Gondold meg kétszer, hogy fizetsz-e!

Internetes csalás

Levelet kaptam. Mármint elektronikusat. Íme:

al-szamlalevel.JPGSzámlalevél ez vagy valami más?

Könnyen csapdába eshet, aki nem fordít kellő figyelmet a megkapott levélre.
Az én Thunderbird fiókom piros mezőben felhívja ugyan a figyelmem, hogy ez az üzenet becsapós lehet, de ez teljesen legális küldemények esetében is előfordul. Végül is nem azt üzeni, hogy ez tuti csaló küldemény, hanem azt: az lehet.
Ami könnyen elaltathatja a gyanúnkat,az a viszonylag alacsony összeg, hiszen mindössze 12.907 forintról van szó, mondhatni egy átlagos számla nagyságrendjéről. Aki kapkod, máris fizethet.
A gyors fizetést amúgy a fizetési határidő is motiválja, a hajnali 5 óra 29 perckor érkezett levél aznapi, vagyis mai fizetést sürget.
Elaltathatja a gyanúnkat a sok hivatkozási szám is. Ugyanis ember nincs, aki egy megérkező számlán, számlalevélen összehasonlítja a számsorokat a birtokában lévő számsorokkal. (Tegyünk egy próbát: a legutóbbi villany- vagy gázszámla befizetésekor elővette-e Ön a szerződését és egybe vetette-e annak számát a számlán lévővel? Na, ugye!)

Az átverés jelei

Ugyan megtörténhet szolgáltatói küldemény esetén is, helyesírási hibától hemzseg a text, de azért érdemes erre is ügyelnünk.
A levélíró ismeri a hosszú ó betűt, de a hosszú ő betűt nem. V.ö. megtekintheto; fizetési határido. Ez azért már érdekes egy magyar szolgáltatótól.
A levelező fiókok balra fent, a szöveges résznél kisebb betűkkel írják le a feladót, a tárgyat, a címzettet. Ezt normál körülmények között nem szoktuk megtekinteni, pedig nem ártana.
Ez a levél a dijnet.hu-t nevezi meg feladónak, de a nyomában olvasható ru kiterjesztésű levélcím (gnertor[at]ovbport[dot]ru) elgondolkoztatásra késztetheti az embert.

Nyilván azon cégnek, cégeknek a legkellemetlenebb, amelyeknek a nevével a csalók visszaélnek. S láthatjuk is a gyakori céges közleményekből, hogy átverési kísérletből sajnos nincs hiány.
Egy szó, mint száz, minden pénzt kérő levélre érdemes odafigyelnünk!

***

Kapcsolódó tartalmak:

Árajánlat kérő, rendhagyó üzleti levél

Kereső-marketing, keresőmarketing

Címkék: csalás, átverés