Vietnámi vendégmunkások toborzása Magyarországra

toborzott-vietnami-munkas.JPG

Az utóbbi hónapokban témaként alaposan begyűrűzött közbeszédünkbe egy egyébként egyáltalán nem új jelenség, a külföldi munkaerő, a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatása. Miközben a folyamat egy teljesen természetes reakció a hazai munkaerőpiaci hiányosságokra, a kérdéskört gyakran meglepettség, vagy értetlenség kíséri - vetem föl Bogdanovits Péternek, az Aarenson Consulting ügyvezetőjének.

- Mint minden ország belpolitikájában, úgy a hazaiban is átpolitizált téma a gazdasági bevándorlás, de abban mindenki egyetért, hogy termelni, gyártani, előállítani, szolgáltatni kell. Ha pedig kevés a belföldi munkaerő, akkor pótolni szükséges. Ez mindig is így volt - kapom a választ.

- Munkások harmadik országból. De miért olyan messziről?

- Mivel a következő években, évtizedben nem várható markáns fordulat a hazai és európai munkaerőpiac összetételében, ezért minden bizonnyal a vendégmunkások még jó ideig velünk maradnak. Arra sem nagyon várhatunk, hogy az Európai Unió munkásai számára Magyarország kiemelt célponttá válna a következő években. Ezért messzebbre kell mennünk a szakemberekért. Minden olyan országot, amely nem tagja az Európai Gazdasági Térségnek (EGT), azaz nagyjából az Uniónak, azt harmadik országnak nevezzük.

- Milyen létszámban és arányban van jelen nálunk a harmadik országból érkező munkaerő? Honnan, mely térségekből, országokból jönnek?

- Nem állunk jól ezirányú információkkal, statisztikákkal. Azt tudjuk, hogy tavaly közel 60 ezer harmadik országból érkező állampolgár kapott munkavállalási engedélyt. Közülük 13 ezren Európán kívülről, elsősorban Ázsiából jöttek. A többségük vietnámi munkaerő, 3 ezer fő körül. Ezek a számok 2016 óta, évről évre nagyjából változatlanok. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ennyivel bővül minden esztendőben a külföldi munkások száma, hiszen azoknak, akik már itt dolgoznak, 1-2 évente meg kell hosszabbítani az engedélyét. Ez igaz a vietnámi vendégmunkások esetében is.

- Miért dolgozik nálunk a vietnámi munkaerő, amikor Vietnám a 8. leggyorsabban fejlődő gazdaság a világon?

- A vietnámi segédmunkások megjelenésének van történelmi alapja, hiszen már a hetvenes években is dolgoztak nálunk vietnámiak. Ne felejtsük el, hogy a rendszerváltás előtt „baráti” szocialista országnak tekintettük egymást, és zajlott egy erős csereprogram mind az oktatás, mind a munkavállalás szintjén. A piacgazdaság beköszöntével azonban elkezdtek megszűnni itthon a munkahelyek, és ez a trend sokáig így is maradt.

2013 körül kezdett el vészesen fogyni újra itthon a munkaerő, és 2016 óta beszélhetünk újra nagyobb létszámban érkező vietnámi betanított munkás, segédmunkás létszámról. Vonzó számukra az európai munkavégzés.

Vietnám az egyik ázsiai kistigris, valóban hosszú ideje évi 6-7%-os GDP növekedést produkálnak, és szinte nincs olyan gazdasági indikátor, amelyben ne fejlődnének dinamikusan. Ettől függetlenül a lakosság közel fele még mindig mezőgazdaságból él, és a piac legnagyobb szereplői állami vállalatok.
A jelenleg 100 milliós Vietnám lakossága évi 1%-kal növekszik, rengeteg a dolgos kéz, amelynek nem jut az ambíciójuknak megfelelő munka. Ezt az ország vezetése is belátta, így kontrolláltan, de elengedik állampolgáriakat külföldre dolgozni. A vietnámi oktatás színvonala, a munkások szorgalma, kitartása, tanulékonysága miatt pedig előszeretettel is alkalmazzák őket szerte a világban.

