Hová tűnt Szél Bernadett?

Botka lemondása után

Pontosan egy hónapja lépett vissza a miniszterelnök jelöléstől Botka László, az MSZP preferáltja.
Szinte közmegegyezés született arról, hogy a támogatóit, választópolgárok százezreit, minden bizonnyal Szél Bernadett, Vona Gábor illetve Gyurcsány Ferenc fogja „megörökölni”.
Az igazán nagy befutónak Szél Bernadettet tartották, az LMP miniszterelnök jelöltjét.

Egy hónap már elegendő időnek tűnik ahhoz, hogy a „hivatalos” közvélemény-kutatások mellé kiegészítő adatokhoz jussunk az internetről, a Google Trends segítségével.

A Google Trendsről

Magyarázatként annyit ennek az eszköznek a használatáról: nem konkrét számokat, hanem a kérdezett dolgok, fogalmak – jelen esetben személyek – közötti előfordulási arányokat tudhatunk meg. Hogy érzékeltessem a működését: ha beütnénk a kabát szót, egészen biztosan késő ősszel és a tél elején ugrik meg a keresettség, míg a fürdőruhának nyáron, amikor már senki sem keres télikabátot. Ez politikusok esetén is így működik, vagyis akit nagyon keresnek a weben, az vélhetően az adott időszakban népszerűbb, érdekesebb, feltéve, hogy a politika normál üzemmódban működik éppen, s nem valamilyen negatív cselekmény – például lopás, erőszak, korrupciós botrány – miatt nő meg az érdeklődés iránta.
(A Google Trends mire használható?)

Gyurcsány és Vona is „veri” Szél Bernadettet

Október 3-tól november 1-ig mérve az adatokat az interneten, Magyarországon, azt tapasztaljuk, hogy az október másodikát közvetlenül követő napokban Szél Bernadett (kék) keresettsége tényleg meglódult, majd Vona Gáboré (okker) is, bár kisebb mértékben, miközben Gyurcsány Ferenc (piros) iránt a keresettség lényegében stagnált.

politikusok.JPG


Aztán a hónap második felére az LMP politikusának száguldása megtorpant és a hónap végére mind a Jobbik elnöke, mind a DK favoritja keresettségben elébe vágott.
Ha az ország térképére vetítjük az eredményt megerősítést kapunk, hiszen Szél Bernadett csak három megyében keresettebb riválisainál.

orszagos.JPG

Orbánnal kiegészített csapat

Ha Orbán Viktor miniszterelnököt (zöld) is „csatasorba állítjuk”, akkor képet kaphatunk a politikai erőviszonyokról.

orbannal.JPG

Orbán nyilván nem erősödött Botka híveinek átvándorlásából, az ő esetében az október 23-i rendezvény lökött egy hatalmasat a róla tájékozódni akarók táborának méretén, bár ez a hatás nem változott tartós tendenciává.

„Örökösödési háború” a pártok között

Ha a politikusok harcát a pártszíntérre visszük, akkor azt látjuk, hogy a Jobbik eleinte jobban állt, aztán riválisai a hónap vége felé már kezdenek többet elcsípni az egykori Botka hívekből.

partok.JPG

Persze ez az "örökösödési háború" koránt sem ért véget, a továbbiakban is - összefogás helyett - kemény csaták várhatók!

***

Egy nyári Trends kutatás a politika világából ebben a blogban: 
Politikusok és pártok a Google Trends-ben

Az előző felmérés a témában:
> Az internet Botka lemondása után

Szél Bernadettel kapcsolatos bejegyzés korábban:
> Tusványos, a posványos

Friss eredmények 2017.11.13:
Szél Bernadett, Vona vagy Gyurcsány lesz Orbán kihívója?

***
A szerző tulajdonában álló Bognár Stúdió 2006 óta kíséri figyelemmel az online marketing, s benne a keresőoptimalizálás eszközeivel a politikai mozgásokat.