Keresőoptimalizálás és gerillamarketing

A gerillamarketing elvileg a kis cégek fegyvere

Ezen az oldalon a keresőoptimalizálás és a gerillamarketing egymásra hatásáról lesz szó.

Mottó:
"... visszanyúlok a gerillamarketing módszereihez, és csöppet sem zavar, hogy e módszerek a Procter & Gamble vagy a Chrysler konferenciatermeiben hangos nevetést váltanának ki."
Jay Conrad Levinson

Egy kis cég magatartásáról a marketing világában (így az online marketing világában is) azonnal megállapítható: vajon a nagyokat akarja-e utánozni vagy a maga tőkeerejének megfelelően, de a kicsinységben potenciálisan benne lévő gyorsasággal és rugalmassággal, kreatív megoldásokkal igyekszik-e kihasítani a maga szeletét a piaci tortából.

Ha az előbbi utat járja, akkor azt gondolhatja a tulajdonos, hogy ő egy nagyvállalat - csak kisebb méretekben. Ő eleve kudarcra van ítélve, mert az első piaci összecsapás során meg fogja tapasztalni például az anyagi erők végességét a maga oldalán, s a kimeríthetetlen erőtartalékokat a másik oldalon, amellyel addig szorítják  - mondjuk az árakat - lefelé, amíg ő belepusztul.

Jay Conrad Levinson 100 tippel kápráztat el minket a Gerillamarketing c. könyvében, Trout és Ries (Marketingháború) megelégszik három szabállyal is:

  1. Válassz ki egy akkora részpiacot, ami elég kicsi ahhoz, hogy megvédd!
  2. Légy bármilyen sikeres, soha ne viselkedj piacvezetőként!
  3. Légy kész egyetlen pillanat alatt kiásni magad és továbbállni!

Őszintén szólva, olykor magam is megsértettem ezt a három szabályt, hogy aztán a keserű tapasztalás visszavezessen oda, ahonnan egyszer már elindultam!

Kis kitérő
Talán az volt eddig a legnagyobb melléfogásom, hogy a reklámügynökség szóra fecséreltem az erőmet a keresőkben - mert bizonyítani akartam, hogy én még a McCann Ericksont is le tudom előzni!
Így is lett, de mire mentem vele?
Semmire, mert az ügyfelek nem reklámügynökséget keresnek, hanem a reklámügynökségek SZOLGÁLTATÁSAIT. Tehát nem a boltot, hanem az árut keresik, nem a Bognár Stúdió reklámügynökséget, hanem a sikeres keresőoptimalizálást, a kreatív online reklámot és hasonlókat.

A keresőoptimalizálás és a gerillamarketing az online marketingben összefonódnak

Nagyjából tíz éve, amikor még gerilla-szárnyaimat bontogattam, e blogban megtisztelt hozzászólásával az akkori guruk színe-java, az online marketing "elitjének" számos képviselője és kioktatott, hogy a SEO-nak, magyarul a keresőoptimalizálásnak semmilyen köze nincs a gerillamarketinghez.
Felsorolták akadémikus, merev felosztásaikat, volt aki a saját műveit ajánlotta elolvasásra, volt, aki az akkori akcióimat fikázta, éppen hogy csak hülyének nem kiáltottak ki.
Nekem az volt a határozott véleményem, hogy a gerillamarketing szemlélet és nem szabálygyűjtemény. Márpedig a szemléletünk mindenütt velünk van, a marketing bármely ágbogában is legyünk.
Tíz év elmúltával egyetlen dolgot említenék visszacsatolásként: tessék beütni a Google keresőjébe a gerillamarketing szót vagy a gerillamarketing blog kifejezést. Ha ezt a blogot ott találja valamelyikben az élmezőnyben, akkor az ha mást nem is, de annyit feltétlenül bizonyít, hogy a keresőoptimalizálás szemlélete és eszközei, melyeket előszeretettel használok – párosulva sok minden egyébbel (például íráskészséggel, egyéni világlátással) - és a gerillamarketing között igenis van kapcsolat. Vagyis nem csak az ismert „akadémista”, könyvízű úton, hanem az általam képviselt szemlélettel, kísérletekkel teletűzdelt úton is lehet tartós eredményt elérni.
(Erről az útról ennek a blognak ez a bejegyzése árulkodik: Gerillamarketing: a hatékony, olcsó, kreatív marketing).

