A Pegasus a Kárpát-medencében

A Pegasus leszállt az Olimposzról és megfigyeli az életünket

A Pegasus-legendában eredetileg szó sem volt lehallgatásról, polgárok mobiltelefonjának fürkészéséről, adatainak eltulajdonításáról - egészen más célból hozták létre az istenek a szárnyas lovat.
Mi viszont most szárnyaszegetten vesszük tudomásul, hogy a görög mitológiából - Izrael érintésével - ide röppent a jószág és újabb lépcsőfokra vitte föl a lehallgatások, a megfigyelések minőségét.
Magáról a Pegasus-ügyről, a botrányról számtalan online és print cikk jelenik meg, megszámlálhatatlan a bloggerek és a fészbukkerek által égre sóhajtott bejegyzések száma - nem ezek számát kívánom gyarapítani.
Hanem azokon a lépcsőfokokon lépdelnék kicsit, amelyek a legegyszerűbb internet-fürkészéstől a Pegazusig vezetnek.

Pegasus, megfigyelés, lehallgatás, kémprogramok.JPG - Gerillamarketing blog 

A Big Data korában a legalapvetőbb - az első grádics - a keresőprogramok használata. Ilyen teszem azt a Google Chrome vagy a Firefox Mozilla keresője. Ennél egyszerűbb információszerzés mások, igaz nem titkolt munkáiról, nem létezik.

Az első igazán félprofi megoldásnak a Google Értesítő nevű, bárki által használható programot tekinthetjük. Célját szlogen szerűen a keresőkirály így fogalmazza meg:

Értesítő
Az érdekes és új tartalmak figyelése az interneten

Magánszemélyek általában egyidejű presztizskeresésre használják, vagyis arra kíváncsiak: mit írnak róluk a Google által elért webfelületeken.
Vállalkozások az általuk fontosnak tartott kulcsszavakra történő találatokra kíváncsiak. Trendekre, konkurens megnyilatkozásokra, a róluk alkotott véleményekre lehetnek kíváncsiak.

Profi médiafigyelés és elemzés

Ebben a csoportban megtaláljuk a Miniszterelnöki Kabinetirodát, mint megrendelőt, amely egy magánvállalkozáson keresztül tartja szemmel a magyarországi klaviatúrákról eliramló betűtengert és képi megnyilvánulásokat. A hírportálok mellett a blogok sem maradnak ki a figyelő szemek elől, a YouTube, a Twitter, a Facebook is célpontja a figyelésnek.
A kormányzat így teljesen legálisan jut hozzá a megjelent tartalmakhoz, melyeket elemezhet, következtetéseket vonhat le széleskörűen.
Aligha vagyok túlzottan rosszmájú, ha arra gondolok: barát-ellenség felismerő rendszerként is funkcionálhat és cselekvések kiindulópontja is lehet egy ilyen alapos megfigyelési rendszer!

Ugyancsak ebbe a csoportba tartozik a száznál is több közintézmény, állami vállalat médiafigyelését, a kapott adatok elemzését és médiakutatást végző Médianéző.
Példaként: a Pakssal kapcsolatos médiamegjelenéseket az állami felügyelet megkapja. Cikkeiben, egyéb meggyilvánulásaiban, vitáiban, előterjesztéseiben, a lakosság "megdolgozásában" az ellenzők érveiről, felkészültségéről, személyi összetételéről hajszál pontos ismeretek birtokában szólhatnak. (Ennek elismerése: v.ö. a Bodai Közmeghallgatás jegyzőkönyve az atomtemető ügyében).

A titkos, hírszerzői lépcsőfok

Eddig két ilyen eszközről biztosan tudunk.
Az egyik a Gamma vállalattól beszerzett, számítógépekbe történő nem felismerhető behatolást, ellenőrzést, adatlopást lehetővé tevő program.

A másik pedig a kormányzat részéről immár nem tagadott Pegasus, amely a mobiltelefonok észrevétlen feltörését, adatainak megszerzését teszi lehetővé.

A nagy kérdés persze az: ki miért, kinek az érdekében, ki ellen használja ezeket a programokat.

***

Témánkba vág:

Atomlétesítmények és marketingháború

Az internet megfigyelése – nagy testvérek figyelnek minket