Atomtemető: ezt tudtuk meg a Tudásközpontban

tudaskozpont-pecs.JPG

A pécsi Tudásközpont rojtossá foszlott uniós, és koszos nemzeti zászlóval fogadja a látogatót

Atomtemető a közelben

Las Vegastól nem messze, a nevadai sivatagban, a kísérleti atomrobbantások gombafelhőjét egy biztonságosnak vélt távolságból 3 dollárért bámulhatta meg az atomkorszak kezdetén a jónép. Aztán szépen elmerülhetett a város kaszinóinak valamelyikében, hogy újabb dollároktól szabaduljon meg.
Ma viszont a Vegastól 150 kilométerre lévő atomhulladék tároló léte ellen bőszen harcol a szerencsejátékok városa, mert nem akarja elveszíteni a szerencsét próbáló, a város létét, gazdagságát biztosító vendégkörét!
Ennyit változott az idők folyamán a hozzáállásuk.
Mindezt 2019 január 29-én este tárta Pécsett a meglepően nagyszámú hallgatóság elé Kóbor József biofizikus, sugárvédelmi szakértő, LMP-s önkormányzati képviselő.

Az externális hatások vizsgálatát követelő biofizikus már a harmadik előadó volt az Energiaklub és a Pécsi Tudományegyetem Aktív Állampolgárok program szervezésében megtartott esten, mely a Bodára tervezett, nagy radioaktivitású hulladékok végleges, föld alatti tárolója létesítése témájában került meghirdetésre.

Szakmailag korrekt előadások

Előtte már korrekt szakmai alapokon Nős Bálint, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. stratégiai és műszaki igazgatója és Dr. Konrád Gyula, geológus, a PTE Földtani és Meteorológiai Tanszékének egykori vezetője ismertette, hogy az állami elvárások és az eddigi kutatások szerint miért is olyan príma hely Boda a nagy radioaktivitású hulladékok végleges, föld alatti tárolója számára.

boda-jo-lesz.JPG

A geológus nagyszerűnek látja a bodai anyagot, mintha a természet is atomtemetőnek teremtette volna

Kivetített tábláik a biztonságról és a felelősségtudatról árulkodtak. A jövő nemzedékei kifejezés gyakran feltűnt a táblákon, mint akiket szintén óvni fog a létesítmény.

Nekem olyankor, amikor a jövő generációira történik hivatkozás, mindig az jár a fejemben, a következő negyvenezer emberi generáció számára az volna a legjobb, ha befejeznénk a számtalan veszélyt jelentő nukleáris energiával történő energiatermelést, s követnénk a németek példáját, s a lehető leghamarabb zöld energiában gondolkoznánk.

elvek.JPG

Kivetítve nagyszerű elvek

Éppen ezért hiába zengenek himnuszok a bodai kövek nagyszerűségéről, számomra elfogadhatatlan egy százötvenezres város határában egy újranyitandó uránbánya és nagy aktivitású atomhulladék tároló létesítése.
Nagyon egyszerűen megfogalmazva: nem kell se uránbánya, se atomtemető, se Paks 2.

Nem voltam egyedül az ilyen gondolatokkal. Keresztes László Lóránt LMP társelnök, országgyűlési képviselő a közönség számára biztosított kérdezés lehetőségét véleményformálásra módosítva kijelentette: ennek a létesítménynek a megvalósítását, mi, pécsiek, úgyis meg fogjuk akadályozni!

***

Friss bejegyzés erről a rendezvényről:

Kell-e nekünk nukleáris energia?

Korábban a témában: