Propaganda a munka előtt - kétmondatok

munka-es-igeretek.JPG

Hetet egy csapásra

Frissítem blogjaimat, hibákat javítok - és újra rá-rábukkanok olyan két mondatot tartalmazó részletekre, amelyek önmagukban is világokat nyitnak meg, gerillamarketing objektumként viselkednek és elgondolkoztathatják a blogolvasót.
Múlt és jelen egyszerre mutatja meg magát az alábbi hét "kétmondatban". Nosza, hetet egy csapásra a munka, a kultúra és a munkakultúra világából!

Munkavégzés és ígéretek

Az internetből élő vállalkozó jól tudja, a piac nagysága, ereje kihat a kultúrára, benne a munkakultúrára, és a társadalmi viszonyokra is.
Jellemző, hogy éppen a legelmaradottabb vidékeken gondolják azt a vezetők: eszméletlenül nagy ésszel vannak ők megáldva.

A vízvezeték szerelő, de más szolgáltató is bemegy a lakásunkba, az irodánkba. Az ígéretek sorában a „kiemelt ingóság állagmegóvás” nyilván azt jelenti, hogy nem töri össze a családi porcelánt, nem ejti a parkettára a zongorát, nem veri le fütyürészve a falról a festést és a Picassot sem piszkálja körömmel, hogy vajon eredeti-e a kép.

Azt azért jó tudnunk, hogy ami igencsak helyénvaló és életszerű szöveg egy kisvállalkozás honlapján, az nem feltétlenül váltja ki ugyanazt a hatást egy nagyvállalat, egy multinacionális cég vagy egy kormányzati szerv honlapján. Mert hogy festene mondjuk az "alkoholmentes munkavégzés" ígérete egy minisztérium honlap oldalán?!

Márki-Zay ama magabiztos kijelentését, mely szerint "Dobrev alatta van", se akkor (a kampány idején), se most (az első forduló végleges eredményeinek tükrében), nem lehet alátámasztani.
Igen tanulságos lehet azon marketing szakemberek számára az eredmény, akik a Google Trends-re alapozott előválasztási prognózisaikban a szakmaiság elé helyezték a vágyaikat vagy a politikai propagandát!

A kultúra se akármilyen

Ami a Berlinálén történt, mármint, hogy A csak a szél c. Fliegauf Bence film bemutatója előtt az újságírók székére a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fejlécével ellátott nyomtatványt helyeztek el, az egészen ritka kormányzati teljesítmény.
Ezentúl minden színházi előadás előtt el kell majd olvasnunk a hivatalos állásfoglalást a darab szerzőjével kapcsolatosan, s a mű írása közben elkövetett tévedéseit a mi szeretett kormányunk röpiratban fogja korrigálni, sőt súlyos esetben akár Szíjjártó Péter fog kiállni a függöny elé, és bemondja nekünk a tutit?

Szín tiszta cigányellenességről van szó, amikor az írásbeliség tükrének számító iskolázottságot neveznék ki a választási képesség és a választhatóság fokmérőjének. A kirekesztés politikai szándékát erősítő, látványos, könnyen népszerűsíthető és a könnyű politikai zsákmány ígéretét hordozó PR-objektum bontakozik ki a szemünk előtt.

Fájdalmas élmény, hogy a huszonegyedik század küszöbén nem a nép teljességének kulturális felemelése a cél, hanem inkább annak sokoldalú korlátozása figyelhető meg. Akár a cenzusos demokrácia rokon jelenségeként is értékelhetnénk az egyetemi férőhelyek drasztikus korlátozását.

***

Korábbi bejegyzések kétmondatokból:

Herevasalt kétmondatok közös világunkról

Tíz őrületesen erős kétmondat

Ez is témánkba vág:

Trends: választási számháború az előválasztás során