A fejlövés ábrándja helyett

Szeretjük Marxot, de...

Országos botránnyá dagadt egy pécsi, szocialista párti elnökségi tag ábrándja, amely a fejbe lőtt Orbán Viktort ábrázoló kép alá oda firkantotta, hogy a képen minden rendben van.
Ám se a képen, se a kép mögött felsejlő világban nincs minden rendben!
Baloldali értékrend mellett elfogadhatatlan igazán ez a fajta magatartás.

Miképpen az MSZP országos vezetésének semmitmondó, a képpel kapcsolatos se hideg, se meleg közleménye is teljességgel elfogadhatatlan!
Az persze mindig meglepetést kelt, ha a baloldali értékrenden alapuló kritikát baloldali pártra vagy politikusra is kiterjeszti a baloldali értékrendet magáénak valló ember, ezért olykor még árulással is megvádolják.
Ilyenkor mindig Nyers Rezső szavai jutnak eszembe: szeretjük Marxot, de az igazságot Marxnál is jobban szeretjük!

Többet várunk!

A történetben az az igazán fájó, hogy Pécs számtalan példát kínál arra, hogy az MSZP bebizonyítsa, mennyire alkalmatlan a várost eladósító, annak önállóságát eljátszó fideszes vezetés. Az unalomig ismert szövegeket tartalommal kellene megtölteni.
Nem elég azt mondani, hogy az egészségügy így meg úgy. El kellene reggel menni az uránvárosi rendelőbe és fényképet készíteni az órákig vérvételre várakozó tömegről. Ott ezt látná az MSZP fényképezőgépe vagy kamerája:

vervetelre-varva.JPG 

Érdemes volna arra is rákérdezni, hogy az oda vezető lépcsőkön hogyan képzelik a mozgáskorlátozottak bejutását.
Így már találkozhatna a pécsi polgár a saját tapasztalatával, s a való élettel lenne teli a már hatástalan, tartalmától fosztott, unalomig kántált, kiüresített szöveg, hogy az egészségügy rossz állapotban van.
Ugyanehhez a témához nagyon egyszerű volna bemásolni a műtéti várakozási időket tartalmazó konkrét listát az internetről. Íme egy példa a lehetőségre:

muteti-varolista.JPG

Ugyancsak ajánlanám valamelyik politikus számára a közhasznú blogolást.
Az Együttől a pécsi Berkecz Balázsnak például nagyon megy ez a műfaj. Számos közérdekű pécsi téma feldolgozásával, nagy nézettségű videóval fejti föl a lakosságot irritáló problémákat.

A szakirodalom se a fejlövést ajánlja

Elolvasásra ajánlom például Jona Berger Ragályos c. művét!
Található benne, egy olyan rész, amely amerikai példán mutatja be, szavazáskor az is választópolgárt befolyásoló tényező, hogy hol történik a szavazás. Pécsett nagyon sok választókörzet urnáját iskolákban helyezik el. Tehát az ott szavazó polgárok egy kimutatható hányada fogékonyabb lesz X-et húzni olyan jelölt vagy párt mellé, amelyik az oktatással emlékezeteset alakított a kampányban. Vajon hogyan segíthetné ezzel az ismerettel Pécsett az MSZP az I.-es körzetben Mellár Tamást, a II.-esben a DK-s közös ellenzéki jelöltet? Vagy majd hogyan hasznosíthatná az önkormányzati választásokon?
De Pratkanis és Aronson is számtalan ötletet adhat, hogy számtalan egyéb műről most ne is ejtsek szót.
Nem hiszem, hogy csak beteges kép Facebookra vitelére tellene a hagyományosan erős pécsi MSZP-től!

***

P.S. Olvasom a friss hírt, hogy a szóban forgó MSZP-s tag lemondott párttagságáról. De ez még nem jelenti azt, hogy írásom többi - nem a konkrét személyre vonatkozó része - aktualitását vesztette volna.