Csata után

Érdekek

Ami a Fidesz részéről ebben a hosszú kampányban történt, az európai értékrendű ember számára utálatos és elfogadhatatlan!

Mottó:

„A hírek az actiumi csata kimeneteléről
igazán váratlanul jöttek.
De új okmányt fogalmazni ezért fölösleges.
Csak a nevet kell átalakítani. Ehelyett
ott az utolsó sorban: „Megváltója a rómaiaknak
a veszélyes Octaviustól,
Caesar torzképétől”,
ezt iktatjuk be: „Megváltója a rómaiaknak
a veszélyes Antoniustól.”
Az egész szöveg remekül egybevág.

„Annak, aki diadalmas, fényhozó,
páratlan minden hadműveletekben,
aki az államvezetésben csodálatra méltó,
akiért forrón imádkozott a község...”

Kontantinosz Kavafisz: Egy kisázsiai községben. Részlet

A községek nem csak Kisázsiában olyanok, mint amilyennek Kavafisz írja, hanem Pannónia provinciában is, mivel az emberi természet már csak ilyen: ha fél valaki, akkor arra gondol, amire muszáj!


Különben is, Victorius jó ember, tízezer pénzt, aztán még tizenkettőt küldött, hogy kikövezze az utat a szívünkhöz.
Szeretjük őt!
Megvéd minket a barbárok támadásaitól.
A helytartója is jó ember, bár mondanak róla ezt-azt a kocsmában, ahol a vizezett bort kapja a robotos nap végén a jónép.

Faktoidok

De folytassuk az időutazást, térjünk vissza napjainkba és ismerkedjünk meg a faktoidok fogalmával.
A faktoid egy nem bizonyított tényre vonatkozó állítás.
A faktoid hatásos marketingkommunikációs (propaganda) eszköz, s hogy példánk is legyen, hívjuk elő emlékezetünkből a kerítésbontó ellenzéki vezetőket ábrázoló óriásplakátot, újsághirdetést, szórólapot, bannert és a politikai fórumokon, televíziós "közszolgálati" hírekben szórt szöveges, képes "tájékoztatókat".

lejaratas.jpg

Lejáratós fraktoid: Pécsett is mindent megtettek az ellenzéki jelölt lejáratásáért

Pratkanis és Aronson a Rábeszélőgép c. művükben A faktoidok lélektana fejezetben így írnak:

Hitler és propagandaminisztere, Goebbels művészi fokon élt az úgynevezett "nagy hazugságok"-kal. A náci propagandaelmélet szerint a tömegek meggyőzésének egyik hatásos módja a hamis állítások ismételt szájbarágása.

Aki frissebb példát akar majd, mind Magyarországra fog hivatkozni, a migránsozásra, az azt kiegészítő és támogató "háborúkra" Brüsszellel, az ENSZ-szel, Soros Györggyel, a civilekkel szemben.
Szégyenünket elmélyítendő a belső rasszizmus is teret kapott a kormány propagandájában, mindenre épített, ami aljas, ami európai értékrendű ember számára elfogadhatatlan.

Ellenzék valódi államférfiak nélkül

Nem volt egységes fellépés, porhintés zajlott, sőt a nyilvánosság előtt bevitt öv alatti (politikai marketing) ütésekkel.

A DK vidéken a saját pártján kívül ismeretlen embereket indított, húzóerő nélkül. Egyszerűen nincs a parlamenti mandátum elnyerésére megfelelő számú emberük!

Az MSZP, a saját jelöltje, Botka ellehetetlenítésével "lenullázta magát", ha nem tűnik fel a semmiből a "külsős" Karácsony Gergely, talán már nem is létezne számottevő parlamenti erőként.

A Jobbik egy illúziót kergetett, régi és vágyott új arculata között az ellentmondás fennmaradt. Egyedül semmire se ment.

Az LMP nem egy szűkebb, speciális területen mozgó, kis zöld pártként, hanem az ellenzék vezető erejeként viselkedett. Holott messze nem az volt. Szereptévesztését mi sem bizonyítja jobban, mint az eredménye: a legkisebb parlamenti frakciót állíthatja ki.
Róna Péter szerint - aki az LMP szellemi hátterének meghatározó figurája - a választás tétje az volt, hogy Magyarország bent marad-e az Unióban. Akkor miért nem ez állt az LMP politikájának középpontjában? Vagyis a taktika terén - pl. visszalépések - ez miért nem érvényesült? Az LMP esetében ez a fő ellentmondás!
(Kis híja volt, hogy Pécsett Mellár is elbukjon az LMP-s jelölt vissza nem lépése miatt.)

Szél Bernadett pártpolitikusként zöld, pedig a politikájának kéne zöldnek lennie.