Orbán és a földgömb

Orbán és a marketingesei

A magyar miniszterelnök kiváló propagandistákkal, mondhatni a politikai marketing kiváló szakembereivel rendelkezik. Megjegyzem, ez a megállapítás nem feltétlenül jelent részemről tartalmi elismerést.
Ez a profizmus általában a képhasználat szintjén is megmutatkozik.
Egy korábbi bejegyzésemben – Gerillamarketing taktikák: Orbán sálja – már mutattam is példát erre. Az alacsony termetű miniszterelnök, amikor találkozni kényszerült az ellenzéki, akkor még szocialista, hórihorgas szegedi polgármesterrel egy óriási sállal terelte el a figyelmet a méretes termetkülönbségről.

Igaz, akkor történt egy piciny hiba, Napóleon pózára emlékeztető módon csusszant a keze a kabát két gombja közé, de a nagy sál még ezt is "eltakarta".

Amikor nagyot akar a ...

Ám a minap a Stern vele készült riportja alkalmával fejtetőre állt a kiséret és a miniszterelnök profizmusa.
Nyilván abból indultak ki, hogy a könyvekkel bőven megrakott polcok, amelyek háttérül szolgáltak, a kép középpontjában álló szereplő műveltségét, tanultságát nagyszerűen fogják sugallmazni.

politikai-marketing-athallas.JPG
Egy képkocka Chaplin filmjéből (A diktátor) és a kép a Stern-ből

Ám a földgömb, amelyet vélhetően a világpolitikai szerepkör kiemelésére jelenítettek meg a büszke képen, a visszájára fordult.
Nyilván nem egyedül nekem köszönt vissza Charlie Chaplin világhírű filmje, A diktátor. Abból is az a jelenet szolgálta az áthallást, amelyben a földgömb olyan fontos szerepet tölt be.

Akik Orbán hívei, azok most nyilván bosszankodnak, esetleg Soros kezét látják a fotóapparát expozíciós gombján kattogtatni, míg a bukására áhítozók a Sternnek, a szabad médiának a magyar miniszterelnökről alkotott és becsempészett véleményét vélik kiolvasni.

***

Gerillamarketing taktikák: Orbán sálja