó a bábaképzőből kikerült bába?

Pécsett más történelmi személyiségek körül is föl-fölborul a közmegegyezés. Ilyen például Esztergár Lajos egykori polgármester, aki a Doktor Sándor által alapított bábaképző végzett bábáit arra használta föl, hogy a zsidó nők testüregéből kiszedjék az esetleg oda rejtett értékeket.
Esztergár is hozott népjóléti intézkedéseket, de 1944-ben megszervezte Pécs zsidó lakosságának gettóba kényszerítését, kirablását majd Auswitzba szállítását. (Részletesebben ebben a blogban itt; másutt pedig itt.)
Esztergárnak szobra ugyan nincs, de emléktáblája van, sőt utca is viseli a mecsekaljai városban a nevét.
Vagyis volna még dolga az RTL Klubnak a városban, s ha tudjuk, meg is védjük a "saját" közszolgálati lapjainktól!