Hódmezővásárhely és Pécs - azonosságok és különbségek

Választás 2018: Hódmezővásárhely és Pécs - párhuzamosságok

A figyelem középpontjában a hódmezővásárhelyi diadal vagy vereség áll – kinek így, kinek úgy.
Politológus, újságíró, választópolgár egyaránt a tanulságokat kutatja.
Az ellenzéki érzelmű megközelítés legáltalánosabb következtetése: ha ellenzéki összefogással, óriási ellenszélben sikerült legyőzni a Fideszt a nagy hatalmú Lázár János otthonában, akkor ugyanez bárhol sikerülhet.
A kormánypárti megközelítésben a vereség bagatelizálása mellett megjelenik a „sorosozás” kiátkozása és a propaganda tevékenység erősebb fokozatra kapcsolása (benne a Békemenetnek mondott erődemonstrációval).

Ahhoz, hogy párhuzamot vonhassunk Vásárhely és Pécs között, meg kell határoznunk néhány fontos elemet, amely a hódmezővásárhelyi eredmény létrejöttében szerepet játszott:

  • Elios botrány – amely pont ebben a városban indult útjára és az uralkodó elitet jellemző korrupcióra világított rá, erősebb fénnyel, mint a Tiborcz-féle lámpák sápadt világossága
  • Kastély botrány – Lázár miniszter úr és családjának leplezni kívánt irritáló gazdagodása
  • A Fidesz propaganda és a valós problémák között tátongó szakadék
  • A Fidesz oldalán óriási propaganda-eszköz túlsúly, és minden elképzelhető negatív eszköz bevetése, a listázó szórólaptól a templomi kiprédikálásig
  • Az ellenzéki pártok egy helyben elismert, független, jobboldali érzelmű, Fideszben csalódott jelölt mögé álltak, Márki-Zay Péter mögé

Pécsett a baranyai I.számú választókerületben nagyon hasonló helyzetképpel találkozhatunk.
Az Elios itt is sötétített kicsit a városon, de az OLAF hatókörét kikerülve, mert Pécs nem pályázati pénzből, hanem hitelből fizetett. Ám az eljárás ugyanolyan módon történt, mint a többi magyar városban. Ez a tény aligha Csizi Péter fideszes jelölt - jelenleg országgyűlési képviselő - esélyeit növeli.

A kastély botrányt, mint a helybeliek felháborodásának tárgyát, itt a város súlyos eladósodottsága „helyettesíti”. Az állam kölcsönnel segíti a kilábalást, de ennek súlyos ára van. A település veszített önállóságából, gyámság alá került, a városi vagyon egy részét (Kodály Központ) letétbe kellett helyezni.
Ennek a helyzetnek a legsúlyosabb szövődménye, hogy Orbán az ország nyilvánossága előtt megalázta a polgármestert és rajta keresztül a várost iszonyú túlsúllyal vezető fideszes gárdát is - „aki megcsinálta a bajt, az csinálja meg a rendet is”. (Sőt, kiszivárgott hírek szerint, zárt körben a polgármestert pancsernek nevezte.)

pava-zsolt.JPGPáva Zsolt polgármester - tüntetők pénze

Ha a miniszterelnöknek ez a véleménye, akkor aligha meglepő, hogy a Mecsek-alján felelőtlen rablógazdálkodásról, a pesti felsőbbség igényeinek maradéktalan kiszolgálásáról, tehetségtelen, ámde nagyarcú városvezetésről suttog a nép.

A Fidesz egyértelműen uralja a print médiát. Az egyetlen napilap, az Új Dunántúli Napló Mészáros Lőrinc tulajdona. A heti városi újság lakájmédiaként üzemel, bőven meghálálva a rá csorgatott közpénzt. Mellár Tamást máris megtisztelték a figyelmükkel – magyarán Mellár Tamás lejáratása máris megkezdődött -, miközben a nyelvükkel más irányt vettek a lap újságírói.

A jobboldal az online térben is pozíciókat épített ki már évekkel ezelőtt (Pauska Zsolt vitte a Pécsi Újságot), de a Bama.hu (by Mészáros Lőrinc), az OKPécs, a PécsMa is messze áll az elfogulatlan tájékoztatástól.
Ez utóbbit legfeljebb a PecsiStop-tól és a Szabad Pécstől remélhetjük.

Mellár Tamás ugyanúgy egy helyben és országosan is ismert és elismert, független, jobboldali érzelmű, Fideszben csalódott demokrata, mint Hódmezővásárhely győztese. (A Bognár Stúdió előzetes felmérése szerint reménnyel indulhat a képviselői helyért: A Mellár-Csizi ütközet előjátéka).

A különbség Vásárhelyhez képest, hogy Mellárt ugyan 10 szervezet, párt támogatja, de a Jobbik és az LMP indít ellene képviselőjelöltet. E két párt iránt ebben a körzetben, a mélységesen elkötelezetteket leszámítva, nem látom növekedőnek a szimpátiát!