A fémtolvajok már a spájzban vannak

Biccen a panelproli, döccen a demokráciánk

Pécs: a fémtolvajok a fémrácsot elloptákFurcsán biceg a nép, ha bemegy vagy kijön a házunkból.
Pedig kedves, takaros, hőszigetelt panel ez, amelyről egyszer már írtam is egy kicsiny blog szociográfiát, megpendítve, hogy az itt lakók már nem panelproletárok hanem valóságos panelpolgárok, akik folyamatosan cserélik a bútoraikat, a kádat, a klotyót, egyre komolyabb berendezési tárgyak, nyílászárók terhével pöfögnek ide a kisteherautók, és egyre laposabb, de egyre nagyobb képernyőjű tévékből zeng estelente a híradó.
Igaz, ez még évekkel ezelőtt volt, azóta már sok forint lecsorgott a MOL-részvényeken meg az egész ménkővert BUX-on.

Toronymagasan a lopás

A minap hörögve hallgattuk a hírt, hogy a talán ötszáz méterre lévő toronyházból a fémtolvajok tonnányi darabot zúdítottak az utcára, még szerencse, hogy senki fia-borja nem mászkált arra.


- Ezek még lopni se tudnak rendesen! – morgolódott valaki, semmit sem érzékelve a veszélyből, hogy az az ötszáz méter már csak pár napra van a házunk fém lábtörlőjétől, amellyel persze fél kézzel végeznek majd a csendes tolvajok.
A fél kezet nem véletlenül említem, hiszen a toronyháznál elfogott vasbitangok egyike egy boldogtalan féllábú honfitársunk volt, így aligha járunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk: már boldog és boldogtalan is egyaránt lop.
Persze nem akarnám demagóg módon újra- és újra felemlegetni, hogy a Pintér belügyér által ígért két hét már letelt, mert nagyon is érdekelt vagyok abban, hogy Magyarország az ígéret földje legyen. Mint ahogy az is!

Szóval biceg itt mindenki, ha kilép a ház ajtaján, öreg és fiatal egyaránt, mert a fémrács éppúgy eltűnt a mélyedésből, mint ahogy a fém fedlapok is eltűnnek a pécsi utcákról. Aki belelép egy ilyen fedlap hűlt helyébe, az fog aztán igazán nagyot biccenni.
Pedig az öregek nem ezt érdemelnék. Ők már sok mindent megértek, ők tudják, hogy mit jelent az, ha idegen lopakodik - eleinte csak a ház körül. Aztán majd bekövetkezik a baj - a fémtolvajok már a spájzban vannak! - moroghatjuk megint.

***

Kapcsolódó tartalmak:

Fémtolvajok miatt zuhant ki a pécsi magasházból a mázsás fémtárgy

A csodafegyver működési elve

Média jelentés Pécs közrendjének állapotáról:

Megötszöröződött a gyilkosságok száma, Pécs mégis biztonságos?

***

PS. 2011.08.13.

Gyilkos pillanat, hiszen most ütközni fog a klasszikus hírközlés (v.ö. hírblog) szabályrendszere és a blog műfaji sajátossága (lehetősége).
Klasszikus hír(közlés) esetén hogyan is térhetnék vissza ahhoz, vitázva önmagammal, amit korábban írtam?
Mert eltűnődve azon, amit leírtam az idegenek feltűnéséről, öntisztázásra késztet.
Vajon miféle megjegyzés ez a részemről, miféle kispolgári piréz-gyűlölet, birtok-védés? Vajon ilyen volnék és ezért ütögettem a klaviatúrát pont ezeken a betűhelyeken?

Akarnám-e, hogy kamera kerüljön minden fém fölé, hogy igazoltassanak minden "idegent"? Nyilván nem, hiszen a köztéri kamerák nem csak tulajdont védenek, hanem egyúttal a szabadságunkat is rombolják! Mindannyiunkét. De erről hallgat minden rendű-rangú illetékes és erről hallgat a nép...

Hát akkor mi legyen?

Gettóba a szegényekkel? Rendőrt minden utcasarokra? Világ proletárjai egyesüljetek?

Akár kimegyünk, akár bejövünk a házba, biccenünk egyet, mint a demokráciánk.

 

Címkék: fémtolvajok, Pécs