Gerillamarketing

2024.már.21.
Írta: Bognár L Szólj hozzá!

Te melyik gerillamarketing stratégia híve vagy?

Gerillamarketing és AI

gerilla-a_toll-fegyverevel-_tengrai_image.pngGerilla a toll fegyverével

A mesterséges intelligencia óriási segítséget jelent a fontos információk megszerzésében a gerillamarketing stratégia kidolgozása során is.
Ha megkérdezzük az AI-t, hogy mi a legfontosabb 10 kérdéskör, amelyet a gerillamarketing iránt érdeklődők keresnek a weben, ezt a választ kapjuk:

 • a gerillamarketing definíciója
 • példák
 • stratégiák
 • eszközök
 • a gerillamarketing előnyei
 • kampányok
 • hatékonysága
 • trendek
 • a gerillamarketing és AI kapcsolata
 • gerillamarketing és a digitális marketing összefüggései

Ebben a bejegyzésben foglalkozzunk a stratégiákkal. Ám előtte részletesen határozzuk meg, mi is a gerillamarketing, hogy egy húron pendülhessünk.

A gerillamarketing fogalma

A gerillamarketing egy nem konvencionális marketingstratégia, amely kreatív és meglepő eszközöket használ a célközönség elérésére. A hagyományos marketinggel ellentétben, amely a tömegmédiára támaszkodik, a gerillamarketing alacsony költségvetésű, egyedi és interaktív kampányokat alkalmaz.

A gerillamarketing főbb jellemzői:

1.) Kreatív és egyedi: A gerillamarketing kampányoknak kiemelkedniük kell a tömegből, hogy felkeltsék a célközönség figyelmét.

2.) Meglepő: A gerillamarketing kampányoknak váratlannak kell lenniük, hogy meglepjék és lenyűgözzék a célközönséget.
Íme a példa. Mellesleg, itt nem a magyar Operaház büféjéhez vásárolnak be :-), egy másik operaház előadásának a flashmob reklámját látjuk.

3.) Interaktív: A gerillamarketing kampányoknak be kell vonniuk a célközönséget, és aktív részvételre kell ösztönözniük őket.

A gerillamarketing előnyei:

 • Költséghatékony: A kampányok általában olcsóbbak, mint a hagyományos marketing kampányok.
 • Hatékony: Ezek a kampányok nagyon hatékonyak lehetnek a célközönség elérésében és a márkaismertség növelésében.
 • Emlékezetes: Ezek az akciók egyediek és meglepőek, így könnyebben megjegyzik őket a célközönség tagjai.
 • Virális: A gerillamarketing kampányok könnyen terjednek az interneten, így nagyon nagy elérést érhetnek el.
 • A gerillamarketing hátrányai:
 • Kockázatos: A gerilla kampányok nem mindig sikeresek, és néha visszatetszést is kelthetnek. V.ö. "Az orrodat is tiszticcsa".
 • Nehéz megtervezni: A gerillamarketing kampányok megtervezése és kivitelezése nehéz lehet.
 • Nem minden termékre/szolgáltatásra alkalmas

És akkor most nézzük meg, milyen stratégiák állnak a rendelkezésünkre.

A gerillamarketing stratégiák típusai:

 • Kültéri gerillamarketing: Ez a fajta gerillamarketing nyilvános tereket használ a célközönség elérésére. Példák: graffitik, járdákra rajzolt üzenetek, flashmobok.
 • Beltéri gerillamarketing: Ez a fajta gerillamarketing zárt tereket használ a célközönség elérésére. Példák: boltokban elhelyezett reklámok, rendezvényeken tartott promóciók.
 • Online gerillamarketing: Ez a fajta gerillamarketing az internetet használja a célközönség elérésére. Példák: vírusvideók, mémek, online flashmobok.
 • Néhány példa sikeres gerillamarketing kampányokra:
 • Dove "Evolution" kampánya, amely a szépségstandardokról alkotott elképzeléseket kérdőjelezte meg.
  Ennek mintegy pécsi változata a Lady Moletti Pécs webáruház eljárásmódja, amikor is a ruhákat nem hivatásos manökenek, hanem valódi pécsi nők mutatják be a honlapon.

valódi nők ruhabemutatója

 • Red Bull "Stratos" kampánya, amely Felix Baumgartner sztratoszférikus ugrását népszerűsítette.
 • És a linkelés lehetőségéről általában kevés szó esik, amikor is több helyről indított linkek mutatnak rá valamilyen szolgáltatásra. Ez lehet finoman végrehajtott manöver is, amely nem az ún. Google-bomba fogalmába tartozik. S ha már volt szó Pécs városáról legyen itt egy ilyen, a város neve által természetes link is: SEO Pécs

A gerillamarketing hatékony stratégia lehet a márkaismertség növelésére, a termékbevezetésekre és a forgalom növelésére. Azonban fontos, hogy a kampányok jól megtervezettek és kivitelezettek legyenek, hogy a kívánt eredményt elérjék.

A témánkat kiterjesztő írásokból:

Donáth Anna végigviszi MZP programját

Demonstráció. A szerző saját felvétele.

Az ellenzéket le kell váltani?

2021-ben az ellenzéki előválasztás számomra érthetetlen momentuma volt, hogy az ellenzéki pártok vezetői olyan „külső”, civilnek mondott politikust is az indulók közé emeltek, akinek az addigi programja középpontjában az ellenzék leváltása, lecserélése állt.
Márki-Zay Péter és szervezete a régi elit bűneiről és leváltásának szükségességéről papolt, célkeresztjében Gyurcsány Ferenc és az általa vezetett Demokratikus Koalíció és az MSZP állt.

Tovább

Jönnek az ünnepek – telnek a szálláshelyek

szallodai-textil.jpg

Ünnepi kényeztetés: a szállodai textilek varázslatos világa

Az ünnepek közeledtével a szállodák, apartmanok és egyéb szálláshelyek izgalmas időszak elé néznek, hiszen ebben az időszakban a vendégek száma jelentősen megnő. Az ünnepi szezonban a szállásoknak nemcsak a kényelmes szobák és kifogástalan szolgáltatások nyújtása a feladatuk, hanem a vendégek kényeztetése is kiemelten fontos szerepet kap. Ebben a cikkben felfedezzük a szállodai textilek világát, és megvizsgáljuk, mi teszi ezeket az elemeket olyan fontossá és különlegessé az ünnepi időszakban.

Tovább

A Mikulás több is lehet, mint ajándékosztó

postan-mikulas.JPG

Amiért híres a Pécsi Mikulás

A Pécsi Mikulás ez évben is december 5-én a Pécsi Nagypostán válaszlevelet küld a gyerekek leveleire, sőt ünnepi képeslapokat is ad egy szép Mikulás-Nap feliratú bélyegzővel ellátva.
Lám, ez a gesztus egészen más, mint az egyszerű szaloncukor osztogatás és még annál is több, minthogy áruházban sóhajthatja el a gyermekünk a kívánságait.

Egy egyedi bélyegzővel és pecséttel ellátott Mikulás-levélnek sokféle szerepe és haszna lehet, emberi, társadalmi és marketing vonatkozásokat is felölelve. Íme néhány lehetséges hatás:

Tovább
Címkék: marketing, mikulás

Sablonok rémuralma a szövegekben

jó kereskedő

Dübörögnek a közhelyek

Ugye neked is feláll a szőr a hátadon, kinyílik a bicska a zsebedben, sőt a falra tudnál mászni, amikor a reklámszövegek tucatjaiban olvasod: fiatal csapatunk szemében a vevő a király.
Igen, igen, középpontban a vásárló, mert az ügyfél a döntéshozó, hiszen mi korszerű, XXI. századi marketingkommunikációval szolgáljuk a vevőt. És persze a munkatársaink számára ideális körülményeket teremtünk, a megbecsülés számtalan formáját csapatépítjük bele a fiatal, lelkes csapatunkba...

Mindez azért jutott eszembe, mert a minap a Pannon Hunter autószerviz tulajdonosával beszélgettem, aki körülbelül ezt találta mondani: sok értékes, méregdrága műszerünk, eszközünk, egyéb dolgunk van, de mind közül a legfontosabb számunkra az, aki két lábon jár!

Tovább
süti beállítások módosítása