A Pluto és a nemzeti konzultáció

pluto-2201446_640.png

Kapcsolgattam a televíziót, a Spektrumon éppen csillagászattal foglalkoztak, megemlítve, hogy korábban a naprendszerünk legszélső bolygójának számított a Pluto, ez az elliptikus pályán mozgó jeges égitest. Aztán 2006-ban az a csillagászati szakmai döntés született, hogy ez a hideg világ nem éri el a bolygók nagyságrendjét, hiszen kisebb, mint a Föld holdja és "lefokozták" törpebolygóvá.
Számomra innen vált izgalmassá a jelenség, mert tüntetők tűntek föl a képernyőn, akik táblákkal vonultak az utcán és követelték a Pluto rehabilitációját és tiltakoztak az eljárás ellen!

Galaktikus étvágy

A tárgyban szakembert is megszólaltattak, aki társadalomkutatói szempontból úgy értékelte a helyzetet, hogy az emberek - a tüntetők - azon háborodtak föl, hogy a megkérdezésük nélkül hozták meg a döntést.
Ráadásul azok is sérelemként élték meg a hirtelen változtatást, akik még másképpen tanulták a naprendszer felállását az iskolában, s most itt állnak a felülírt, elavult tudásukkal.
Továbbá a demonstrálók között ott találhatóak a Pluto valódi szerelmesei is, akik a kedvenc bolygójukat ért sérelem miatt követelik a bűnösök meghátrálását! Elvégre – teszem most hozzá én – akik belenyúlnak a naprendszer rendjébe, azok aligha fognak megállni itt, előbb-utóbb a galaxist is birtokba akarják venni, sőt, ki tudja meddig terjed majd az univerzumban az étvágyuk.

Ha akarjuk, ha nem, lehozzák nekünk a csillagokat is az égről

Olykor teljesen kiszámíthatatlan, hogy mire asszociálunk.
Jómagam meghökkenve tapasztaltam, hogy gondolatvilágomban a nemzeti konzultáció kapcsolódott a Pluto-hoz fűződő eseményekhez, amelyről a televíziós kapcsolgatás valamelyik előző csatornáján ejtettek dicshimnuszt, s melynek következményeként tudni lehet, hogy a koronavírus ellen mit akarnak tenni a magyarok. Hahaha – gördült ilyen tiszteletlenül tovább a fékevesztett asszociáció, lám úgy is lehet kérdezni, hogy válaszként azt kapjuk, amit akarunk.