Lesz-e puccs a Fideszben?

A másik forgatókönyv: a puccs

chilei-puccs.JPGHa a baloldalról vagy középről szemléljük a hazai hatalmi viszonyokat, jelenleg erős kétely él bennünk a Fidesz leváltásának lehetőségét illetően.
Ennek alapvető oka az, hogy nem látjuk a programot és nem látjuk azokat a személyeket, akik valódi, erős alternatívát nyújtanának.
Ám lehetne elvileg olyan forgatókönyv is, hogy a Fideszben puccs történjen, hogy Magyarország az Unión belül maradjon, a demokrácia-hiányok pótlást nyerjenek, az erősödő lakossági ellenállás ne vezessen “robbanáshoz” és így tovább.
Pillantsunk rá erre a “lehetőségre”.

A Wikipedia szerint a puccs fogalma:
”A puccs a szélesebb néptömegek által nem támogatott, a hatalom megragadására irányuló tevékenység, többnyire fizikai erőszak, nem ritkán katonai erő alkalmazásával. Az irányító hatalmat egy szűk csoport ragadja magához a törvényes formák és a többség akaratának mellőzésével.”

Ám a puccs fogalma egy-egy szervezet, párt belső hatalmi viszonyainak erőszakos megváltoztatására is használatos.

Adottak-e a puccs feltételei?

Ezekben az években Magyarországon a Fidesz-KDNP formáció stabilan kézben tartja a hatalmat, belső viszonyai rendezettek, ami konkrétan annyit jelent, hogy Orbán Viktor erős kézzel markolja a kormányrudat, akarata minden vonatkozásban, mint egy kisvasút menetrendje, pontosan és megkérdőjelezhetetlenül érvényesül.
A benne őszintén hívők hada, az őt vezénylő tábornokként tisztelők garmadája, továbbá az udvaroncok, bértollnokok, lekötelezett, kifizetett szolganépek tömege áll mögötte. (Ez adott esetben nagyon sokat jelenthet, gondoljunk csak az Erdogán elleni katonai puccs csúfos bukására, amikor is a “nép” az utcára vonult szeretett elnöke megvédelmezésére.)

Egyszóval sem a magyar társadalomban, se a Fideszen belül nincs objektív alapja és feltétele egy sikeres puccsnak.

Éppen ezért külföldről sem életszerű puccs szervezését feltételezni, sőt, egy ilyen kísérlet akár ellenkező hatást érhetne el. 

A puccs személyi feltételeit Orbán megsemmisítette

A puccs objektív feltételeinek hiánya persze nem jelenti azt, hogy Orbán ne tette volna meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a puccs személyi feltételei se legyenek adottak a környezetében.

Ha végigpásztázunk tisztségviselőin, az általa ilyen-olyan méltóságokra emelt káderein, azonnal lemérhetjük: másodlagos frissességű elmék, harmatos erejű intelligenciák veszik őt körbe.
Egyetlen közös vonásuk: egy puccs megszervezésére teljességgel alkalmatlanok!

Ott van például a miniszterelnök helyettes, aki mögött egy érdektelen és erőtlen, a Fidesz által mesterséges lélegeztetéssel életben tartott párt áll, a KDNP. A miniszterelnök helyettes úr vadásztársasági mindenesnek ugyan úgy ahogy elmenne, de ezen túl az egyetlen dolog, amire alkalmas, hogy vallásos áhítattal csüngjön Orbán ajkain, ha az a parlamentben felszólal.

A köztársaság elnöke jelenleg inkább Orbán titkárának mutatkozik, aláírási jogkörrel. Az utca népére pedig aligha számíthat elszigetelt irodájában, hiszen Budapesten nemrég őt, a bajszát és még valamit egy rigmusban zenésítette meg a közhangulat.

A védelmi miniszter mindig is egy hadügyekhez, rajtaütésszerű gerillaakcióhoz nem értő, testnevelésből felmentett civil volt, most is az, és képességeivel eddig amúgy sem kápráztatta el a hont. Annyit nyilván elérhet, hogy a tábornoki kar “tiszta” legyen.

A házelnök úr ugyan felfegyverezte a ház őrezredét, de a miniszterelnök úr nemsokára a várba költözik. Oda pedig már légierő is kellene a letartóztatásához. Jelenleg pedig nincs oka a házelnök úrnak a cselekvésre, a Fidesz nagyon is jobbra tart.

A belügyminiszter a stratégiai képességeit jelenleg inkább a gazdasági életben kamatoztatja, híres mondásaival (például két héten belül megszilárdítja a közbiztonságot Magyarországon) pedig nem vívott ki osztatlan elismerést.
Ám óvatosságra inthet minket a történelem.
Az MDF esete, a titkosszolgálati módszerekkel, a magyar nagytőke jeles képviselőjével a háttérben mutat egy létező és megismételhető elvi lehetőséget Magyarországon a puccsra.

mdf-puccs.JPGForrás: https://www.youtube.com/watch?v=xzDvrOSpFsA

Dávid Ibolya ebben a videóban például ezt mondja:
”Ismerve ezt a hanganyagot mindenki tudja, hogy arról szólt, hogy pénzelnek egy kis csapatot, akik pénz fejében elnökváltást akarnak megsegíteni a Magyar Demokrata Fórumban, és ezért terhelő adatokat kell rám gyűjteni, hogy ezt az elnökváltást kívülről könnyedén megsegítsék.”

Ám a nemzetinek mondott nagytőkének soha nem volt akkora lehetősége a gyarapodásra, mint most. A Csányi Sándorok, a Mészáros Lőrincek, a Vajna Andrások és "a rokonok lápvilága" többi szereplőjének alapvető érdeke Orbán tisztségben tartása! Ennél jobban ugyanis képtelenség gyarapodni, ez a tempó elismerten a világ élvonalához tartozik. Sőt!

Futottak még kategória

A vezetésből száműzött, de korábban támogatást élvező potenciális puccsvezérek, például a közoktatás, a közigazgatás területéről, már nem rendelkeznek megfelelő támogatással, kapcsolatokkal. Aligha lehet véletlen, hogy az ismeretanyagban, az intelligencia terén, a képességekben messze a jelenlegi gárda szintje fölött állók száműzetésbe kényszerültek.

Bizonyára egyetértünk abban, hogy a rezsibiztosnak, továbbá a gyors beszédű feljelentés felelősnek, a NAV élén ideiglenesen állomásozó Fidesz-embernek vagy az államkincstár nő- és alapítvány ügyben is bőséges tapasztalattal rendelkező unortodox államférfiúnak senki sem hinné el egy pillanatig se az alkalmasságát. Ebből a csoportból külön kiemelkedik (az online gerillamarketinges szempontjából) online jelenléte miatt az internet megbízott.

Vagyis a kérdésre, mely szerint lesz-e puccs a Fideszben, határozottan azt válaszolhatjuk: nem lesz!

***

Orbánról szóló bejegyzések:

Orbán Viktor a gerillamarketing blogban: Orbán Viktor

Másutt:

És ha még mindig nem volt elég Orbán Viktorból: