Cross & roll

bmx-bringasok.JPG

Az ember bekapcsolja a televíziót, s kattintgatáskor egészen bizonyosan találkozni fog olyan mozgóképekkel, amelyekben kerékpár-zsonglőrök kaszabolják a fák magasában a levegőt, vagy nehezített versenypályán űzik egymást szép port felverve, olykor bukva, bringát és csontot törve.
BMX-es rock & roll, vagy még inkább igazodva a küllőkhöz, stílszerűbben: Cross & roll.

- A világ számos pontján vált kitörölhetetlenül divattá a BMX! Fiatal koromban még Csepel BMX bicajjal toltam magam is a kilométereket, robogtam át akadályokon, úgyhogy régi szerelem nálam a BMX-es tekerés – mondja Bokros Gábor, a legújabb magyar BMX webáruház tulajdonosa.

Cross, racing, oldscool, freestyle

Ezen a ponton persze segítségre szorulok, vajon mit jelent a cross, a racing, az oldscool, a freestyle, melyiket hol, hogyan futják.
Mint megtudom, a cross-t földpályán űzik, a versenyeit nevezik racing-nek, és a BMX Cross hivatalos olimpiai versenyszám. Magyarországon mindössze két helyen találunk erre a sportágra szakosodott pályát, Sopronban és Gencsapátiban. A cross hazánkban még gyerekcipőben jár - pardon, két keréken – gurul!
Gábor ezen ágazat fejlődését szeretné előmozdítani, ehhez szerez be itthon még nem kapható, minőségi kerékpárokat is és hozzájuk kiegészítőket, alkatrészeket.
Számomra ismeretlen márkákat sorol, de a cross-bringások szíve egy-egy márkanévnél bizonyára megdobban: Chase, Meybo, SE Bikes, Position, Free Agent, Answer, Insight, Crupi, Box, Tangent, Elevn, Thh, Arisun, Sinz, Evs.

bmx-bravur.JPG

Gábor belelendül, nem hagyja félbe elméleti képzésemet.
- A freestyle összekapcsolja az összes többi ágat, most, 2020-tól a kerékpáros sportok diadalaként ez is olimpiai szám lesz!
Szóval park, street, flatland. A street az utcai stílus, korlátokkal, lépcsőkkel, boxokkal. A flatland-ban sima aszfalton trükköznek. A park-nak nevezett látványa: félcsőben, például negyedíveken adják be a trükköket.
Az oldscool nevében benne van a lényeg. Nálam másutt nem kapható csodákon csörög a biciklilánc, ráadásul felnőtt méretben is. A 26/27,5/29-es kerékméretű bmx cruiser bicajok igazi sztárok.

bmx-cross-honlapreszlet.JPG

A BMX Cross honlapjának részlete: A BMX élmény a tiéd is lehet!

És persze a kiegészítők, egyéb termékek ismertetése sem marad el. Aki műanyag csillagküllős felnire vágyik, olybá veheti, vágya máris teljesült. És a rollerek szerelmesei is megtalálhatják, amire nem is számítottak.

Bokros Gábor olyan lelkesen beszél, szinte sajnálom, hogy eddig még nem vásároltam soha egy menő BMX-et :-)

***

Kapcsolódó bemutató:

Címkék: sport, bmx, bmx cross