Véren vett buszmegálló

A hagyományostól az unortodox megközelítésig

Az egyszerű pórnép már csak olyan, szereti, ha a buszmegállók állandó nevet viselnek, mert így sokkal egyszerűbb számára a tájékozódás. Ez az állandóság tulajdonképpen záloga annak, hogy a városlakó ott szálljon le a tömegközlekedés – egyébként sűrű füstöt eregető – járművéről, ahová szándéka szerint érkezni akar.

Ám ez a fajta merev hozzáállás gátja a modern kor által megkövetelt üzleti szemléletnek. Ha a pórnép eme megkövült hozzáállásához ragaszkodna egy város vezetése, akkor nem lehetne a buszmegállók nevét piacra vinni, adni-venni, s az árából az üres városi kasszát feltöltögetni.

piszkos-buszmegallo.jpg

Tiszta üzlet - piszkos megálló? Már nem Szlívennek hívják.

Pécs közismerten a leginkább eladósodott magyar nagyváros, bevételei nem közvetlenül futnak a megyei joggal felruházott település kasszájába, mert az állam gondnokság alá helyezte a déli régió „fővárosát”, s maga szedi be az adóforintokat. Arról tulajdonképpen még mindig vita van, hogy az adósság 8, 10 vagy 12 milliárd-e, de a pórnép szempontjából ezek már akkora számok, hogy tömegközlekedés közben ezen a polgárok nem nagyon vitatkoznak.

Csak jelentkezni kell és kapunk egy buszmegállót?

Ebben az áldatlan pénzügyi állapotban érkezett – a hivatalos önkormányzati jegyzőkönyv szerint – az illetékes városi bizottsághoz a tömegközlekedés szervezésével és lebonyolításával megbízott BIOKOM előterjesztésében az alábbi szöveg:
„Javaslat Pécs Megyei Jogú Város helyi közösségi közlekedése menetrendjének
módosítására (a 4. pont így szól:)
"HUMAN BioPlazma Kft. azzal kereste meg a BIOKOM Nonprofit Kft-t, hogy a Szliven Áruház megállóhely elnevezését „KEDPLASMA Plazma Központ”-ra módosítsa. A Bizottság pozitív döntése esetén Társaságunk szolgáltatási szerződést köt 2019. január 3-tól a HUMAN BioPlazma Kft-vel a megállóhely elnevezés biztosítása tekintetében. A szerződés szerint az új elnevezés megjelenik a hangos és a vizuális utastájékoztatásban, a megállóhelyen, valamint a menetrendi kiadványokban és térképeken."

És a bizottság - mellőzve a nemzeti konzultációt - bólintott.

A lakossági reakció

Egy városi polgárnő a javaslatból máris leszűrte, hogy lám, csak jelentkezni kell a BIOKOM-nál, s máris beindulhat az üzlet, éppen ezért ő is bejelentkezett, jelezve, hogy az unokája nevére venne ő is egy buszmegállót!
Ez az új javaslat annyira friss, hogy annak fogadtatásáról még nem tudok beszámolni.

A polgárok körében mindenesetre megindult a nyomozás a város immár híressé lett vérplazmás cége után, mit is lehet tudni a vélhetően bő pénzt fizető vállalkozásról. Nem éppen szívderítő, sőt egyesek szerint vérnyomás emelő, hogy ezt a céget évekkel ezelőtt a „plazma-gate” kapcsán emlegették a lapok.

A város polgáraként magam is bővérű elkötelezettje vagyok a nagyobb mérvű bevételeknek, ezért a buszmegálló nevek értékesítésén túl is volna javaslatom.
Városunkban számtalan dolog viseli a Mecsek elnevezést. Mecsek Fúvósötös, Mecsek Áruház, Mecsek Cukrászda, Mecsek Egyesület, Mecsek Apartman, Mecsekerdő Zrt., Mecsek Pizza – és sorolhatnám a végtelenségig.
Miért is ne adhatná el az unortodox pénzügyi megoldásokban oly' jelesen újító város a Mecsek hegység nevét? A hajdani Mecsek például a Mészáros Lőrinc hegység nevet vehetné fel, persze jó pénzért.

***

Más pécsi botrányokból:

Címkék: botrány, Pécs