Előbb a Bastille, s csak utána öljétek a sajátjaitokat

Három rövid mondat a történelemből

 

paris-bastille-place.jpg

Vigyázó szemetek Párizsra vessétek: a Bastille-tér ma

A francia forradalom a Bastille börtön-erőd lerombolásával kezdődött majd később a király, XVI. Lajos lefejezésével folytatódott.
A Bastille bevétele után a forradalom erői egymást is öldökölték: girondisták öltek jakobinusokat, jakobinusok girondistákat, sőt jakobinus jakobinust is nyaktiló alá küldött, számolatlanul. Végül mindez Napóleon diktatúrájába és háborúk sorozatába torkollott.

Magyarországon fordítva történnek a dolgok

Ma Magyarországon, mintha egy fordított kísérlet szemtanúi lehetnénk.

Botka-Robespierre – persze csak képletesen szólva - Gyurcsány-Dantonba meríti a kést, Fekete-Győr, mint dühödt sans-culotte (egyszerű polgári harcos) mindkettőt guillotine alá penderítené és folytathatnám a NER ellenzékének ellenzékiek ellen elkövetett “rémtetteit”.

Mindeközben a Bastille sértetlenül áll, XVI. Lajos-Viktor uralmát semmilyen veszély nem fenyegeti, főurai és az őt kiszolgáló papság vidáman tömi a bendőjét.
Akinek nem jut kenyér az miért nem eszik kalácsot? – értetlenkedik egy úri nőszemély, és kalácsboltot nyit gyémánt üzlete mellett Párizs-Budán. Az elegáns, pompásan berendezett szalonokban röhögnek a romkocsma-forradalmárokon.

Viselkedési politológia

Egészen elképesztő ez a fordított, a józan észnek ellentmondó cselekvés sor.
Akik a Bastille ellen készülődnek, azoknak egymás erényeiről kellene szónokolniuk. Azoknak nem személyi, hanem értékalapon kellene egymást megítélniük. A DK nem egyenlő Gyurcsánnyal, viszont egyenlő a humanizmus értékeinek őrzőivel, a Momentum nem Fekete-Győr meggondolatlan dumája, hanem fiatalok kezdeményező csoportosulása, az LMP nem a senki földjén bóklászó se hús- se hal szervezet, hanem a zöld értékek képviselője és így tovább.

Ám úgy fest, mintha a cél és a cél alá rendelt taktika senkit sem érdekelne, csak önnön szervezetének gyarapodása!
Nem csodálkozom, hogy a történelem üzen: előbb a Bastille, s csak utána öljétek a tieiteket!