A német zöld mozgalom szíve az atomellenesség

Alsó-Szászország útjain - kitekintve a mikrobusz ablakán - mindenfelé szélturbinák lapátjai keverik a sűrű ködöt.
Az Energiaklub szervezésében utazunk tucatnyian, Gorleben, Lüchow és Salzgitter a célállomás, a német zöldek emblematikus központjai.

Preventív csapás a magyar zöldekre?

Jegyzeteimben hazai hírek szerepelnek, mind-mind azt sugallva, hogy a német zöldek 180 fokos fordulatot véve már pártolják az atomerőműveket, amelyeket kormányzati döntés alapján 2022-ig fognak Németországban leszerelni és bezárni.
Például a Portfolio ez év október tizennyolcadikán ilyen főcímmel lepi meg olvasóit: „Olyan fordulat alakul Németországban, ami Paks 2 megítélését is megváltoztathatja.”

A kormánypropaganda falvaktól városokig, régióktól országos médiumokig nyomul a hírrel.
A 888.hu ilyen főcímmel ír a német zöldek atomenergiával kapcsolatos politikájáról: „A német zöldek az atomerőművek bezárása ELLEN tiltakoznak.”
Majd jön a szokásos szélsőség:

„Mióta az esztelen liberális propaganda hatására Németországban felelőtlenül bezártak pár atomerőművet, azóta megduplázódott a sokkal környezetszennyezőbb szén felhasználása és kitermelése.”

A Demokrata már februárban ilyen címmel rukkolt elő: „A német energiaforradalom minden téren megbukott”.
Találomra néhány további főcím a Google találati listájáról: A német energiaforradalom bukása; Elszálltak a német álmok?
Ezért aztán Lüchowban érdeklődéssel kérdezem a helyi önkormányzati képviselőket, tényleg igaz-e a 180 fokos fordulat, avagy esetleg arról van szó, hogy a magyar kormánymédia preventív csapást akar mérni a hazai zöld, atomenergia ellenes mozgalmakra. (v.ö. Paks II, atomtemető Bodán, a pécsi uránbánya újranyitása.)
A kérdésre az országosan is ismert területi fejlesztő, a zöld mozgalomban több, mint 40 évet eltöltött Asta von Oppen válaszol:
- A német zöldmozgalom szíve az atomellenesség. Az erősödő lignitellenességünk nem jelent atombarátságot.
A jelenlévők megerősítik: az egész régiót megújuló energiával akarják ellátni.

zoldek.JPG

Középütt Asta von Oppen

Salzgitterben, a Konrad Hausban, ahol Ursula Schönberger, korábbi zöld parlamenti képviselő vezeti a területre tervezett atomlerakó elleni akciókat, prezentációja alapján szintén aligha vádolható atompártisággal.

Az ellenállás struktúrája

A Lüchow-Dannenberg tartomány környezetvédelmi mozgalmi központjában megtudjuk, hogy a nemzetközi hírű gorlebeni ellenállás milyen struktúra szerint épült föl. (Tudniillik Gorlebenben megakadályozták, hogy az ottani elhagyott sóbányában atomtemető létesüljön. Évekkel ezelőtt a magyar televíziókban is láthattuk, ahogy a német zöldek a külszíni ideiglenes tárolóhoz tartó atomvonatok érkezését igyekeztek megállítani.)
Az állam azt gondolta, hogy a ritka népsűrűségű terepen a parasztok nem lesznek képesek hatékony összefogásra.
De tévedtek.
(Hja, a történelmi tapasztalat csődöt mondott a modern korban. Régen aratáskor véget értek a parasztfelkelések, a kaszát visszagörbítették eleink - elvégre a gabona nem maradhatott a földeken.)
Ezen a vidéken a "templom" is elismerte az emberek jogát a vitához, teret nyitott a számukra.

struktura.JPG

Az egyház is mellettünk volt - mondja a gorlebeni aktivista

Óriási segítség volt az országos zöld mozgalom, amely különösen Csernobil után erősödött meg.
Salzgitterben az ott jelenlévő autóipari óriások szakszervezetei állnak a zöldek mellé. Ugyanis a tervezett nukleáris létesítmény öt kilométeres körzetében huszonötezer autóipari munkás dolgozik.
Kiderül még, hogy azokon a településeken, ahonnan az atomtemetők dolgozói kikerülnek, kevésbé érződik az ellenállás a régi és a tervezett beruházások iránt. (Chemnitz főterén, Marx monumentális szobra most nyilván elmosolyodik: mindig mondtam, hogy a lét határozza meg a tudatot.)

A fiúk a bányában dolgoznak

A természet és az emberi felelőtlenség kettős veszélyt jelent az atomenergia-iparban.
A remlingeni ASSE bánya látogatói központjában például ezt a fotót láthatom:

banyaban.JPG

Számomra az az egyik legmegdöbbentőbb adat, hogy a nukleáris anyagok felezési idejével számolva a reaktorok fűtőelemei negyvenezer emberi generáció után válnak csak ártalmatlanná. Ez nyolcszázezer évet jelent!
Ebből az is következik, hogy ekkora felelősséget kell felvállalnia annak, aki mondjuk a bodai atomlerakó mellett foglal állást.

Hazafelé

Otthon nem lesz könnyű dolga a zöldeknek, a környezetvédelem harcosainak, az atomellenes civileknek!
Igazi és erős zöld párt nincs a parlamentben, az LMP - ha ki is kiabálna a romjai alól -, az nem hallatszik majd messzire.
Hallott-e már valaki erős szakszervezetekről Tolnában, Pakson vagy Baranyában, Pécs közelében?
És az Orbán-pénzekkel jól kitömött egyházak vajon hogyan is állnak majd nálunk a lakosság mellé?
Na és a provinciális kiszolgálók, mint a pécsi Fidesz és önkormányzata, tervez-e majd tüntető táborozást, miként a NATO-lokátor elleni mozgalom idején tette?
Sőt számba vehetjük a nagy nukleáris buli főszereplőinek érdekeit is: Putyin és Orbán aligha kedveli a demokratikus ellenállást!

***

Az utazás előzménye: A zöldeknél

Zöld bejegyzéseimből:

Post script a gabiiii és Marian Tomy nevű hozzászólók kedvéért: