Ítélet Pécsett: az önkormányzat nem taposhatja polgárai jó hírét

targyalasok-jegyzeke_1.JPG

- A szólásszabadság fogalmának a polgárokat kellene védenie a politikával szemben, nem pedig a politikusokat a társadalommal szemben! – dörmögte orra alá Az Emberség Erejével Alapítvány TASZ által delegált ügyvédje ítélethirdetés után.

Mindez jól tükrözi azt a többünk által képviselt véleményt, meglehetősen furcsa, hogy az alapítvány hírnevét sértő önkormányzatot elítélte, kártérítésre és helyreigazításra kötelezte a másodfokú bíróság, de a jogsértő határozat kitervelőit, végig vívőit, a pécsi Fidesz elnökét és a fideszes polgármestert a Pécsi Ítélőtábla „futni hagyta”.

Az alapító okirat, a tevékenység nem egyezik a fideszes vádakkal

Bizonyára emlékezetes, hogy a pécsi önkormányzat határozatban rögzítette, hogy Az Emberség Erejével Alapítvány Soros-féle kampányközpont, és migránsbarát kormányért kampányol.

A határozatban ez így festett:
„Mi, Pécsiek, megdöbbenéssel értesültünk Soros György magyar-amerikai milliárdos spekuláns alapítványának tervéről, hogy vidéki kampányközpontok (irodák) létrehozásával befolyásolni akarja életünket, döntéseinket, választásunkat. 
Mindezt annak érdekében, hogy Magyarországon olyan kormány alakuljon, amely - a magyarok akaratával ellentétesen - migránsok ezreinek, tíz- és százezreinek betelepítésével ellehetetlenítse a mai magyarok és leszármazottai, vagyis gyermekeink, unokáink és dédunokáink jövőjét, a keresztény Európa és Magyarország helyett egy vegyes, iszlamizált kontinenst és országot hozzon létre.”

A határozat arra is kitért, hogy az Alapítvány számára a városban senki „Ne adjon tulajdonba, bérbe, használatba semmilyen helyiséget!

Ezek után ment perre Az Emberség Erejével Alapítvány, amelyet a lényeget tekintve másodfokon megnyert!
A bírói indoklás során azért fel-felszisszentem.
Például a határozat azon pontjában, amely arra szólít fel, hogy ne adjanak bérbe irodahelyiséget az alapítványnak, a bíróság nem talált kivetnivalót. A tanácsvezető bíró szerint egy ilyen határozat végrehajtása nem kötelező, s bár volt, aki a határozat miatt visszamondta a bérlemény kiadását az alapítványnak, más viszont biztosított számukra helyet.

Nem hiszem, hogy életszerűtlen volna az az állításom, hogy az önkormányzattól több szálon is függő helyzetben kerülhetnek magánszemélyek, vállalkozások, így a döntéseik befolyásolhatóvá válhatnak. A bírósági döntés e tekintetben akár szabad utat is adhat önkormányzatoknak a felelőtlen befolyásolás gyakorlatához.

Kérdések, következmények

Bizonyára jogos a kérdésem a mai Magyarországon: elbújhatnak-e a valóság torzításában erkölcsileg vétkes vezetők a jog elől a kollektív testületi döntések mögé?

Az alapítvány nyugodt hangvételű facebook közleményben adott hírt a perről és győzelméről. De van a szövegben egy komoly "iránymutatás is":

"A Pécsi Ítélőtábla ítélete nemcsak a pécsi önkormányzat, de több magyarországi település hasonló, civileket támadó, a kormányzati propaganda részeként elfogadott nyilatkozataira is irányadó lehet."

*****
Pécs társadalmi-politikai életéről írtam korábban:

Egy másik tárgyalás története:

A Böszörményi ítéletről