A siker a lábak között dől el

Hol is dől el a siker?

Itt az ideje, hogy elgondolkozzunk a média minden ágában, a reklámipar mindenféle megnyilvánulásában naponta belengetett szövegről, amely szerint: a siker fejben dől el.
Az ennek a meghatározásnak az igazságtartalmába vetett hitet hagyjuk meg a vajnatimiknek és orbaánráheleknek. Mi inkább közelítsünk a tudomány felől.

AI Ries és Jack Trout, a világszerte ismert szerzőpáros Karrierlift c. könyvükben így fogalmaznak:

"Demokratikus társadalmunkban az emberek elfelejtették a sikerhez vezető út klasszikus meghatározását: Nem az számít, hogy mit ismersz. Az számít, hogy kit ismersz. Ha úgy véled, hogy ez szörnyű módja a dolgok irányításának, egyetértünk veled. Mi is így gondoljuk. Ez lehet szörnyű - de ez a valóság."

Mi, magyarok, igen töményen kapjuk arcunkba a valóságot. Úgynevezett nemzeti burzsoázia születik a szemünk előtt ismerősi, rokoni alapokon.
Mészáros Lőrinc úr ugyan azt gondolja, hogy fényes elméje juttatta a milliárdos vagyonához és az emeli őt "a nemzet nagyjai" közé, de aligha hiba, ha mi inkább fellapozzuk Csepeli György Szociálpszichológia c. könyvéből A személyközi viszony fejezetet. Ökölszabályként olvashatjuk:

”A személyek anyagi értelembe vett erőforrásai, a velük kapcsolatosan várható hasznok és költségek java része társadalmi hovatartozásuk függvényében alakul.”

Íme egy kép arról, hogy vannak Magyarországon olyanok is, akik konzultálnának a társadalmi, családi hovatartozások és a javak elosztásának kapcsolatáról:

civil-konzultacio-pecs.jpg

"A te munkádra is szükség van, hogy Orbán Viktor mind az öt gyermeke a saját lábára állhasson."
(Forrás: gerillamarketing: flash mob )

A hivatkozott fejezetből megtudhatjuk még, hogy a személyközi kapcsolatokban az igazi csereértékek a szépség, a gazdagság, a hatalom, a tudás.
A szerző ugyan nem említi, de a politikai hűséget is nyugodtan eme csereértékek közé emelhetjük. Ezt annál is inkább indokoltnak tartom, mert Mészáros Lőrinc úr szerintem nem szép, eredetileg nem is volt vagyonos, a falusi önkormányzati tisztség sem igazán markáns hatalmi tényező, és a gázszerelői tudás sem tűnik egy ország politikai-gazdasági-hatalmi szempontjából kiemelkedő fontosságúnak.

Övön alul

Tehát kellett valamilyen tényezőnek lennie, ami azzá tette őt, ami, s jómagam ezt a tényezőt a politikai hűség, (az országgal szembeni elvtelen - átvitt értelemben övön aluli) barátság tényezőiben vélem felfedezni.

De hagyjuk a száraz tudományt másra, mi szemérmetlenül merüljünk le tudásért a celebek világába.

Celebvilág

Vajna Timi, a női örömök demokratikus élharcosa (v.ö. minden nőnek jár gyémánt Valentin napra), aki az élelmezésügyben és a divatdiktátorkodásban is jeles teljesítményt nyújt, azt tapasztalhatja, hogy egyfelől imádók hada követi őt a Facebookon, másfelől viszont utálói is akadnak.
Vagyis mondhatjuk, megosztó személyiség.
Vajon ismertségben, társadalmi hatásban felveszi-e a versenyt egy másik ágazat megosztó személyiségével, Gyurcsány Ferenccel? A tudományosság érdekében merüljünk most el mi is nyakig, s a Google Trends eszközével vizsgáljuk meg: az internetes keresések “lakmusz papírja” mit mutat.

vajna-gyurcsany.JPG

Lám, Tímea nem hogy egyenlő fél a küzdelemben, hanem olykor magasan nyeri a Timi-Feri viadalt! Így most benyomásunk lehet arról, hogy a bulvár milyen magasra viheti egy-egy celeb hírnevét. Aki persze nyilván azt gondolja egyszerű miskolci lányként: a siker fejben dől el. Mármint az övében.

Ám jómagam - kikecmeregve és kimosakodva a celeb világban tett lemerülés után - hadd maradjak azon az álláspontomon: a siker a lábak közt dől el!

***

Csepeli György vendég blog bejegyzése a szerző, Bognár László (Bognár Stúdió) szakmai blogjában:
Fejezetek a blogtörténelemből

Gyurcsány Ferencről:
Politikai marketing: Gyurcsány és a szcientológia