Az életünkről van szó

Van-e jogunk az egészséges élethez Pécsett?

"Négy településen is egészségtelen a levegő a magas szálló por koncentráció miatt - közölte az Országos Közegészségügyi Intézet. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb összesítése alapján Dunaújvárosban, Kecskeméten, Nyíregyházán és Pécsett érte el ezt az egészségtelen szintet a levegőben a kisméretű részecskék koncentrációja (szálló por) - írja az MTI.
Az NNK javasolja, hogy az érintett térségekben a légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, az idősebb korúak, valamint a gyermekek, kerüljék a szabadban tartózkodást, aktív testmozgást."
index.hu/…/10/17/negy_telepulesen_is_egeszsegtelen_a_levego/


Friss adatok és előrejelzés Pécs egészségre ártalmas levegőjéről. Forrás: legszennyezes.hu. Pillantson rá az Aktuális légszennyezettség egészségügyi hatásai részre is. E szerint például a halálozás kockázata 4%-kal nő rövid és hosszú távon is ilyen légszennyezettségi adatok mellett.

pecs-levegoje.JPG
Elegendő polgármesteri intézkedés-e kérni a lakosságot, hogy buszra szálljon? (Ezek a buszok persze nem elektromosak). Elegendő-e tanácsokat adni, hogy száraz fával fűtsön a nép?
Már 2013-ban, a Szabadság út: az ország legrosszabb levegője c. írásában így fogalmaz a PécsMa:

"Először is a helyi tömegközlekedésben részt vevő buszok egy részét kellene kiváltani – füstöt ki nem bocsájtó – trolikkal, vagy villamossal."

Ugyanebben a cikkben olvashatjuk:

"A főépítész szerint egy másik összetevője is van annak, hogy ennyire szennyezett a levegő a Szabadság útnál: a szél ugyanis nem fújja ki a szmogot, mivel beépítéssel elzártuk a Mecsek felöli szélcsatornák egy részét. Véleménye szerint most már csak annyit lehet tenni, hogy a megmaradt szélcsatornákat megóvják."

Az miért nem merül fel, hogy a pompás villáktól - kártérítés mellett - megszabadítsák a légjáratokat? Elvégre a Mecsek lábánál százötvenezer ember életminőségéről, életéről van szó!
A fentiekhez képest igen érdekes a Mészáros Lőrinc tulajdonolta BaMa.hu mai cikkének címe: "Egy kicsit egészségtelen a levegő Pécsett."
De az adatok szerint, láthatjuk: nem kicsit, hanem nagyon!

***

Friss élmény a "zöldek", levegőszennyezettség témában: A zöldeknél

Címkék: Pécs