A kerttervezés legfontosabb eleme nem virág, hanem a megrendelő

„Kertész leszek, fát nevelek, kelő nappal én is kelek, nem törődök semmi mással, csak a beojtott virággal.”
József Attila – Kertész leszek

szines-kert.jpg

Színes kert - a Pro Natura Kert munkája

A kerttervezéssel, kertépítéssel foglalkozó embert, miként a fenti versidézet is mutatja, irigylésre méltó személynek tekintjük, hisz nagyszerű, pihentető elfoglaltságot tudhat magáénak, része lehet a természetnek, gyönyörködhet a végeredmény csodájában, a virágzó fákban, a bokrokban, a virágokban, a rendezettségben, a színekben, az illatokban, a mézet gyűjtő, szorgalmas méhek röptében, a madarak énekében...

Átgondolt, szakszerű tervezés

A kertépítés első lépése a tervezés, ez a fázis kihagyhatatlan és rendkívül fontos, hiszen itt dől el, mennyire lesz élvezhető, praktikus és kényelmes a kertünk. A precíz és átgondolt tervezés a terep felmérésével (domborzati sajátosságok, a talaj és víz minősége) kezdődik, majd a megrendelő igényeinek rögzítésével folytatódik, ezek alapján készül el a koncepcióterv, amely már a költségkalkulációt is tartalmazza.

Amikor az egyik Év kertje cím birtokosával, a Pro Natura Kert ügyvezetőjével, Prohászka Gábor úrral beszélgettem a kerttervezésről, úgy tájékoztatott, hogy számára a legidőigényesebb munkafázis a kerttervezés során az ügyféllel való beszélgetés, konzultáció, kapcsolattartás!
Ki gondolná, hogy egy ismert, díjazott kertépítő mérnök legfontosabb feladata a beszélgetés?! Ám meggyőzött.
Erre azért van szükség, mert meg kell ismerni a majdani kerthasználó életvitelét, szokásait, ízlésvilágát, egyszóval őt magát – és ebből kell felrajzolni a kerthez kapcsolódó igényeit.

Kicsit eltávolodva a kertektől, a virágoktól, én folyamatosan azt tapasztalom, hogy a díjakkal rendelkező, vagy a saját munkájuk révén (!) más módon elismert szakemberekben az élet minden területén megfigyelhető ez a fajta alázat a megrendelő, a szakma és általában a társadalom iránt.
A  műszeres csőtörés elhárító mester – Dancs Gyula úr - például így vall erről, mintegy mellékesen, cégblogban tett bejegyzésében:
„A tevékenységek értékét ... az a belső attitűd biztosítja, mely a személy magával támasztott igényességéből sugárzik ki, s vetül ki minden tevékenységére, s ez biztosítja az individuum indítékainak minőségét. Könnyű belátni, hogy a csupán pénzért végzett tevékenység sosem válik értékké, hiszen a lényeg hiányzik belőle, melyet pont a lelkiismeret biztosít, vagyis a munkavégző legbenső beállítódása.”

De térjünk vissza a fákhoz, bokrokhoz, lágy szellőkhöz...

kert.jpg

Kertrészlet a Pro Natura Kert egyik munkájából

Az ötlettől a megvalósításig: növénytelepítés

A kertépítés kiindulópontja tehát az ügyfél megismerése, majd az ezt követő ötlet, továbbá az ebből születő terv.
A talaj sajátosságai, a kert tájolása, a víz minősége nagyban befolyásolják, milyen növényeket érdemes telepíteni, viszont a különböző dísznövények, cserjék és fák fajtáinak pazar választéka garantálja, hogy a kert a tulajdonos ízlését, kényelmét, pihenését, boldogságát szolgálja majd.

kertepites.jpg

De ez a lépés már nem a kerttervezés, hanem a kertépítés szakasza.

***

Ha bővebben is érdekel a kert:

Kertápolás tavasztól őszig

Tavaszi metszések