A weben a függetlenek verik a fideszeseket

Kész Zoltán, Magyar György és Mellár Tamás is keresettebb ellenfelénél

A gerillamarketing blogban már megszokott "alternatív" nézőpontból is érdemes pillantást vetnünk a 2018. évi választási küzdelem csatatereire, ahol közismert függetlenek vívnak csatát a kormányváltás érdekében - általában több ellenzéki párt támogatásával - fideszes jelöltekkel szemben.

Kész Zoltán Veszprémben azzal a tettével emelkedett az országos hírnév magasába, hogy időközi választáson ő fosztotta meg a Fidesz-KDNP-t a parlamenti kétharmados többségtől, lehetetlenné téve az "uralkodó pártszövetség" számára (már ha egyáltalán klasszikus pártként értelmezhető a KDNP), hogy bármit megváltoztasson kénye-kedve, pontosabban érdekei szerint.
A siófoki mandátumért korteskedő Dr. Magyar György ügyvéd médiaszemélyiségként, televíziós szereplései által áll a figyelem középpontjában. A három független jelölt sorából annyiban "kilóg", hogy neve mellett nem a független szó áll, hanem az MSZP-Párbeszéd képviselő-jelöltjeként határozzák meg.
Mellár Tamás egykori KSH elnökként, a Századvég egykori vezetőjeként tett szert országos ismertségre, aki a Fidesz támogatójából vált lassanként kiábrándulttá, ellenzékivé. Mellár Tamás a baranyai 1-es körzetben gyűjti majd a pécsi szavazatokat. (Az ő körzetéről, az ellenfeleiről pontosan egy hónappal ezelőtt egy átfogó képet rajzoltam: A Mellár-Csizi ütközet előjátéka).

Még nem kész a Kész Zoltán győzelem

És akkor most nézzük meg, hogyan is áll a Kész Zoltán (kék) - Óvádi Péter (piros) párharc - a többi indulót most nem figyelembe véve -, az internetes keresések tükrében, a Google Trends adatait szemlézve:

kesz-ovadi.JPG

Az elmúlt egy hónap átlagát tekintve Kész Zoltánra többen kerestek az interneten, ami ha többet nem is, annyit feltétlenül jelenthet, hogy "partiban van" ellenfelével szemben.

Siófokon mindenképpen egy magyar fog mandátumhoz jutni

 

magyar-witzmann.JPG

A Magyar György (kék) vs. Witzmann Mihály (piros) csörte a nullánál húzott piros vonal ellenére persze nem lefutott, legföljebb megkockáztathatjuk, hogy a fideszes Witzmann semmiképp nem tekinthető országosan jelentős politikusnak, hiszen kimutathatatlan mennyiségben érdeklődtek utána a web népei.

Mellár Tamás nagyon jól áll

A Közös Ország Mozgalom felmérése szerint Mellár Tamás mögé érdemes beállni - az eddigi tíz szervezet mellé -, hiszen neki van esélye legyűrni a fideszes Csizi Pétert.
Ám a mai állás szerint Mellár Tamás mellett még az LMP és a Jobbik is indít jelöltet. A Jobbik ráadásul azt állítja, hogy saját felmérése szerint Fogarasi Gábor, a Jobbiktól sokkal jobb pozícióban van, mint ahogyan azt a Közös Ország által rendelt kutatás mutatja.
Ezért szerepel most nálam három név, hogy lássuk, az internetes keresések melyik kutatási eredményt támasztják inkább alá.

mellar-csizi-fogarasi.JPG

Fogarasi Gábort (Jobbik) igen egyszerű itt kiszűrni a küzdelemből (a nullán húzódó vízszintes vonal nem árulkodik erősödésről sem). Tehát marad a két személyre szabott viadal Mellár és Csizi között.
A pécsi választási küzdelem egyébként roppant mód hasonlít a hódmezővásárhelyi polgármester-választásnál tapasztaltakhoz, a blogban korábban ezt részletesen kifejtettem: Hódmezővásárhely és Pécs - azonosságok és különbségek.

A jövőt illetően Mellár Tamást segítő tényező, hogy az Elios-botrány kézigránátja Pécsett most élesedett, Berkecz Balázs (Együtt) tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen. (Berkecz egyébként szintén jelölt Pécs másik választókerületében.)
Márpedig Csizi Péter, korábbi alpolgármesterként elnöke volt annak a bizottságnak, amely a mecsekaljai várost a "nemzeti sötétség" nagymesterének, Tiborcznak a bűvkörébe vonta.
Csizi az adóssághegy létrehozásában is letagadhatatlan érdemeket szerzett.
Nem csoda hát, hogy a Google Trends tábláján azt látjuk - szerencsére nappal van és nem az esti világosság mellett kell rápillantanunk -, szóval azt látjuk, hogy Mellár Tamás pozíciója a neten továbbra is emelkedőben van.

Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy az internetes keresettség versenyképesnek mutatja a függetlenként (vagy függetlenként tálalt) induló három jelöltet.
A keresettség persze nem azonos a népszerűséggel - de következtethetünk rá. Ám a választások kimenetelét még számos tényező befolyásolja a hátra lévő egy hónapban. A botrányok alakulása, az Elios-ügy tovább gördülése vagy elhalása, a média viselkedése (például lehet kontraproduktiv, ha a túlsúlyos kormánypárti média "túltolja" az ellenzék lejáratását), a mozgósítások hatékonysága, az ígéretek nagysága-hihetősége, kormányképes erő felmutatása, a visszalépések alakulása és így tovább.