Lassan mindenkinek lesz webáruháza

webshop-biznisz

Nagyon megy a webshop biznisz

Az MKIK adatai szerint Magyarországon több mint 15 000 webáruház működik, az NMHH adatai szerint pedig 2021-ben a vállalkozások bevételének mintegy 10%-a származott elektronikus kereskedelemből. Ez 1000 milliárd forintot tett ki. Ez a szám 2025-re várhatóan eléri a 1500 milliárd forintot - közli kérdésemre a Google Bard.

A magyar lakosság 70%-a vásárolt már webáruházban. Ez a szám 2019-ben 60% volt, így az online vásárlás népszerűsége az elmúlt években jelentősen nőtt. Az online vásárlás népszerűségének növekedése számos tényezőnek köszönhető, többek között a megnövekedett internethasználatnak, a megnövekedett vásárlási lehetőségeknek, a megbízhatóbb online fizetési megoldásoknak.

Az online vásárlás népszerűségének növekedése pozitív hatással van a magyar gazdaságra. A vállalkozások számára új piacokat nyit meg, és új munkahelyeket teremt. Emellett segít a magyar gazdaság versenyképességének növelésében.
Ekkora forgalom már indokoltá teszi, hogy megismerkedjünk az e-kereskedelem, a webáruházak alapjaival.

Mi a webáruház célja?

A webáruház egy online platform, ahol árut és szolgáltatásokat lehet vásárolni. Célja, hogy az embereknek lehetőséget adjon az interneten keresztül vásárlásra és értékesítésre anélkül, hogy szükség lenne hagyományos üzletekbe fáradnunk. Ezért, a webáruház arra szolgál, hogy kényelmes és gyors vásárlási lehetőséget biztosítson mind a vásárlók, mind a kereskedők számára.

A webáruházak ilyen főbb összetevőket tartalmaznak

A webáruháznak több fontos összetevője van, segítik a vásárlókat a kívánt termékek megtalálásában és megvásárlásában:

  1. Kezdőlap: Ez az oldal az első, amit a látogatók látnak. Itt gyakran kiemelik az aktuális akciókat és újdonságokat.

  2. Kategóriák: A termékek logikusan csoportosított kategóriáiban böngészhetünk. Például ruházati termékek, elektronikai cikkek stb.

  3. Terméklapok: Ezek a lapok részletesen tartalmazzák egy-egy termék adatait, mint például annak leírását, tulajdonságait, jellemzőit, árát, képét vagy akár videót is. (Például horgászoknak etetőhajót vízen mutatnak száguldás közben, szórva szépen gombnyomásra a kukoricát.)

  4. Kosár: Ide azok a termékek kerülnek, amelyeket a vásárló már kiválasztott.

  5. Pénztár: Itt történik a vásárlás befejezése. A vásárlók kiválaszthatják a fizetési és szállítási módot.

  6. Fiók: A vásárlók regisztrálhatnak, bejelentkezhetnek vagy nyomon követhetik a rendeléseiket.

  7. Kapcsolat: Ez az oldal lehetővé teszi a látogatók számára, hogy kapcsolatba léphessenek a webáruházzal, ha kérdései lennének.

Ám nem elegendő felépíteni az áruházat és eladandó termékekkel várni a vásárlók tömeges megjelenését. Az embereknek tudniuk is kell az üzlet létrejötte érdekében, hogy létezik a webshopunk és milyen kitűnő áruval vagy szolgáltatással találkozhatnak nálunk.
Ezt ugyan több úton is elérhetjük, de a leghatékonyabban a weben érhetjük el a potenciális vásárlóink tömegeit.

Hogyan segíti a "webshop SEO" a webáruház és a vásárló találkozását?

A SEO, vagyis a keresőoptimalizálás olyan folyamat, amely segíti a webáruházat, hogy könnyebben megtalálható legyen a keresőmotorokban. Ennek célja, hogy a vásárlók könnyen megtalálják a webáruházat, amikor olyan kulcsszavakra keresnek, amelyek kapcsolódnak a termékekhez vagy szolgáltatásokhoz.

Amikor valaki például "nagy méretű esernyő" kulcsszavakkal keres a Google-ben, a jó SEO segítségével a webáruház esernyői megjelenhetnek a találati listában. Ez növeli annak esélyét, hogy a vásárlók rákattintsanak a webáruház oldalára, és megnézzék a nedvesség elleni szerkezet leírását, paramétereit és színválasztékát.. A SEO segíti tehát a webáruházat és a vásárlókat, hogy egymásra találjanak az online térben, így a látogatók megtalálhatják, amit keresnek, és a webáruház növelheti eléréseit és eladásait.

Persze arról se feledkezzünk el, hogy a sovány bevétel kövér gerillamarketinggel és kattintás alapú hirdetéssel is hízlalható!

Összességében az áruház célja a kényelmes online vásárlási élmény biztosítása, a szükséges termékek megtalálása és vásárlása. A SEO pedig segíti a webáruházat, hogy megtalálják azokat, akik éppen olyan árut keresnek, amelyeket az elektronikus shopunk kínál.

***

Témánkat kiegészítő bejegyzések: