Kell-e nekünk számla a piacon?

Ha fent lopnak, csalnak a Mészáros Lőrincek, Orbán rokonok és más csókosok, akkor valóban lent is ez a jogos magatartás?

A minap a facebook fiókomban beszámoltam arról, hogy egy nagyobb bevásárlást ejtettünk meg a feleségemmel a pécsi piacon. Íme, a bejegyzés fotón megörökítve:

A pécsi piacon vettük.JPG

A bejegyzés tartalmát, a lényeget tekintve három gondolat oszlopa tartja:

  1. Férj-feleség kapcsolat a piacon  (férj lohol a szatyrokkal, a feleség  pedig tudja, mit kell megvásárolni)
  2. Bőség van a piacon, a kistermelőknek kedve van az árutermeléshez
  3. A 8-10 árus egyike sem adott nyugtát (vagyis nem keletkezik a kifizetésünkből adó és adóbefizetés)

Harminchét hozzászólás született és mindegyik a 3. pontban leírt nyugtaadás elmaradásról szólt. (Vagyis a férj-feleség viszony és a piaci bőség körüli gondolatcsere elmaradt, mert a hozzászólók csakis "nyugtával dicsérték a napot").

Törpe minoritás kontra elsöprő többség

A jelentős kisebbség (klasszikus politikai kiszólásra visszautalva: a "törpe minoritás") elégedetlenségének adott hangot, vagyis helytelenítette a nyugtaadás elmaradását.
(Nyilvánvalóan a társadalom megkárosítását látták a jelenségben.)

Az elsöprő többség viszont helytelenítette hozzáállásomat a témához, nem tartotta "vétségnek" a nyugták elmaradását. Viszont engem hol tréfásan, hol nem,  "NAV-feljelentőként"  aposztrofáltak. Volt, aki egyenesen azzal vádolt meg, hogy lefelé taposok, felfelé meg nyilván nyalok. (Ez arra is utal, hogy a téma indulatok keltésére is "alkalmas" - és mindjárt ki is fog derülni, hogy miért.)

Lent is, fent is

A hozzászólásokból kiderült, hogy az ország számos városában ugyanilyen a helyzet, teljességgel tipikus a nyugta elmaradás a piacokon.
(Az egyik hozzászóló holland példát is tudott, vagyis szerinte nem csak nálunk ilyen a helyzet - de az európai piacról ezzel az egy felvetéssel kevés információ került felszínre, nem lehet következtetést levonni.)

A nyugták elmaradását nem helytelenítők - vagyis a többség - érvrendszere volt felettébb tanulságos. Lényegét tekintve azt mondták el, hogy ha fent lopnak, csalnak a Mészáros Lőrincek, Orbán rokonok és más csókosok, akkor lent is ez a jogos magatartás!
A gondolatmenet nem ismeretlen. A Vida Ildikó ügy kapcsán nem is olyan rég tüntetők tízezrei skandálták országszerte:
"Bűnözőknek nem adózunk!"
A fentiekre egyébként én úgy reagáltam, hogy ezek szerint Magyarország elveszítette közteherviselő jellegét. És ha ez tényleg így van, akkor ez a társadalmi anómia mélyülésének (a szabályrendszer ellehetetlenülésének) jele és ez meglehetősen rossz hír nekünk!