Kik vágják tönkre Pécs hírnevét?

nuklearis-eromu.JPG

Mohács népe kicsiny piros-fehér-zöld zászlókat lengetve vonul a Duna partján, a kikötőhöz, ahol éppen a Paksról érkezett sugárzó anyagokat rakodják ki, hogy azokat az M60-as autópályán Pécs mellé, a bodai atomtemetőbe szállítsák.
A több ezres lelkes tömeg, sugárzó arcok tengere, időnként Viktor, Viktor felkiáltásokat is hallat, kifejezve örömét, hogy városukon át érkezik Pécs alá az első veszélyes szállítmány.

Ilyesfajta - egyelőre csak elképzelt - örömünnep még más alkalommal is lesz, például meg lehet ismételni a pécsi vasútállomáson, hiszen gondosan választották ki a szakemberek Bodát: közúton, vasúton, vízi úton egyaránt hozható ide, a pécsi kertek alá, a százötvenezres Pécstől 10 kilométerre, a mélybe megbúvó atomtemetőbe a sugárzó anyag.

Másutt ellenállnak, ha jön a vonat

A világ más tájain kicsit másképpen szokott történni az atomszállítmányok fogadtatása. Pillantsunk is át Gorlebenbe, Németországba:

Persze a fentebbi örömünnepet felfestő kép ügyében, az elképzelés forrását felmutatva, némi magyarázattal tartozom.

Hogyan lehet titokban tiltakozni?

A minap Boda községben az Országos Atomenergia Hivatal a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft.-vel karöltve közmeghallgatást tartott. Tárgya a Bodára tervezett magas radioaktivitású atomhulladék tároló – népiesen: atomtemető – kutatási keretterve volt.

A közmeghallgatás során az ügyfelek köréből kizárt Pécs város szervezetei, polgárai számos kérdést tettek föl, melyekből sugárzott az aggodalom és a tiltakozás. Pécs kizárása a folyamatból teljesen abszurd politikai játszma része, melyben a miniszterelnök is részes; nem történt eddig semminemű hatásvizsgálat. Pedig a lakosságot foglalkoztatja: mennyiben értéktelenednek el ingatlanjaik, terményeik és termékeik; milyen egészségügyi hatások várhatóak; mi történik majd az idegenforgalommal és így tovább.

Erre a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik képviselője, a hivatalos közmeghallgatás során, de magánvéleményként fogalmazva (hm, költői munkásságának részeként?) így reagált:

„Mi kutatók, sohasem hangsúlyozzuk...,hogy Pécs mellett csináljuk a tárolót. Ha valaki nem szeretné, hogy Pécs negatív kontextusba kerüljön, akkor azt hiszem kicsit vissza kell fogni ezt a kvázi negatív reklámot.”
(Az idézet pontossága a Pécsi Stop facebook felületén 2:08:00-nál ellenőrizhető - https://www.facebook.com/pecsistop/videos/641878622917417/)

Vagyis az ellenvéleményen lévők, a tiltakozók teszik tönkre a város hírnevét!
Erről nekem is van magánvéleményem: az ilyesmit a közvélemény megosztására szánt ékverésnek hívják és világszerte nagyon aljas módszerként tartják számon!

***

Nyissuk ki az atomtemető dossziét: