Mennyi urán kell egy hátizsákos atombombához?

Az az igazság, hogy eszem ágában sincs hátizsákos atombomba receptet közreadni, ebből kifolyólag az internetet ellenőrző szoftverek figyelmeztetése ellenére mind a magyar, mind az orosz titkosszolgálatok mellőzhetik blogbejegyzésem tanulmányozását!
Csupán arról van szó, hogy 2019 március 5-én az LMP Pécsett alternatív közmeghallgatás címen lakossági fórumot tartott, és a rendezvényen Kóbor József biofizikus kivetített egy táblát, amelyen szerepelt a hátizsákos atombomba előállításához szükséges urán mennyisége is.

nuklearis-veszhelyzet.JPG
Nukleáris vészhelyzet - Pécs. Felhívás a Facebookon

A biofizikus mellett Schmuck Erzsébet és Keresztes László Lóránt országgyűlési képviselők foglaltak helyet, de ők sem tervezik a hátizsákos rombolóeszköz megépítését.
Sőt!
Sőt ellene vannak a magyarországi nukleáris beruházásoknak, így a Pécs határában újra nyitni tervezett uránbányának, a várostól szintén pár perces autóútra lévő bodai atomtemető létesítésének és a picit nagyobb távolságra lévő paksi atomerőmű bővítéséről is meglehetősen negatívan nyilatkoztak.

Riadót fújnak, amikor hallgat a hatalom

Korábban A magyar „atomháború” állásáról c. bejegyzésemben számoltam be arról, hogy a magyar országvezetés és a helyi fideszes városvezetés kettős taktikával dolgozik annak érdekében, hogy a lakosság NE foglalkozzon a nukleáris veszélyekkel. Egyfelől elhallgatja a veszélyeket, másfelől pedig hamis német példákon keresztül táplálja az atom barátságosságát, veszélytelenségét és gazdaságosságát.

hatizsakos-bomba-uran.JPG

Íme a válasz a címben feltett kérdésre

Mindezt nem eredmény nélkül teszi a hatalom – mert alapvetően sűrű csend van a témáról, ráadásul a lakosság körében hamis illúziók élnek az uránbánya újranyitásával kapcsolatban. Hiszen egykor az uránbánya (és a szénbánya) adta a város gazdaságának és gazdagságának alapját, és ezek bezárásával a város elindult lefelé a lejtőn.
Persze a korán holt vagy súlyos betegségben szenvedő bányászokról kevesebb szó esik...
Ám azon kevesek körében, akik ismerik a valós helyzetet, az LMP felmérése szerint a nukleáris beruházások elutasítottsága Pécsett hatalmas méretű, 75-85 százalékos.

Ám mégis vannak jelei az ébredezésnek. Az Energiaklub, a Zöld Fiatalok Egyesülete és az LMP is erőfeszítéseket tesz a nép tájékoztatása, riadóztatása érdekében.

Ilyen célú volt ez a rendezvény is, amelyen a három – fentebb már megnevezett előadó – a nukleáris beruházások nemzetközi téren tapasztalható visszaszorulásáról, gazdaságtalan mivoltáról és veszélyeiről beszélt. Hadd emeljek ki egyetlen momentumot: a nagy radioaktivitású hulladékok végleges, föld alatti tárolója még sehol sem valósult meg a világon.

Kommunikációs nehézségek

Nekilendültek az én gondolataim is.
Elmondtam, hogy a kommunikációs tér meghatározó részét a kormányzat uralja. A média birtoklásáról, szolgálóvá tételéről most nem is érdemes szót ejtenünk, hiszen ez a helyzet teljességgel közismert. Németországgal összevetve láthatjuk, hogy az olyan "közösségi kommunikációs bázisok", mint például az egyházak, Magyarországon teljes kiszolgálói a hatalomnak, aligha számíthatunk arra, hogy az igehirdetés atomellenes felhangokat pendítsen meg, hogy ezen a téren tényeken alapuló párbeszéd zavarja meg Orbán akaratérvényesítését a jól kistafírungozott egyházi intézményekben.
A szakszervezetek egyelőre nem mutatják föl mutatóujjukat dolgozóik vagy például a pedagógus szakszervezetek a gyermekek védelmében.
A kommunikációs térben két illiberális hatalom áll teljes fegyverzetével, kis zöld csoportokkal és egy szem – éppen válságból kilábalni akaró – pártocskával szemben.

Nem lehetnek illúzióink.
A propaganda minisztérium, sőt egy magánvállalkozás és nyilván a titkosszolgálatok is szoftverrel figyelik a témában a weben megjelenő szövegeket. (Az internet megfigyelése)
Ami izgalmas - fogadjunk - annak lesz cirillbetűs változata is.
Ezekből könnyen kiszűrik a véleményeket, az érveket, amelyekre ellenérvekkel készülhetnek fel, és kiszűrhetik az ellenvéleményen lévő személyeket is.
Közismert tény, napjainkban nem kell a fizikai térben megfigyelni, vallatni-kínozni az ellenzékieket, elegendő egy-két jó szoftver, amely kimutatja kapcsolatrendszerüket, gondolataikat és adatok szerezhetőek arról, mivel támadhatóak meg, ha ez szükségessé lesz.

Ebben a kommunikációs térben kell riadót fújnia azoknak, akiknek ezt diktálja a lelkiismerete.