- Gyakran halljuk, hogy a vendégmunkások lenyomják a béreket. Igaz állítás ez? Mennyiért dolgoznak idehaza a vietnámi munkások?

- Ugyanannyit keresnek, mint a magyar, ukrán, szerb munkások. Nem alacsonyabb a bérigényük, így nem is nyomják le azokat. Valójában az a céljuk, hogy minél többet keressenek, de ezt túlórával, többműszakos, és hétvégi munkavégzéssel érik el. De az órabérük azonos a cég többi munkavállalójáéval.

Szerintünk fontos szempont, hogy a vietnámi munkások megérkeztével megugrik egy-egy cég termelékenysége.

Ez növeli a megrendelésállományt, a bevételt, versenyképességet, és a béreket is. Így a hazai munkaerő is jól jár. Ne felejtsük, hogy pusztán vietnámi munkások, vagy vendégmunkás állomány egyetlen hazai céget sem tud működtetni. Ki lehet velük egészíteni a hazai létszámot, elsősorban a betanított munkás, szakmunkás pozíciókban, de teljes egészében vendégmunkásokra átállni nem lehet.

- Milyen feltételei vannak annak, hogy egy vietnámi vendégmunkás Magyarországon dolgozzon?

- A legfontosabb, hogy csak abban az esetben lehet vietnámi munkásokat, vagy bármilyen vendégmunkást foglalkoztatni egy pozícióban, ha igazolt, hogy azt magyar munkaerővel nem lehet feltölteni.
Ezt a hivatalok ellenőrzik. A kontroll akkor sem ér véget, ha már itt vannak. Csak azon a munkahelyen dolgozhatnak, amelyre az engedélyük szól, a hivatalok nyilvántartják a lakcímüket, tartózkodási helyüket, és évente, kétévente meg kell hosszabbítaniuk a munkavállalási engedélyüket. Ha gond van a munkájukkal, vagy a személyükkel, elveszítik a lehetőségét a magyarországi tartózkodásnak.

- A munkaadóknak van bizalma az ázsiai munkásokkal szemben?

- Az ázsiai vendégmunkás túl tág meghatározás, és néha valóban el kell oszlatnunk tévhiteket.
Abban a térségben számos munkakultúra, számos vallás létezik. Mi azért ragaszkodunk a vietnámi munkaerő toborzásához, mert a szorgalmukhoz nem fér kétség, az oktatási rendszerük is fejlettebb a térség többi országénál, nem vallásosak, és a belpolitikájuk is stabil. Minden szempontból közelebb állnak az európai kultúrához, mint a környező ázsiai országok. Ne feledjük, 1945-ig francia gyarmat voltak.

- Ha egy munkaadó szeretne vietnámi vendégmunkást alkalmazni, mit tegyen? Tud közvetlenül intézkedni?

- Nem tud, az egész folyamatot csak a kellő engedélyekkel bíró közvetítő cégek képesek elvégezni.
Ha egy munkaadóban felmerül az ez irányú igény, javaslom, hogy egyeztessünk, mert a vendégunkások foglalkoztatása ha nem is sokkal, de azért több kötelezettséggel jár, mint a hazai munkásoké. Ha a munkaadó végül úgy dönt, hogy alkalmazni akar vietnámiakat, akkor cégünk a teljes toborzást, engedélyeztetést és beutaztatást elvégzi számára.

- Mennyi idő alatt érkezik meg hozzánk a "megrendelt" vietnámi munkaerő?

- Kiemelt munkaadók, minősített foglalkoztatók, illetve a kormány stratégiai partnerei számára 3-4 hét alatt végig visszük a teljes folyamatot, mert az általuk igényelt munkaerőre egyszerűsített engedélyeztetési eljárás vonatkozik. Egyéb esetekben 2-3 hónap az átfutási idő.

***
Részletes információ az Aarenson témát taglaló honlapján:
Vietnámi munkaerő toborzás

Korábban a témában:

Robbanás előtt a munkaerőpiac?

Szakmunkások, fizikai munkások toborzása