Üllő és kalapács között az LMP

szelet_vetnek.jpg

Szelet vetettek - vihart aratnak?         Kép forrása: LMP Facebook

Alaposan beintenek a beintőnek

Az LMP máris beintett Karácsony Gergelynek - adja hírül az Index, s mutatja is Ungár Péter facebook fiókját, ahol megtörtént az a bizonyos beintés, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje javaslatának elutasítása.
A javaslat arról szólt, hogy négy helyen, ahol esélyes indulója van az LMP-nek és az Együttnek, ott az MSZP-Párbeszéd visszalép, cserébe viszont elvárja, hogy minden más helyen, ahol esélytelen az előbb említett két párt jelöltje, lépjenek vissza.
Szigorú ajánlat?
Igen.
Ámde a realitásokat és a közvélemény akaratát is tükrözi!

A közvélemény akarata

Ha kételkedne valaki a közvélemény akaratának mibenlétéről, az vélhetően nem ismeri a közvélemény-kutatások eredményét, mely szerint a a baloldali választók háromnegyede támogatja az "egy ellenzéki jelölt álljon szemben mindenütt a Fidesz jelöltjével" elképzelést.
De a Karácsony ajánlatát elutasító Ungár bejegyzéshez fűzött olvasói hozzászólások is kellően tükrözik az elutasítás miatti düh mélységét, intenzitását.

Az LMP és az erős ellenzéki hang

Az LMP fontos és hatékony ellenzéki munkát végzett az elmúlt években, és ezzel számos hívet és szimpatizánst szerzett magának. Ezt az eredményt a közvélemény szemében - még ha ez részben igazságtalan is - csupán két ember gereblyézte össze a parlamentben és a médiában: Szél Bernadett és Hadházy Ákos.
Ám ez a munka távolról sem érett Fideszt buktató erővé. A Szél-kormány ideája mára már nevetség tárgya, az illuzórikus LMP politika kegytárgya lett.
Korábban nyilván jó ötletnek tűnt, hogy Szél Bernadett miniszterelnök-jelöltté lépjen elő. Több média szereplést, nagyobb presztízst jelentett a párt számára. Ámde mára, a valódi erőviszonyok ismeretében már finoman szólva is  túl nagynak bizonyul a mellény, visszatetszést kelt a relatíve kicsiny eredmény és a bővérű hang.
Viszont az LMP felhalmozott politikai tőkéje arra elegendő, hogy a baloldal régi pártjait megakadályozza a rendszert váltó győzelemben.

Az LMP realitás érzéke sajnos elveszett

Az LMP vezetői sajnos nem veszik tudomásul, hogy a Jobbik nem tárgyal a baloldallal. Nem veszik tudomásul, hogy tulajdonképpen átvették az SZDSZ stafétabotját egy fura szempontból: most ők az öt százalékos párt 100 százalékos arccal.
Vagy ha mégis tudatában vannak a realitásoknak, akkor még rosszabb a helyzet: tudatosan buktatják meg a pártérdekük, a túlélésük érdekében a Fidesz leváltásának reményével kecsegtető választást.
A korábban megérdemelt szimpátiát most váltják át viszolygássá, sőt nem keveseknél akár gyűlöletre is.

***

Előzmény bejegyzések: