Pécsett már építkezik az új civil mozgalom

Alföldi, Pécs és a kultúra

Mint köztudott, az állami felügyelet alatt működő pécsi Kodály Központ, minden indoklás nélkül lemondta az Alföldi Róbert főszereplésével jegyzett Igenis, miniszterelnök úr c. színdarabot. Pedig már zajlott a pénztárakban és az interneten a jegyárusítás.
Pécsett, 2010 Európa Kulturális Fővárosában különös kulturális gaztettnek számít az ilyesmi, mert azt üzeni: Pécs NEM a kultúra városa, ahogy szlogenszerűen hirdeti magáról, hanem egy fékevesztett politikáé.

Pécs csupán egy a fensőbbséget jól szolgáló provinciális város lett (megint), a provinciára jellemző önállótlan, vezetőnek csúfolt nagyarcú figurákkal.

buborekokkal-onkeny-ellen.JPG

2018.04.20.: Lelkesen fújták a tiltakozás szappanbuborékait Pécsett, a Kodály Központnál

Nem csodálkozhatunk, hogy ma egy kisebb csapat - az Ellenzéki buborékok akció csoportja - flashmob keretében fújta világgá: a civilek ragaszkodnak a kultúra sokszínűségéhez, a város méltóságához, a kulturális hagyományok megőrzéséhez, s tiltakoznak a kultúra egyoldalú "elfoglalása" ellen.
(A flashmob fogalmáról bővebben itt: > Gerillamarketing: flashmob)

Inkább fújjunk, mint szívjunk

A tiltakozók nem álltak meg a Kodály Központnál, hanem a flashmob után, másokhoz is csatlakozva, kisebb csoportokban aktuális témákat vitattak meg szabad téren, a Balokány ligetben.
Ilyen szekciók alakultak szakértelem, gyakorlat és érdeklődés alapján:

  • Önkormányzat-civil kommunikáció, civil kontroll
  • A Fidesz erősségei-gyengeségei
  • Ellenzék
  • Kamuhírek
  • Média

Jómagam a média szekcióban foglaltam helyet és mélyen egyetértettem azzal, hogy minden lehetséges eszközzel támogatni fogjuk az önkormányzat- és kormánykritikus helyi médiumokat, a Szabad Pécset és a Pécsi Stopot. Segíteni fogjuk a bloggereket a hatékony moderálás elsajátításában. (Ki kell szűrni a bérbanyákat, az akár pénzért, akár felhevült lelkesültségből, de romboló szándékkal megjelenő trollokat. Ez a jelenség nem keverendő az ellenvéleményekkel, amelyek igenis, jótékony hatással vannak a bejegyzésekre. Bővebben: Moderálsz vagy cenzúrázol?)

epitkezes-alulrol.JPG

Pécsi civilek a Balokány ligetben avagy alulról építkező rendszerváltás

A szekciók egy-egy vezetője az újra egyesülő társaság előtt számolt be a kiscsoportok megbeszéléseinek eredményéről. Ez persze nem nélkülözte a humort.
Hallhattuk a javaslatot, hogy most már tényleg szólni kellene Soros Györgynek, hogy adjon pénzt, de legalább állítson föl egy új Szabad Európa Rádiót az NSZK-ban (sic)!  :-)

Nincs társadalmi változás elméleti felkészültség nélkül, kézről-kézre járt ez az "ajánlott irodalom":

popovics-utmutato-a-forradalomhoz.JPG

Kiscsoportban, nagygyűlésen egyaránt megy a kormánykritika

Pécsett az elmúlt vasárnap óriási tömeg tiltakozott a kormányzat leváltásának "elmaradása" miatt. Május 6-án újra nagygyűlésen folytatódik a hazugságáradat, az örökös ellenségkeresés, a kisebbségek, a civilek molesztálása elleni tiltakozáshullám.

***

Még Pécs:

Blog Pécs

SEO Pécs

Magazin Pécs