A Google szeme mindent lát

Egy évtizednyi idő bizonyára meggyőzi az akkor vitatkozókat, hogy aligha használhatok illegális, „fekete kalapos” módszereket, mert ennyi idő alatt a Google már rég kipenderített volna az élmezőnyből mind a gerillamarketing blog kifejezésre vagy a gerillamarketing szóra, mind a keresőoptimalizálás szavakra és kapcsolódó kifejezésekre.
Kérdezhetné valaki, miért nem mondom meg pontosan, hányadik helyen áll a gerillamarketing blog.
Ma erre azért lehetetlen válaszolni, mert gyökerestől megváltozott az online világ, más eredményt kapunk a keresőtől asztali gépen, mobiltelefonon, sőt egészen más eredményre jutunk ha más-más településen kérdezünk rá valamire. Sőt az sem mindegy, melyik keresőt használjuk.
Ráadásul a keresések jelentős része nem egy szóra, hanem inkább kifejezésekre történik, s ráadásul a mobilosok szívesen szörföznek hangutasítással (telefonba mondott beszélt szöveggel), s nem billentyűzetről bepötyögött írással.

Irdatlan változások a keresőoptimalizálásban

 

klasszikus-keresooptimalizalas.jpg

A klasszikus keresőoptimalizálási feladatok

Az elmúlt tíz év számtalan változást hozott a keresőoptimalizálásban. Előtérbe került a content SEO, (jelmondata szerint: a tartalom a király). Korábban ismeretlen kifejezések keltek életre, mint például az LSI (Latent Semantic Indexing), ami többet jelent, mint egyszerűen csak színonimák használatát. Itt is mérvadó a gerillamarketing szemlélet: a gyors reagálás a szóhasználatban a változásokra, a SEO, a keresőoptimalizálás, a honlap-optimalizálás szavak közül az éppen trendi kiemelése ügyében például.
Megnövekedett a képek, benne a mozgóképek szerepe.
És mindemellett számos régi dolgot kell elfelejtenünk, mint például a szósűrűség. (Ez a kulcsszavak kellő mennyiségű használatát jelentette a textben. Vagyis ne legyen se túl sok, se túl kevés. Hogy mennyi legyen, azt ahány guru létezett a világon, annyiféle szám fémjelezte.)

Én így keresőoptimalizálok

A számítástechnikai cím (title) és az url hordozza a gondosan kiválasztott kulcsszót vagy kulcskifejezést, a honlap és az oldalak leírását (description) amelyik rendszerben lehet, ott kézzel állítom be, nem bízom automatikára. A kulcsszavak meta tag (keywords) mára már elavult, ezért azt nem használom.
Bejegyzéseim főcíme a textben h1 (Heading1), az alcímek h2 - h6-tal íródnak. Ezek a közcímek könnyen olvasható részekre bontják a bejegyzéseket és egyszersmind kulcskifejezéseket hordoznak. Mindkét dolog erős keresőoptimalizáló tényező.
Általában kép is szerepel a textekben, amelyeknél "beszédes" az elnevezés és alternatív szöveget is használok.
Stílusomban kerülöm az oktalan normasértést, ilyesmivel nem szeretnék "villogni".
Ápolok külső kapcsolatokat, már csak a linképítés miatt is, és emellett a belső kapcsolódásokat is kiépítem. Jelen vagyok a közösségi terekben (például itt, a blog.hu-n), többek között a Facebookon, a Twitteren, a Linkedin bájtjain.

(Egykori kritikusaim közül azok, akik túlélték az egy évtizednyi versenyt, szintén használják ezeket az eszközöket és módszereket - vagyis náluk is ötvöződik a szakterületük és a keresőoptimalizálás, mintegy igazolva: akkor óriásit tévedtek!)
Analitikai eszközöket használok, mint például a Google Analytics, a Google Search. Igyekszem kreatívan kiaknázni az olyan kutatási lehetőségeket, mint a Google Trends.
Minden egyéb már "csak" a tartalmon múlik :-)

***

Akit a keresőoptimalizálás témája iránt mélyebben érdeklődik, annak érdemes ide is átkattintania:

A keresőoptimalizálás témájából ebben a blogban: